Viață după bac? Portretul unui Fotograf

Fotografie, castigatoarea unui premiu

Era unul dintre fotografii evenimentului Kasta Morrely Fashion Week Iași. Mergea dintr-o parte în alta, sigur pe sine și încrezător, știind mereu ce avea de făcut. Aranja modelele, le dădea indicații cum să  pozeze și făcea glume pentru a destinde atmosfera. Monta luminile și camerele în cateva minute și nu pierdea deloc timpul, încercând să facă cat mai multe fotografii. Cu entuziasm scotea telefonul când avea un cadru bun și îl edita direct de pe Iphone-ul său, pentru ca mai apoi să-l posteze pe story. Era îmbrăcat în cămașă neagră, cu vestă și sacou, câteva inele pe mâini și un ham pe care erau agățate două aparate destul de scumpe. Pe față îi erau asezați ochelarii rotunzi și, deși fața era una senină, se puteau observa pe fruntea sa câteva riduri.  Nu ai zice ca e portretul unui tânăr care a avut probleme cu educația și totuși așa a fost.

 Eduard Florentin, un fotograf din Iași, este unul dintre cei mai tineri și apreciați artiști din zona Moldovei. Acesta lucrează deja de 7 ani în domeniu, timp în care a reușit să se perfecționeze. Are multe premii în portofoliul său și zeci de clienții mulțumiți.

“ M-am născut într-o familie foarte talentată, atât fratele, cât și tatăl meu au ales calea muzicii. Eu am simțit să fac ceva diferit, iar apoi am descoperit fotografia.”

Totul a început din pasiune, o joacă de copii. În familie a fost văzut  ca un copil problemă, niciodată destul de bun, niciodată destul de talentat. I-a fost greu să evolueze de unul singur, dar a simțit că asta era menirea lui. Trebuia să o facă.

“Deși nu au vrut să mi-o spună în față, mereu am simțiți că sunt o dezamăgire pentru ai mei. Credeam că nu voi reuși să mă ridic la standardele lor. Fratele meu geamăn era copilul perfect, eu eram copilul problemă.”

Eduard a fost mereu presat să-și gătească un job adevărat, căci “fotografia nu va ține de foame”. Îi era greu să-și mențină pasiunea când lumea nu îl susținea. 

“ De mai multe ori am vrut să renunț. Credeam că nu sunt destul de talentat pentru a face așa ceva. Momentul în care am picat Bacul prima dată m-a făcut să mă întreb serios dacă sunt capabil să devin un fotograf profesionist. Dacă nu pot lua un examen, cum aș putea să fiu în stare să-mi construiesc o afacere, să fiu consecvent și să-mi caldesc o reputație? Pentru mine, acest moment mi-a afectat serios stima de sine, m-a băgat în depresie. Bacul nu avea nicio legătură cu profesia de fotograf și aș fi putut continua foarte bine și fără el, dar nu m-am lăsat bătut.”

Ca mulți alții tineri din România, Florentin s-a bătut cu sistemul de educație, care nu i-a văzut valoarea. Unii se pricep la mate și română, el se pricepea la fotografie.  În anul 2022, peste 40 de mii de elevi nu s-au înscris la Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, conform edupedu.ro.

Raportat la întreaga generație, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%. În credința că nu vor lua examenul, mulți au ales să nu se mai înscrie deloc, până când nu se vor simți pregătiți. Mulți tineri pică anual acest examen al maturității, iar societatea îi consideră ca fiind cauze pierdute. “Peste 400 de mii de tineri din România, potrivit Eurostat, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani nu ştiu să facă mai nimic ori nu au o diplomă de hârtie care să le dea un start în viaţă.”

Eduard Florentin este un exemplu că se poate. Deși faptul că a picat prima dată examenul de Bacalaureat, iar părinții lui nu au mai vrut să-l ajute financiar, el a reușit să-și găsească un loc de muncă, să continue cu pasiunea lui, fotografia, și, până în final, să ia și examenul de Bacalaureat.

“Orice este posibil. Tot ce trebuie să faci este să crezi în tine. Cu siguranță nu a fost ușor, dar cu muncă și perseverență am reușit să fiu cine sunt azi. Pot spune că sunt mandru de mine, că nu m-am lăsat și că am continuat să-mi urmez pasiunea, chiar și atunci când mi-a fost mai greu. În prezent lucrez full-time ca fotograf, am reușit să-mi cumpăr singur aparatură nouă și o mașină, iar pentru un tânăr de 22 de ani, consider că este o realizare.”

De-a lungul anilor, el a întâmpinat multe greutăți. De la probleme cu familia, la probleme cu educația și stima de sine, luptând să facă un ban într-un domeniu care nu-i aducea nicio satisfacție și încercând să tragă de ultimul lucru care îi aducea o fărâmă de speranță, Florentin se simte acum un om împlinit. Mai mult decât atât, acesta s-a hotărât să transmită pasiunea sa pentru fotografie unor noi generații, făcând cursuri de fotografie în mod voluntar la mai multe școli și organizații.

“Vreau să le ofer tinerilor o speranță. Dacă eu am putut, cu siguranță pot și ei. Am ales să merg săptămânal la diferite școli pentru a-i învața pe tinerii liceeni mai multe despre tainele fotografiei. Cel mai superb lucru e să văd cum capătă curaj. Cu toții avem talent, trebuie doar să explorăm mai mult ce funcționează pentru fiecare în parte.”

Aceste acte de bunătate nu s-au oprit aici. Dorindu-și să-i ajute pe cei mai nevoiași, Florentin a donat de multe ori părți din echipamentul vechi pentru a-i ajuta pe alții să evolueze. Mai mult decat atât, atunci când a epuizat resursele sale, a considerat că este important să continue cu aceste fapte caritabile, așa că a decis să cumpere el însuși noi aparaturi și să le ofere cadou, în speranța că cei cu povești asemănătoare cu a lui își vor găsi calea. Astfel, azi un fotograf, mâine profesor, Eduard Florentin a reușit la vârsta de 22 de ani să facă mai mult decât și-ar fi imaginat.