Transformarea Educației: Programele Inovatoare ale Colegiului Național “Octavian Goga” din Sibiu și Succesul în Consilierea Elevilor

Colegiul National "Octavian Goga" din Sibiu

Într-un colț liniștit al Sibiului, Colegiului Național “Octavian Goga” se distinge prin inovație și grijă față de dezvoltarea elevilor. În ciuda provocărilor în cadrul consilierii școlare din România, acest liceu a implementat cu succes programe opționale în ultimul an si nu numai, dedicat descoperirii pasiunilor elevilor și orientării lor către facultatea potrivită.

Programele, la care am luat parte în liceu, cunoscute sub numele de “Adolescență și cunoaștere”, “Mentorat în Goga” și “Consiliere în carieră”, au fost concepute pentru a oferi elevilor un spațiu dedicat explorării și înțelegerii a ceea ce îi pasionează cu adevărat. Prin ateliere interactive, întâlniri cu profesioniști din diverse domenii și sesiuni de auto-reflecție, am avut ocazia de a ne clarifica interesele și de a ne contura pașii către viitorul nostru academic.

Imaginea de coperta a progamului “Mentorat in Goga” pe contul de Facebook

Ce înseamnă proiectul “Mentorat în Goga”?

“Prin acest program vrem să oferim oportunitatea actualilor elevi de a învăța de la absolvenți din Goga despre ce înseamnă viața de după liceu, de ce este importantă facultatea, cum să gestionezi viața de tânăr adult și cum să faci alegeri pentru următorii pași în viață.

Fondatoare a programului “Mentorat în Goga” -Bianca Drotleff

Pe lângă acest aspect, programele se extind și în sfera metodelor de învățare eficientă pentru pregătirea examenului de Bacalaureat. Elevii beneficiază de consiliere privind gestionarea stresului în perioada examenelor și tehnici de învățare adaptate stilurilor individuale.

În fiecare an, încerc diferite concepte pentru a-i ghida pe elevii claselor a XII-a să învețe eficient. Unul dintre concepte este cel introdus de Tony Buzan- Harta Mentală.

Consilier școlar-Simona Crăciun
Hărți mentale ale elevilor în pregătirea materiilor pentru Bacalaureat și admitere la facultate. Colaj realizat de consilier școlar, Simona Crăciun.

Aceste programe au fost întâmpinate cu entuziasm și recunoaștere în comunitatea școlară. Elevii au raportat o creștere a încrederii în propriile abilități și o mai mare claritate în privința direcției lor viitoare. De asemenea, rezultatele la Bacalaureat au arătat o îmbunătățire semnificativă, confirmând eficacitatea metodelor de învățare implementate.

Ce impact au avut aceste programe asupra elevilor absolvenți din anul 2023?

Ce spun absolvenții anului 2023 despre programele opționale din liceu?

Programele implementate în cadrul liceului au avut un impact profund asupra călătoriei mele de autocunoaștere și orientare. Interacțiunea cu profesioniști din domenii variate și consultarea frecventă cu profesorii mi-au oferit nu doar informații valoroase, ci și un sentiment de siguranță în procesul de luare a deciziilor..

Absolventă a Colegiului Național “Octavian Goga”- Amelia Mladen

Prin participarea la aceste programe, am avut privilegiul de a discuta cu experți din diverse industrii, ceea ce mi-a deschis orizonturile și mi-a oferit o perspectivă mai clară asupra opțiunilor disponibile. Această expunere la experiențe practice a jucat un rol esențial în conturarea pasiunilor mele și în definirea traseului meu viitor

Absolventă a Colegiului Național “Octavian Goga”- Flavia Rațiu

Este abordarea unor programe personalizate o metodă eficientă în România?

Consilierea în școli a devenit un element cheie în asigurarea bunăstării elevilor. Recunoașterea importanței sănătății mentale și a nevoilor lor individuale a pus consilierea în centrul atenției în sistemul educațional. Cu toate acestea, cu progresele notabile, există încă provocări semnificative care împiedică implementarea eficientă a acestor servicii.

Unul dintre obstacolele majore este lipsa resurselor. Cu numărul crescând de elevi și complexitatea nevoilor acestora, numeroase școli se confruntă cu o subdimensionare a personalului de consilieri în raport cu cerințele. Acest dezechilibru poate limita accesul elevilor la sprijinul de care au atâta nevoie.

În plus, formarea continuă a consilierilor școlari este esențială într-o lume în continuă schimbare. Dinamica socială și evoluția cerințelor academice necesită o adaptabilitate constantă din partea profesioniștilor în consiliere pentru a rămâne relevanți și eficienți în sprijinul elevilor.

Cu toate acestea, există lumină la capătul tunelului. Colegiul Național “Octavian Goga” servește ca un exemplu încurajator al modului în care investiția în programe personalizate poate face o diferență semnificativă. Aceste programe nu numai că aduc soluții la nevoile specifice ale elevilor, dar și transformă în mod tangibil experiența educațională.

Este esențial ca sistemul educațional să intensifice eforturile în dezvoltarea și implementarea unor programe de consiliere eficiente. Acestea ar trebui să fie modelate în jurul nevoilor variate ale elevilor, abordând cu atenție aspecte precum gestionarea stresului, planificarea carierei și îmbunătățirea abilităților de învățare.

Astfel, în ciuda provocărilor persistente, există speranța că inițiativele inovatoare, cum ar fi cele menționate mai sus, vor continua să inspire schimbări semnificative. Prin concentrarea pe sprijinul dezvoltării personale și academice, aceste programe nu doar că întăresc potențialul elevilor, ci adaugă și o notă optimistă în povestea consilierii școlare în România.