Îndulcitorii artificiali au câștigat popularitate ca înlocuitori ai zahărului în diferite produse alimentare și băuturi. Acești îndulcitori oferă o gustare dulce, fără aportul caloric al zahărului, ceea ce îi face atractivi pentru persoanele care sunt atente la siluetă sau au nevoi dietetice specifice. Cu toate acestea, există mai multe întrebări legate de îndulcitorii artificiali care trebuie abordate pentru a lua decizii concrete cu privire la consumul lor.
Acest subiect pare a fi unul controversat deoarece este în continuă modificare, în continuu studiu, fiind dezbateri elaborate și păreri foarte împărțite, chiar dacă, așa cum spune un articol al celor de la Bayer Global, ”Sănătatea umană nu ar trebui niciodată să fie un subiect tabu”. Iată-ne și acum, în anul 2024, cu prea multe întrebări despre alimentele pe care le consumăm și totuși, cu prea puține răspunsuri.
De ce spunem NU zahărului?
Cu siguranță, cu toții am auzit, măcar o data în viață: ”Zahărul NU este sănătos!” sau ”Zahărul dă dependență”. Am luat informația de-a gata și am trăit cu această idee fără a ști de fapt la ce se refereau cei care afirmau aceste lucruri.
Michael Moss pune zahărul în fruntea listei substanțelor care sunt adăugate în alimente și care pot crea dependență, iar Daniele Gerkens, scriitoare și jurnalistă franceză, a vorbit în cartea sa intitulată ” Zahărul, mai periculos decât cocaina?” despre efectele nocive ale zahărului asupra organismului, considerând că zahărul este „opiul populației actuale”, dând „de șase ori mai multă dependență decât cocaina”.
Mulți nutriționiști, dieteticieni și medici încearcă să ne ofere răspuns la această întrebare. Doamna nutritionist-dietetician Oana Mureșan ne-a împărtășit câteva motive pentru care zahărul e dăunător:
Crește nivelul de zahăr din sânge, putând duce la fluctuații bruște și rezistență la insulină. Contribuie la stresul oxidativ, afectând celulele și accelerând îmbătrânirea prematură. Crește riscul de probleme dentare, precum cariile.
acestea fiind doar câteva dintre puținele motive pentru care zahărul e considerat a fi ”otravă” pentru organism.
Dacă nu zahăr, atunci ce?
Probabil, cu toții am văzut pe rafturile magazinelor produse cu etichete pe care scrie ”fară zahăr adăugat”, ”sugar free”, ”no sugar” sau ”produs îndulcit”, dar ce sunt și ce știm de fapt despre aceste substanțe care se prezintă ca fiind înlocuitoare ”mai sănătoase” ale zahărului?!
Produsele fără zahăr sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali (zaharină, ciclamații, aspartamul, acetsulfam k, sucraloză etc.) sau cu îndulcitori naturali (Stevia Rebaundiana sau diferiți polioli). Acești îndulcitori sunt compuși derivați chimic care oferă un gust dulce fără conținutul caloric al zahărului. Acești îndulcitori sunt adesea de câteva ori mai dulci decât zahărul, permițând utilizarea unei cantități mai mici pentru a obține nivelul dorit de dulceață.
declară Raluca Maior, nutritionist-dietetician.
Sunt alimentele fără zahăr cu adevărat mai sănătoase?

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege pe deplin implicațiile pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali asupra sănătății, asfel că, răspunsurile la acestă întrebare pot să difere de la persoană la persoană. Cu siguranță, cei mai mulți dintre noi care consumăm astfel de alimente, le cumpărăm datorită titlului atrăgător de pe etichetă care vrea să promită un aliment fără zahăr și ”mai sănătos”.
Îndulcitorii alimentari sunt substanțe foarte studiate și în prezent, care, de-a lungul timpului, continuă să ridice diverse semne de întrebare, după cum zice și Raluca Maior:
Siguranța îndulcitorilor artificiali a fost un subiect de îngrijorare și dezbateri. Unele studii au sugerat o posibilă legătură între îndulcitorii artificiali și efecte adverse asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, aceste constatări au fost neconcludente și contradictorii. Autorități de reglementare precum Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) au aprobat utilizarea îndulcitorilor artificiali, inclusiv aspartamul, eritritolul, xilitolul și stevia, ca siguri pentru consum în limitele specificate.
Oana Mureșan, nutritionist-dietetician, confirmă faptul că alimentele fără zahăr nu sunt întotdeauna o alternativă mai sănătoasă, acestea putând conține diverse grăsimi și substanțe adăugate pentru gust, iar cosumate în cantități exagerate, peste cantitatea recomandată ”pot cauza probleme digestive severe”. Cu toate acestea, au și ”calități” acești îndulcitori, ”putând fi fără calorii, cu un impact redus asupra glicemiei și nu afectează zahărul din sânge, fiind mai blânzi cu sănătatea orală, spre deosebire de zahăr”.
Zahărul, indiferent de sursă, este un glucid care nu conține substanțe nutritive și care are doar calorii. Într-o lume perfectă, ideal ar fi să nu consumăm zahăr deloc, însă pentru că nu trăim în această lume, pentru o persoană clinic sănatoasă, consumate în cantitați mici și nu foarte des, alimentele cu zahăr sunt ok (de preferat alimentele dulci, cât mai puțin procesate), în schimb pentru o persoană cu o afecțiune precum diabetul, da, alimentele fără zahăr sunt mai sănatoase .
spune Diana Cornea, inginer tehnolog, specializată pe controlul calității și siguranței alimentelor.
Anda Lupescu, nutritionist și antrenor fitness ne împărtășește și părerea ei despre produsele fără zahăr. Aceasta promovează echilibrul și cumpătarea în viața de zi cu zi, dar mai ales în alimentație.
Îndulcitorii sunt la fel de dăunători cum e și wi-fi-ul, murăturile sau lumina UV. Intră în aceeași categorie. Dacă se face abuz, vorbim aici de cantități industriale, atunci da, devin dăunătoare pentru organism, dar altfel, sub nicio formă.
Cum îndulcim preparatele și cum citim corect o etichetă pentru a știi ce consumăm, conform specialiștilor?

Acum că am stabilit că zahărul este destul de nociv și că există alte substanțe și alimente înlocuitoare, nu mai rămâne decât să descoperim care sunt secretele specialiștilor, ce folosesc ei pentru a înlocui zahărul alb și cum ne sfătuiesc să citim etichetele produselor pentru a ști întotdeauna ce substanțe consumăm.
Raluca Maior ne sfătuiește:
Atunci când alegeți să îndulciți alimente, este important să luați în considerare posibilele implicări asupra sănătății ale îndulcitorilor artificiali. Alternativele naturale precum stevia, care este derivată din planta Stevia Rebaudiana, pot fi utilizate ca înlocuitori ai zahărului. De asemenea, se recomandă limitarea consumului general de alimente și băuturi îndulcite, indiferent de tipul de îndulcitor utilizat. Atunci când cumpărați produse fără zahăr, este crucial să citiți cu atenție etichetele produselor. Fiți atenți la posibilii alergeni, surse ascunse de zahăr sau cantități excesive de îndulcitori artificiali. Fiind atenți la dimensiunile porțiilor și moderând consumul, veți menține o dietă echilibrată și sănătoasă.
Anda Lupescu, specialistă în nutriție și fitness, oferă câteva idei sănătoase pentru îndulcirea preparatelor, dar împărtășește și un secret în citirea ingredientelor de pe o etichetă:
Recomand să folosim curmale sau smochine pentru a da un iz mai dulce preparatelor. Atunci când cumpărăm ceva, trebuie să reținem că ordinea în care vin alimentele pe etichetă arată cantitatea lor în cadrul produsului, astfel că vom căuta produse pe care zahărul e la final de listă sau nu apare deloc.
Diana Cornea, specialist in domeniul calității și siguranței alimentelor împărtășește câteva sfaturi și adevăruri din domeniul ei:
La subiectul îndulcirii este strict după preferințe, eu personal aș recomanda unei persone sănatoase să-și îndulcească alimentele cu cât mai puțin zahăr. Da, creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa, dar aceasta ne-o putem lua și din alte glucide mai complexe, nu neapărat din zahăr. În legătură cu citirea etichetelor sunt ”expertă”, asta e meseria mea și de 20 de ani asta fac, citesc etichete și calculez valori nutriționale. Acesta este un răspuns foarte complex și se poate avea o adevărată dezbatere pe acest subiect.
Producătorii trebuie să respecte anumite legi când întocmesc eticheta unui produs. Mulți dintre ei, mai ales producătorii mici, nu respectă acest regulament, fie nu informează consumatorul corect prin omiterea anumitor informații, fie scriu aceste informații cu caractere mici și afișate în afara câmpului vizual al consumatorului cu scopul de a nu fi observate. Trebuie să fim atenți la unele etichete, deoarece poate fi specificat că are zero zahăr dar trebuie verificat și numărul de calorii . Se poate întâmpla ca alimentele light, fără zahăr sau conservanți, să aibă chiar mai multe calorii decât cele clasice.