În 1989 au fost puse bazele voluntariatului în România, odată cu sosirea primilor voluntari internaţionali prin intermediul organizațiilor Peace Corps și Voluntary Service Overseas. Mai târziu alte organizații internaționale și-au crescut filiale în România aducând experiență în managementul voluntarilor. O data cu dezvoltarea centrelor locale de către organizații a crescut și participarea oamenilor. Începând cu anul 2000, în România se aniversează Ziua Internaţională a Voluntarilor pe 5 Decembrie.
La bază, voluntariatul reprezintă un gest caritabil prin care poți să ajuți pe alții și să contribui la îmbunătățirea comunității, fără să primești ceva în schimb. Cu toate acestea, există încă o nevoie persistentă de mai multă implicare și participare în această activitate.
voluntariatul are o importanță majoră, deoarece îți creezi o rețea de networking și înveți o mulțime de lucruri noi din diferite domenii pentru viitor în timp ce ai posibilitatea de a-ți crea un grup de prieteni de a cunoaște oameni noi, etc.
spune comisar ANOSR și voluntar StudPAC, Domșa Cosmina
Dar voluntariatul nu aduce doar schimbări pozitive în comunități, este de asemenea o modalitate pentru a obține beneficii personale, cum ar fi creșterea nivelului de fericire, avansarea în carieră și satisfacția personală. Într-o lume afectată de epuizare, stres, nemulțumire și probleme de sănătate mentală, voluntariatul este o modalitate de a-ți îmbunătăți viața, contribuind în același timp la binele comunității.
Am ales să fiu voluntar deoarece simțeam nevoia să ies din zona de confort și să îmi găsesc un scop. Mi-am dat seama că așa voi reuși să îmi construiesc un grup de prieteni care împărtășesc aceleași valori. Fac voluntariat de la 14 ani deci sunt deja aproape 10 ani de când mă învârt prin astfel de cercuri. Voluntariatul ma înconjurat de persoane pe care le respect atât pe plan profesional cât și personal. Am învățat că pot fi un bun lider și asta a venit după ce am acumulat skilluri de organizare.
spune Coordonator HR StudPAC, Popescu Mara
Implicarea populației
În românia totuși voluntariatul pare încă un lucru necunoscut, ca și în alte domeni ne aflăm la coada europei în privința voluntariatului deși tot pe noi ne-ar beneficia. Deci comparativ chiar cu tari din jurul nostru ca și Bulgaria, Serbia sau Ungaria deși ele de asemenea au un procentaj mic este aproape dublu fața de al nostru.
Mulți români consideră că dacă donează sânge sau ajută o persoană din când în când participă la voluntariat. Totuși și în categoria voluntariatului informal ne aflăm la coada clasamentului, cu mai puțin de 5% din populație declarând în 2015 că au participat la acest tip de activități.
Timpul liber
Deși diferența de genul nu prezintă o problemă în voluntariatul din românia, ambele luând parte egal în voluntariat, varsta voluntarilor prezintă o diferență, oameni cu cea mai mare dedicație voluntariatului având varsta sub 30 de ani sau peste 60 de ani în cadrul voluntariatului pentru o cauză religioasă. Majoritatea clasei muncitoare din România lucrează în medie aproximativ 40,2 de ore pe săptămână. Aceasta reprezintă cu 5-6 ore mai mult comparativ cu alte țări ca și Olanda sau Norvegia unde nu doar procentajul de participare la voluntariat este mai înalt, ci și vârsta la care oamenii se implică activ în astfel de activități.
Ore lurate pe saptamana in Europa
Mulți oameni se simt împiedicați în a se implica în activități de voluntariat din cauza programelor încărcate. Este important să susținem inițiative care să facă mai ușoară participarea la voluntariat, fie prin flexibilizarea programelor de muncă sau prin crearea de proiecte adaptate la stilul de viață al fiecărei persoane. Astfel, voluntariatul poate deveni mai accesibil pentru mai mulți oameni, contribuind la dezvoltarea unei societăți mai unite și implicate în problemele comunității.
Nu cred că am un anumit număr de ore pe care îl fac în fiecare săptămână deoarece acesta fluctuează în funcție de nivelul de muncă și de proiectele din perioada respectivă, dar pot spune că o mare parte din timpul meu liber este ocupat de voluntariat
spune comisar ANOSR și voluntar StudPAC, Domșa Cosmina
În rândul tinerilor
Voluntariatul în rândul tinerilor este mai proeminent, mai ales în cazul celor cu învățământ superior, datorită dorinței de a contribui la schimbare, că ceea ce faci va avea un impact pozitiv în lume. Motivația acestor tineri se datorează nu numai aspirației de a face o diferență în lume, ci și dorinței de a ieși din zona lor de confort, de a deveni persoane mai bune și mai active în societate.
Am ales sa fiu voluntar pentru a-mi ieși din zona de confort, pentru ca nu sunt obișnuit cu o viața liniștită și mă plictisesc repede sa stau și atunci am nevoie de activitate, dar și pentru a schimba societatea în care trăiesc.
spune voluntar OSUBB, Rares Gălățan
Un alt aspect semnificativ al voluntariatului în rândul tinerilor este beneficiul major pe care îl aduce în viața studenților sub forma experienței acumulate. Majoritatea joburilor solicită experiență în domeniu așa că mulți studenți își construiesc un portofoliu de experiență în timpul facultății, participând activ în organizații de voluntariat. Astfel, aceștia nu doar acumulează experiență în domeniul lor de studiu, ci și dezvoltă aptitudini care îi vor ajuta în găsirea unui loc de muncă în timpul facultății sau după absolvire.
Când eram încă în căutarea unui job majoritatea angajatorilor erau uimiți de câte responsabilități am avut până acum și câte skilluri am datorită acestora. Jobul pe care îl am acum se datorează unei colege de organizație care ne-a spus că locul ei de muncă angajează la momentul respectiv. Aparent s-a potrivit mănușă, foarte mulți dintre cei angajați în companie avem o istorie vastă în voluntariat. E simplu să îți dai seama dacă te potrivești într-o echipă dacă există deja oameni alături de care ai mai lucrat. Plus că toate aptitudinile acumulate m-au ajutat să conving și angajatorii că sunt persoana potrivită.
spune Coordonator HR StudPAC, Popescu Mara
Prin implicarea în voluntariat, studenții învață abilități importante pentru viitorul lor profesional, cum ar fi lucrul în echipă, gestionarea timpului, leadership-ul, comunicarea și rezolvarea problemelor. Aceste aptitudini nu numai că îi ajută să se dezvolte personal, ci le oferă și un avantaj atunci când aplică pentru un loc de muncă. Deci, voluntariatul este o investi în propriul lor viitor, pregătindu-i pentru succes în cariera lor viitoare.
Creșterea implicării
Promovarea și încurajarea voluntariatului trebuie să fie o prioritate în societatea noastră. Este necesar să recunoaștem valoarea implicării active a fiecărei persoane în problemele comunității și să oferim resurse și suport pentru ca aceștia să se implice în mod activ în diverse proiecte și inițiative.
Creșterea participării în voluntariat nu este doar o obligatie morala, este o investiție în viitorul comunității și vieții noastre. Este lucrul care ne poate aduce impreuna și transforma lumea într-un loc mai bun. In zilele noaste nevoia de actiune colectiva si solidara nu a fost niciodata mai mare. Voluntariatul ne oferă o cale către un viitor mai luminos și plin de speranta pentru toți.
spune comisar ANOSR și voluntar StudPAC, Domșa Cosmina
Voluntariatul ar trebui să devină o parte naturală a vieții noastre, nu doar o opțiune. Participând activ în diverse activități voluntare, oamenii nu doar că ajută la rezolvarea problemelor comunității, ci și în dezvoltarea abilităților personale și sociale importante, cum ar fi empatia, colaborarea și responsabilitatea. Astfel, voluntariatul poate deveni o parte integrantă a stilului nostru de viață și a valorilor noastre sociale.