Cuvântul “Vlog” este o combinație între două cuvinte: video și blog. Un vlog poate fi numit blog, livrat intr-un format video, unde un vlogger poate lua camera cu el in timp ce își desfășoară ziua, sau pur și simplu dezbate un subiect in fata camerei statice, scriindu-și de dinainte un text sau vorbind liber. Postarea tip vlog consta in crearea unor videoclipuri in care se dezbat diverse subiecte, cum ar fi călătoriile, frumusețe, promovarea unor produse, etc. Poate servi chiar și ca o modalitate de a împărtăși procesul artistic sau de a prezenta tutoriale pe o practica sau tema creativa, iar unii vloggeri îl folosesc pentru a împărtăși arta. Exact ca și intr-un blog, se poate vorbi despre absolut orice subiect. 

Vlogging-ul a devenit popular pe platforma YouTube, a dat naștere la o comunitate mare pe rețelele sociale, devenind una dintre cele mai populare forme de divertisment media, iar publicul țintă sunt adolescenții și tinerii, însă oricine poate urmări orice tip de vlog, indiferent de vârsta.

Evoluția vlogging unui in România:

Primul om care a dat start vlogging-ului in România a fost Mikey Hash (Mihai Holhoș), care și-a numit canalul de YouTube “Doza de haș”, și-a urcat primul videoclip pe platforma YouTube in data de 3 Martie 2011. S-a apucat de vlog împreuna cu prietenii săi, care i-au dat cate o mâna de ajutor in spatele camerelor. In fiecare vineri publica câte un episod din seria “Doza de haș”, cu o durata de aproximativ 10 minute unde se axa pe umor și divertisment. De asemenea este primul vlogger roman care a primit premiul “Gold play Button” din partea YouTube, pentru suma de 1 milion de abonați.

Un alt vlogger care și-a început cariera in YouTube este Bianca Adam, cunoscuta si sub numele de “Tequila” care a postat primul sau videoclip in anul 2012, la doar 14 ani, Intitulat “50 de lucruri despre mine”, filmat in camera sa. Își dedica timpul sau pentru a crea videoclipuri de divertisment, dar in trecut a lansat și câteva melodii, reușind sa între și pe platformele Sporify, Deezer și bineînțeles YouTube. Este a doua persoana din România care a câștigat premiul “Gold Play Button” din partea YouTube pentru un milion de abonați și a reușit sa rămână printre cei mai cunoscuți vloggeri din România, având la momentul actual peste 1.7 milioane de abonați.

Codrin Bradea este la rândul sau un vlogger de succes, care și-a început cariera sa pe YouTube in anul 2013, când pe pagina sa de Facebook a postat un status in care a cerut oamenilor sa ii lase întrebări. Inițial, a numit canalul “Satana are net”, uletrior schimbându-l in Codrin Bradea-Satana. A postat primul video in 2 Februarie 2013, Intitulat Satana Răspunde la intrebari#1, continuând cu videoclipuri de divertisment și atingând suma de 100.000 de abonați in mai puțin de 6 luni. In 2014 a început o serie in care se juca “Outlast” care i-a adus o creștere imensa de 300.000 de abonați, iar de atunci se axează mult mai mult pe gameplay-uri, ocazional făcând și videoclipuri de divertisment. Vlogger-ul împreuna cu prietenul sau Echo, au creat in 2014 “Bazooka”, o trupa de hip-hop iar in 2016 au scos primul album Intitulat “Asta e Bazooka”, cu care s-au făcut mult mai cunoscuți atât in lumea muzicii cât și in cea a vlogging ului. La momentul actual are peste 1.4 milioane de aboanti, continuând sa se excese atât pe muzica cât și pe gameplay.

Noaptea târziu, trupa formată din cei 3 membrii Adrian Popescu, Horatiu Cuc și Emanuel Popescu, cunoscuți sub numele de scena Cucu, Cuza și Emi, au debutat in anul 2014 pe când erau studenți in Timișoara. S-au făcut cunoscuți peste noapte cu melodia “Sunt un cocalar”, o parodie făcută după piesa originala a lui J Balvin “Tranquila”. Ei nu au vrut sa facă doar muzica, au postat primul vlog in 2016 despre sesiune, dar nu a reușit sa bată recordul vizionarilor și a aprecierii parodiei “Sunt un cocalar”. In prezent continua cu parodiile, dar fac și diverse videoclipuri de divertisment și au atins suma de peste 1.8 milioane de abonați.

Cel mai de impact vlogger al României:

Andrei Șelaru, cunoscut și sub numele de Șelly, este atat vlogger cat si un actor si un cântăreț de succes. A postat primul sau videoclip pe YouTube in data de 21 Decembrie 2012, Intitulat “Selly’s vlog- 10 lucruri despre mine” la vârsta de doar 11 ani, filmând-se singur in camera cu telefonul, primind in 2013 o camera video pe care el o descrie drept o “Toshiba obosita”. Vlogg-urile sale au început sa fie extrem de urmărite de copii și adolescenți, primele video uri fiind intitulate “tipuri de profesori”, “dacă google ar fi om” și “rap battle”, care i-au adus peste 100.000 de aboanti intr-un timp foarte scurt. 

In anul 2017, Selly împreuna cu alți 4 prieteni, vloggeri la rândul sau Gami OS, Diana Condurache, Mădălin și Pain, și-au creat o trupa de hip-hop numita Five Gang. Pe 22 Decembrie 2-17 au lansat prima piesa “Singuri acasa”, iar doar in câteva ore a ajuns pe locul 1 in treningul românesc. Fenomenul 5 gang a adunat in cei 4 ani de existența peste 280 de milioane de vizualizări. 

Vlogger-ul spune ca: “Am început proiectul ăsta acum aproape 4 ani de zile, cu o piesă înregistrată, la propriu, în șifonier. Nu ne-am propus niciodată să ne luăm în serios ca artiști, însă tinerilor le-au plăcut piesele noastre atât de mult, încât ele au fost toate pe locul 1 în trending. Am început treaba asta din pasiune și din prietenie și nu vrem să forțăm lucrurile mai mult decât este cazul. De aproape 4 ani am muncit împreună și, pe lângă că am doborât niște recorduri, am rămas cu amintiri care ne vor însoți toată viața”. Pe 19 Septembrie 2021 a avut loc ultimul lor concert la RomExpo in București deoarece nu s-au mai regăsit in acest proiect. 

Selly s-a lansat și in lumea cinematografiei,lansând 2 filme “5 gang Un altfel de Crăciun” in 2019 și “Tabăra” in 2021, filme care au avut un succes enorm im cinematografele din România.

Una dintre cauzele pe care el le a analizat in multe dintre videoclipurile lui au fost educația și sistemul de învățământ din România, facandu-se și mai cunoscut datorită faptului ca a apărut și la tv.