Ziua de 26 mai prin ochii românilor

“Împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva”, nici alegeri, nici referendum. […] Am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare.


Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/referendumul-pentru-justitie-2019-totul-despre-referendum-1136421

26 mai a fost o dată foarte importantă pentru români. În acea zi au avut loc alegerile europarlamentare, dar și referendumul pe justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis.

Înainte de toate, “orice om” normal ar trebui să fie de acord cu referendumul. Este grav faptul că avem nevoie de un asemena referendum. Însă, așa cum a spus-o însuși președintele, un referendum nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Este puțin ironic să organizezi un referendum pe justiție într-un mod neconstituțional.

Tot despre referendum, Iohannis declara: “intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe”.

Ideea este bună, dacă ignorăm faptul că nici jumătate din populație nu cred că înțelege pe deplin ce a spus președintele. Pentru a intra mai adânc în viziunea românilor, am fost în fața unei secții de votare pentru a discuta cu oamenii care ies de la vot. Întrebările adresate au fost: “Ce calități credeți că ar trebui să aibă un eroparlamentar?”, “de unde va informați când vine vorba de politică?” și “credeți că vor avea loc schimbări majore în urmă acestei zile?”. Așa cum era de așteptat, multă lume a refuzat să vorbească. Mi se pare că românii văd problemele politice ca pe un meci dintre Steaua și Dinamo. Lipsa de seriozitate este enormă, politica este tratată ca un subiect tabu. Unii, auzind aceste întrebări, au început să radă și să se retragă de parcă le-aș fi cerut bani împrumut. Ăsta a fost răspunsul lor.

Dincolo de toate acestea, am dat și de oameni serioși, care încă speră la schimbare și care au o opinie mai clară asupra lucrurilor.

Dacă oamenii s-au săturat să se gândească că afară la cules căpșuni […] e mai bine decât să muncească în România […] atunci cred că o să se schimbe.

Mersul în străînătate este deja un clișeu pentru mulți români. Într-adevăr, nu este cea mai bună soluție, dar în niciun caz nu este de condamnat. Dacă într-un anumit loc nu poți reuși, este normal să vrei să cauți altul. Până la urmă, cei care aleg să meargă la “căpșuni” nu o fac de drag, și nu ar putea câștigă niciodată aceeași bani în România. În plus, persoanele care au plecat în străinătate nu au uitat de țara lor, așa cum se poate vedea și în acest videoclip realizat de Recorder, care surprinde perfect atmosfera zilei de 26 mai pentru românii aflați în străinătate:

Eu nu mă prea informez […] mi-e cam scârbă de politică, e cam jenantă

Este trist faptul că politica din România a reușit să ajungă atât de rău încât să-i facă pe unii oameni să gândească așa, dar acesta este adevărul. Majoritatea oamenilor au o mentalitate de genul “nu se va schimba nimic”, dar în același timp, acești oameni vor ceva mai bun. Este un paradox, și probabil modul de a gândi este singura și cea mai mare piedică.

Până la urmă, așa cum a spus una dintre persoanele pe care le-am abordat, trebuie să alegem “răul cel mai mic”.

Reportajul realizat în ziua de 26 mai