Votăm sau nu? Determinarea studenților din diaspora

  Pe 26 mai 2019 au avut loc alegerile europarlamentare și referendumul național pe justiție. Românii de pretutindeni au avut dreptul de a-și alege reprezentanții în Parlamentul European și de a-și exprima voința cu privire la problemele de interes național pe tema justiției. 

  Alegerile europarlamentare 2019 au fost un moment de adevărată revoluție a românilor, care s-au prezentat la vot în număr record. 49,02% a fost prezența finală la urne, adică nu mai puțin de 8.954.959 din cei 18.267.732 de cetățeni români înscriși pe listele permanente și speciale. Ca să facem o comparație, la alegerile parlamentare de la finalul anului 2016, prezența la vot a fost de doar 39.5%.

  Votul din Diaspora la alegerile din acest an a fost cu probleme, în mod tradițional deja de câțiva ani încoace. Deși s-au făcut mai multe secții de vot (441) față de alegerile din 2016 (puțin peste 200), organizarea a lăsat de dorit. O statistică a alegerilor parlamentare din 2019 a arătat că 375.219 de oameni din diaspora au votat în acest an.

  Dacă locuiești peste hotare, ai două opțiuni: fie te înscrii pe listele electorale ale statului de rezidență și alegi dintre candidații statului respectiv, fie votezi candidații României. Pentru cea de-a doua opțiune, ai nevoie de un pașaport valid (chiar și cel temporar), carte de identitate (chiar și provizorie) sau buletin.


  Românii din diaspora au stat la cozi uriașe pentru a vota la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție. O zi ce va rămâne cunoscută în istoria țării. Au reușit să voteze? Majoritatea nu. Studenți plecați în străinătate din România au rămas total dezamăgiți și surprinși de imaginile văzute la secția de votare. De câtă determinare e nevoie din partea unor adolescenți de 20 de ani să stea la coadă o zi întreagă, ca apoi să spună: “Nu am putut vota”?

“Am plecat acasă șocat și marcat”

“S-a simțit bătaia de joc pe față”

“Era ca o scenă horror”

  Mii de români plecați înafară care și-au dorit să își exprime dreptul la vot în cadrul alegerilor au mers încă de la deschidere la secțiile de votare. Am stat de vorbă cu mai mulți adolescenți din Târgu-Mureș, ce au plecat să studieze în diferite țări. Pentru majoritatea dintre aceștia putea să fie primul vot din viața lor.. însă dacă ploaia,vântul, cozile uriașe, sute de persoane în fața lor nu i-au oprit. I-au oprit sistemul de votare de pe tablete ce a fost întrerupt mai repede decât era stabilit.

  În 26.05.2019, cu ocazia organizării alegerilor parlamentare, românii din diaspora olandeză au avut la dispoziție 4 secții de votare: 2 în Haga, una în Diemen și una în Eindhoven. În total s-au strâns 5.847 de votanți.

OLANDA, EINDHOVEN

Mădălina Seceleanu, 22 ani, studentă la Tilburg University

  Fiind studenți în Tilburg, în jur de 30 de tineri ne-am deplasat în Eindhoven cu mașini, trenuri și autobuze. Grupul cu care am plecat la vot, a ajuns în Eindhoven aproape de ora 11, întâmpinați de o coada de 300m de români care așteptau deja să își exercite dreptul constituțional. Ne-am așezat la coadă și am așteptat. În prima fază, coada se mișca relativ rapid, și noi avansam cu câteva zeci de metri pe oră. În jurul orei 2, când am ajuns la jumătatea rândului, au ajuns și organele de poliție olandeză cu 2 mașini și o dubă. S-au arătat surprinși de eveniment, deoarece nu fuseseră informați. Totodată, ne-au spus că dacă ar fi știut, ar fi făcut posibilă o organizare mult mai bună șine-ar fi pus la dispoziție condiții umane, cum ar fi apă, o toaletă și mai multe secții de votare.

  Oamenii deja nervoși scandau “vrem să votam” și “hoții”. Am ajuns în secția de votare abia înspre ora 7, după 8 ore de stat în picioare. Ne-au așteptat 4 funcționari și un voluntar, în condițiile în care afară românii așteptau cu miile. Oamenii furioși cereau explicații, și primeau doar scuze,cum că dispozițiile au fost date de sus. Din păcate, au fost mulți cei care nu au ajuns să voteze, ușile instituției fiind închise la 21.05. Eu mă aflu printre persoanele norocoase. Am putut să ajut țara mea spre un viitor mai bun.

Radu Mircea Pavel, 19 ani, student la Fontys University of Applied Science, Eindhoven

  Am stat 4 ore și după am plecat. Aveam nevoie de o pauză. M-am întors la 17:00 și am stat până la 21:30. Nu am putut vota. Înăuntru erau sute de persoane ce aveau dreptul să voteze însă nu le-a mai dat voie. Eu eram fix în dreptul ușii.Afară mai erau cel puțin încă 800 de oameni, la ora închiderii. A fost un scandal puternic. Era o singură secție de votare, 3 ștampile în toată secția,10 persoane din staf și o singură tabletă de validare a buletinelor, care s-a oprit la 21 și câteva minute. Toată lumea urla. Președintele secției a declarat că încearcă să repare acestă problemă, însă nu s-a mai rezolvat nimic. Am plecat acasă șocat și marcat. S-a stat ore în șir. Vedeai oameni ce cădeau pe jos de oboseală sau bătrâni ce căutau un loc să stea jos. Eu, personal, am rămas cu sechele.

Ana Maria Socaciu, 19 ani, studentă la Fontys University of Applied Science, Eindhoven

Pot să spun că a fost o bătaie de joc. Ei fac secții de votare în străinătate, dar așa sunt făcute numai ca să nu zică că nu există. Nu ai un drept adevărat de vot numai dacă stai la coadă în jur de 10 ore. Ei știu că nimeni din străinătate nu ar fi votat cu respectivul partid de care nu e mândră România și atunci ar fi fost în dezavantaj.  

Andrei Chibelean, 20 ani, student la Tilburg University

  La mine în Eindhoven, unde am votat, votul a fost aproape blocat, astfel încât să fie imposibil de votat având în vedere că eu de exemplu am plecat din Tilburg pe la 9:45. Am ajuns acolo la 10, coada era deja de cel puțin 2000 de oameni. În secția de votare erau 6 oameni și președintele, 4 cabine de vot, 3 ștampile. Se mergea într-un ritm înfiorător. La un moment dat stând la coadă am văzut poliția olandeză venind, care ne-a întrebat despre ce e vorba. Lumea era nemulțumită, se scandau. “Vrem să votăm, vrem să votăm”,striga toată lumea. 

  Am stat de la 10, până la ora 19 fără un sfert. Nici nu vreau să calculez câte ore am stat. Așteptând în cozi infernale, am stat cu rândul la coadă. Unii se duceau să aducă apă, mâncare, toate acestea doar pentru a vota.

  Erau foarte multe familii cu copii. Mamele cu copii au avut prioritate, au intrat în față. Acesta e un lucru bun care s-a întâmplat. A fosto solidaritate incredibilă în secția de vot. Erau oameni ce se duceau și cumpărau apă pentru mai multă lume. După ce a aflat și poliția olandeză ce se întâmplă au venit și ne-au adus și toalete ecologice, au pus coșuri de gunoi,au adus baxuri de apă ce le-au împărțit la oamenii ce așteptau la coadă. Însă toate acestea s-au întâmplat destul de târziu, pe la 18-19.

  A fost o experiență interesantă, pentru că la mine a fost prima. Oamenii ce au fost puși acolo la secția de votare, au primit multe strigăte din partea tuturor, deși nu ei erau de vină. Cu cât lumea urla mai tare, cu atât se mișcau mai încet. Ce pot să spun? Am trăit cu adevărat o experiență.

OLANDA, HAGA

Larisa Moldovan, 20 ani, studentă la The Hague University Of Applied Sciences

  Îmi pare rău că nu am făcut mai multe poze, să le arăt tuturor românilor ce nu au fost la vot. Am stat 6 ore.Mă așteptam să pot vota rapid, pentru că auzisem din țară că una, două poți vota. Și chiar așa, după atâtea ore de stat, eu nu am ajuns să votez. La coadă lângă mine, era o femeie mai învârstă. Atunci când a auzit că s-au oprit tabletele, a avut atac de panică. Nu se mai ținea pe picioare, iar toată lumea urla. Oameni ce nu au mâncat de ore bune, fără pauze de stat jos, oameni ce respirau din ce în ce mai greu. Era ca o scenă horror.

DANEMARCA, COPENHAGA

  Românii din diaspora daneză au avut la dispoziție 7 secții de votare, în total adunându-se 7700 de voturi.

Timi Bács , 19 ani, studentă la University of Copenhagen

  Azi, pentru prima oară de când am împlinit 18 de ani, am avut șansa să votez. Am stat la coadă 10 ore (din care 9 în ploaie) cu alți sute de oameni la ambasada din Copenhaga. Pe la 20:30 oamenii au început să se agite, sfârșitul cozii fiind mai departe decât punctul unde ne-am pus noi la 12, că nu o să apuce mulțimea să voteze. Cu puțin după, a ieșit ambasadorul, explicând că vor deschide curtea din spate, unde dacă se mută oamenii până în oră 21 vor putea vota, căci sunt în incinta ambasadei. Așa am și făcut, iar, pentru următoarea oră am stat în ploaie, nu în stradă, ci la iarbă verde. Nici un semn din ambasadă. Toată lumea fleașcă, înghețată, obosită. La 21:52 cineva a spart un geam cu o piatră. 10 minute mai târziu au lăsat să intre un grup de 3 oameni. La 22:08 ne-au spus că sistemul a fost închis din București. La 22:10 au apărut polițiști cu câini. 

  Am crezut că azi voi posta prima mea ștampilă de vot, dar numai atâta pot. 

Andrei Călugăr, 24 ani, student la Danmarks Tekniske Universitet

  Cum se poate să stai atâta timp în picioare la coadă, în vânt și ploaie și să nu reușești să votezi? Pare ireal, dar da, după 8 ore de așteptare nu am mai putut să votez. Au trimis sute de oameni acasă , dintre care unii așteptau de 10-11 ore. Bătaie de joc, n-ai cum să-i zici altfel.

DANEMARCA, AALBORG

Magda Boghiu, 20 ani, studentă la Power Electronics & Drives la Aalborg Universitet

  În Aalborg, după 6 ore am reușit să votez. A fost multă lume și cozi”românești”, coada nu s-a mai respectat la un moment dat, și părinți cu copii, normal, cu prioritate, au luat-o necontenit înainte, dar nu doar părinții, ci pe lângă ei încă vreo 6, prieteni, bunici…și uite așa… defapt votul înăuntru a durat maxim 5 minute de persoană.


  Mii de români din străinătate nu au apucat să voteze la alegerile din data de 26.05.2019, în ciudă faptului că autoritățile din statele în care se aflau le-au creat condiții pentru a fi considerați în interiorul consulatelor sau ambasadelor, însă putem să-i apreciem și să ne mândrim cu aceștia. Dragostea pentru țară și dorința la un viitor mai bun pentru aceasta, se poate observa în totalitate printre studenții români aflați înafară.

  Votăm sau nu? S-a putut? Nu s-a putut? Dar am încercat cu toții!