Oamenii care practică yoga sunt persoane spălate pe creier. Acesta ar fi fost răspunsul meu, acum un an, dacă aș fi fost întrebată care este părerea mea despre yoga. Cu siguranță, multe persoane au aceeași gândire, luând în considerare modul în care este prezentată această practică pe social media, în filme sau chiar la știri. În general, mediile amintite anterior, distrug esența adevărată a acestei practici prin exagerări. Cei nefamiliarizați cu ce înseamnă aceasta cu adevărat, o pot vedea doar ca o practică cu exerciții fizice pentru flexibitate sau un alt trend costisitor și inutil.
În realitate, părerile mereu vor fi împărțite, mai ales în ceea ce privește spiritualitatea, care este strâns legată de yoga. Chiar dacă am fost înconjurată de persoane care sunt pasionate de această practică, nu am considerat-o vreodată benefică în vreun fel, ci mai degrabă o pierdere de timp, iar această opinie nu o aveam pe baza faptului că nu eram o persoană care nu crede în spiritualitate , ci din simplul fapt că nu eram informată suficient, eu fiind cea care se afla în poziția de persoană ,,spălată pe creier” de către media, fără să conștientizeze.
În ultimii ani, reputația pe care o are yoga a fost pătată de către știrile despre un eveniment foarte controversat, mai exact arestarea fondatorului MISA( Mișcarea pentru Integrarea Spirituală în Absolut) și diverse acuzații asupra organizației, iar părerea mea a fost, bineînțeles, influențată de zvonurile și prejudecățile date de aceste știri, ceea ce mă făcea să asociez oamenii care fac yoga cu o sectă.
Din nefericire,m-am aflat printre victimele dezinformării și influențării. Nu puteam privi yoga ca o activitate ce mi-ar putea aduce anumite beneficii, chiar dacă câteva prietene, care merg regulat la cursuri de yoga, încercau să mă convingă să vin măcar la o ședință pentru a-mi schimba părerea. Imaginea aceasta a unei secte formate din oameni bizari îmi era fixată în minte și nu consideram că aș putea vreodată să fac parte dintr-un astfel de grup.
Cu toate acestea, insistențele prietenei mele, Sofia, au început să devină convingătoare în momentul în care am observat cât de mult s-a schimbat starea ei de când practica această activitate. Sofia are 20 de ani și practică yoga din motive medicale:
În urmă cu doi ani, am fost implicată într-un accident rutier în urma căruia am rămas cu probleme la coloana vertebrală, care mi-au îngreunat mobilitatea. Niciun medic la care am fost nu a reușit să mă ajute să îmi rezolv această problemă, așa că m-am documentat singură și am aflat despre yoga. Merg la aceste ședințe regulat și am observat că este singurul lucru care m-a ajutat, cu adevărat să mă simt mai bine fizic, dar și psihic.
Modul în care ea povestea despre cum se simte mai bine m-a făcut curioasă să particip la o astfel de ședință și dornică să mă detașez de părerea pe care o aveam, la acel moment, despre yoga. Astfel, îmbrăcată în haine lejere, așa cum mi-a zis ea că trebuie să fiu, am mers împreună la sala de yoga, care se afla la parterul unui bloc. Odată intrate în sală, ne-a întâmpinat zâmbind un bărbat cu o privire caldă, la vreo 50 de ani, înalt, chel și cu barbă. ,,Cristian, instructorul nostru”, mi l-a prezentat simplu Sofia. Locul în care se țineau cursurile de yoga era foarte primitor, ceea ce m-a lăsat surprinsă: avea doar câteva rafturi pline cu cărți și nicio altă piesă de mobilier, doar niște saltele de yoga pe jos, ale celorlalte persoane participante.
În sală erau deja, aproximativ, 15 persoane bărbați și femei de vârste diferite, așezați pe saltelele lor colorate. Mi-am luat și eu una și m-am așezat în spatele sălii, iar Cristian s-a așezat în fața tuturor și ne-a zis să ,,ne pregătim să începem”. Bineînțeles, eu nu știam ce trebuie să fac, ci doar îi imitam pe cei din jurul meu care stăteau turcește, cu ochii închiși, iar după trei minute am început cu toții încălzirea, unde au urmat 20 de minute de exerciții ușoare, de la orice oră de sport de la școală. Între fiecare exercițiu, se făcea o pauză în care Cristian ne explica efectele fiecăruia asupra anumitor zone ale corpului, dar folosea și termeni cu care nu eram bine familiarizată: ,, chackre, nadiuri, centri de forță…”. Apoi, a urmat cea mai interesantă parte, ședința de ,,asane”, cuvânt ce am aflat ulterior că denumește postura corporală.
Imediat, întreaga sală se așeza în posturile pe care ni le arăta Cristian, iar acestea presupuneau echilibru, răbdare și flexibilitate. Odată așezați într-o postură, trebuia să rămânem nemișcați 5-7 minute, ceea ce nu a fost deloc simplu pentru mine. Ultima a fost cea mai spectaculoasă, deoarece toți cei prezenți în sală stăteau așezați pe cap. Nu am putut face acest lucru, dar am rămas fascinată, mai ales când vedeam persoane în vărstă care se mișcau cu ușurința unor tineri.
La finalul acestor asane, a avut loc un exercițiu de respirație, numit Pranayama. Concentrându-mă pe modul în care respir, dintr-o dată, mintea mea s-a eliberat și am reușit să nu mai am niciun gând. Am avut parte de o liniște și o relaxare atât de profundă, pe care nu o pot compara cu ceva ce am mai trăit până acum. M-am simțit ca și cum aș pluti sau aș fi detașată de corpul meu, iar, după ședință, Cristian mi-a explicat modul în care funcționează aceste exerciții:
Yoga înseamnă uniunea dintre esența noastră divină și divinitatea. În cadrul ședințelor noastre, noi practicăm o ramură mai populară a yoga, Hathayoga, prin care tindem la o desăvârșire a armoniei între minte, trup și suflet, toate acestea unite cu divinitatea. În timpul exercițiilor de respirație, senzațiile sunt induse de asimilarea forței noastre vitale la nivelul întregului nostru organism, până la nivel celular. Mai pe înțelesul tuturor, în timpul expirației, eliminăm tot ce este acumulat negativ în ființa noastră și inspirăm energii pozitive.
De asemenea, am aflat mai multe despre beneficiile yoga, de la una dintre persoanele care participă în mod regulat, de câțiva ani, la aceste ședințe organizate de Cristian: doamna Bianca Vițelaru:
Mă confrunt cu depresia de mulți ani și am încercat să caut alternative pentru a renunța la medicamente. Am aflat de yoga de pe Facebook, dintr-un grup de persoane care se confruntă cu aceeași problemă ca mine și am decis să încerc. Practic de 5 ani și voi continua acest lucru, deoarece rezultatele se observă. Mă simt mult mai bine psihic, starea mea generală este una mult mai pozitivă și pot spune că mi-am găsit liniștea prin yoga.
În urma acestei ședințe de yoga, am realizat că alegerea de a trăi pe pielea mea o experiență, în loc să rămân cu o părere negativă, definită de ceea ce văd în mediul online despre ea, a fost cea mai bună decizie pe care puteam să o iau și, în același timp, un început în călătoria mea în ceea ce înseamnă yoga și spiritualitate.