Work and Travel este un program inițiat în anii ‘60 de Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru studenții din întreaga lume care vor să viziteze America în timpul vacanței de vară. Cu alte cuvinte, este o ocazie pentru studenți să călătorească, învățând totodată ce înseamnă, cu adevărat, munca. Subiectul “work and travel” stârnește interesul tinerilor, mai ales pentru că această oportunitate le creează iluzia că trăiesc faimosul “vis american”. Procesul pentru a lua parte la proiect nu este unul greu, documentele necesare sunt ușor de obținut, job-ul va fi asigurat de către agenția pe care o alegi. Mai pe scurt, agenția duce “greul”. Tot ce trebuie să facă studentul este să se prezinte la interviurile necesare și să plătească o sumă de bani care diferă de la o agenție la alta. Totuși, odată cu apariția pandemiei de Coronavirus, fiecare dintre noi a fost cuprins de o incertitudine mai rar întâlnită. Nu ne mai putem face planuri de pe o zi pe alta pentru că nu știm cum va evolua situația, sau ce nouă tulpină va mai fi descoperită, darămite să plănuim o excursie în America pe o perioadă atât de lungă. Cu toate acestea, după cum bine știm, viața merge înainte, iar nesiguranța pandemiei nu a împiedicat-o pe Andreea să călătorească în țara tuturor posibilităților. Andreea este studentă în anul II la ASE, creatoare de conținut, voluntar în cadrul mai multor proiecte, și o tânără care a dat dovadă de mult curaj atunci când a decis să plece de una singură într-o țară străină.
Conceptul “American Dream” prin ochii unei românce
Andreea era inițial nesigură dacă să participe sau nu la acest proiect. Era cuprinsă de aceleași temeri pe care oricare dintre noi le-am avea: nesiguranță, singurătate, posibilitatea să urască experiența, însă a decis că cel mai bine pentru ea este să iasă din zona de confort și să plece în America, urmând principiul “cine știe, mi-ar putea schimba viața”. Și chiar așa a fost! A iubit, a râs, a plâns, a dansat pe plajă până la 5 dimineața, a legat prietenii, a mers la “party-uri în stil american”. Viața americană, ceea ce vedem de mici la televizor, pe Netflix sau în filme și seriale este idealizată de către străini, după spusele Andreei “În general în filme viața e mai roz. Am putea spune că vibe-ul e același, dar viața nu e categoric aceeași. În zonele în care am fost eu, care sunt și zonele specifice work and travel, americanii muncesc ca să-și plătească școala, adică muncesc pe brânci, și e greu”. Șocul cultural a fost unul foarte puternic pentru Andreea, care și ea trăia cu impresia că totul e așa cum vedem în filme sau cum citim în cărți. Realitatea este alta, e greu să fii student în America, taxele de școlarizare sunt extrem de mari,iar sistemul sanitar este scump.
Cum îți schimbă work and travel viața
Să stai 3 luni fără părinți, fără prieteni este o provocare în adevăratul sens al cuvântului, dar una care te ajută să crești, să te dezvolți, deoarece călătoritul este cea mai pură formă de educație. Înveți că lumea nu e așa mică precum se spune, că problemele pe care le ai nu sunt sfârșitul lumii, că există miliarde de oameni cu care poți rezona. Întâlnești culturi noi, înveți să nu mai fii ignorant la problemele celorlalți, să respecți alte puncte de vedere și alte moduri de viață.
Cu cât am călătorit mai mult prin America, cu atât mi-am dat seama că incă mai am multe de văzut.
Andreea Isac
Andreea afirmă că pentru ea work and travel a fost experiența care i-a deschis ochii: “M-a făcut să înțeleg că oportunitățile sunt o mulțime atâta timp cât ești dispus să te uiți către ele. Pur și simplu mi-a arătat că pot să o fac și pe asta, adică am plecat singură în America de două ori. Am avut cele mai faine nopți ale vieții mele, dar și cele mai obositoare zile. Am fost suspectă de Corona, testată, după spitalizată. Nu știu, am trăit niște sentimente de care alții n-au parte niciodată pentru că le e prea frică să încerce ceva nou.”
Prin urmare, work and travel te conduce spre evoluție, te face să vezi lumea cu alți ochi, să înțelegi ce înseamnă munca grea, ce înseamnă 16 ore de stat în picioare la serviciu fără să poți pleca. Deși nimeni nu s-a îmbogățit material prin această experiență, mulți s-au îmbogățit spiritual, fără îndoială.