Top 8 cele mai dificile roluri interpretate de actori de-a lungul timpului

Un poster cu mai multe filme

În lumea cinematografiei, actorii și actrițele își pun adesea abilitățile la încercare prin asumarea unor roluri complexe și provocatoare. Acest aspect nu este doar o demonstrație de talent actoricesc, ci și o explorare profundă a naturii umane în toată splendoarea și întunericul ei. Personajele dificile sunt cele care ies din tiparele obișnuite și care necesită din partea actorilor, nu doar abilități tehnice deosebite, ci și o profunzime emoțională remarcabilă.

Dar ceea ce majoritatea oamenilor nu observă este munca, perseverența și deciziile radicale care se află în spatele unui film reușit. Actorii sunt nevoiți să se antreneze fizic și emoțional pentru a-și realiza rolurile, trecând prin transformări intense pentru a deveni credibili în ochii publicului și pentru a-și depăși propriile limite și temeri. Fie că este vorba despre explorarea unor aspecte psihologice complicate, schimbări fizice extreme sau condiții de muncă inumane, actorii reușesc sa își ducă sarcina pana la capăt cu succes.

Descoperă opt dintre cele mai dificile roluri interpretate de actori de-a lungul timpului:

O imagine de pe un platou de filmări
Sursa foto: Avel Chuklanov on Unsplash

8. The Joker-Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix a interpretat rolul principal în filmul “Joker (2019), regizat de Todd Phillips. Această interpretare i-a adus recunoaștere critică și succes la nivel mondial, iar actorul a fost premiat cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru această interpretare în 2020. Joaquin Phoenix a vorbit despre impactul emoțional pe care interpretarea sa în filmul “Joker” l-a avut asupra lui în diverse interviuri. Într-un interviu acordat publicației Vanity Fair în 2019, Phoenix a menționat că procesul de intrare în mintea și emoțiile personajului Arthur Fleck/Joker a fost extrem de provocător și solicitant. Într-un alt interviu cu revista Rolling Stone, Joaquin Phoenix a recunoscut că interpretarea sa în “Joker” a avut un impact profund asupra stării sale emoționale și a recunoscut că s-a simțit uneori copleșit de emoțiile intense din timpul filmărilor.


7. The pianist- Adrien Brody

Adrien Brody a interpretat rolul principal, cel al lui Wladyslaw Szpilman, în filmul “The Pianist” (2002), regizat de Roman Polanski. Filmul este o adaptare a memoriei lui Wladyslaw Szpilman, un pianist și compozitor evreu polonez, care a supraviețuit Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a reda credibil starea de sărăcie și epuizare prin care trecea personajul în timpul războiului, Brody a pierdut aproximativ 14 kilograme înainte de începerea filmărilor. Deoarece personajul principal, Szpilman, era un talentat pianist, Brody a petrecut luni de zile învățând să cânte la pian pentru a realiza interpretarea sa în secvențele muzicale ale filmului. Brody a studiat amănunțit memoriile lui Szpilman și s-a întâlnit cu membri ai familiei sale pentru a înțelege mai bine personalitatea, experiențele și emoțiile personajului. Rezultatul a fost o interpretare uluitoare, considerată de mulți critici și public drept remarcabilă. Adrien Brody a primit pentru acest rol numeroase premii, inclusiv premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Actor într-un Rol Principal în 2003.


6. The Dark Knight- Heath Ledger

Heath Ledger a jucat iconicul rol al lui Joker în filmul “The Dark Knight” (2008), regizat de Christopher Nolan. Interpretarea sa a fost extrem de lăudată și i-a adus postum premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în 2009. El a recunoscut că interpretarea unui personaj atât de intens și malefic l-a afectat emoțional și a fost o experiență solicitantă. Ledger a trăit o perioadă de izolare și s-a concentrat pe pregătirea mentală pentru a intra în mintea tulbure a lui Joker. Acesta a petrecut o lună, izolat, într-o cameră de hotel pentru a se concentra pe psihologia din spatele personajului. Ledger a dezvoltat o voce specifică pentru Joker și a repetat râsul acestuia nenumărate ore fără pauză. În timpul filmărilor actorul principal s-a confruntat și cu insomnie, reușind să doarmă doar două sau trei ore în fiecare noapte.


5. Raging Bull- robert de niro

Robert De Niro este cunoscut pentru interpretarea remarcabilă a rolului principal în filmul “Raging Bull”, lansat în 1980, în regia lui Martin Scorsese. Acesta a primit recunoaștere critică și a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare masculină într-un rol principal pentru reprezentarea sa uluitoare a lui LaMotta. Pentru a juca rolul lui Jake LaMotta în filmul “Raging Bull,” Robert De Niro a depus un efort considerabil pentru a se pregăti atât fizic, cât și emoțional. Una dintre cele mai notabile transformări ale lui De Niro pentru acest rol a fost schimbarea masei corporale. Pentru a interpreta etapele ulterioare ale vieții lui LaMotta, când acesta era într-o formă fizică mai proastă, De Niro s-a îngrășat 27 de kilograme. Acest lucru se pare că a avut un impact atât de puternic asupra lui De Niro și a aspectului său, încât Scorsese a început să compare respirația actorului principal cu un atac de astm. În acel moment, un nou standard tulburător a fost stabilit pentru devotamentul actoricesc metodic.


4. The Machinist-Christian Bale

Christian Bale a interpretat rolul principal în filmul “The Machinist” apărut în anul 2004 și regizat de Brad Anderson. În acest film, Bale joacă personajul Trevor Reznik, un muncitor la o fabrică, a cărui viață începe să se destrame din cauza insomniei severe. Pentru a se pregăti pentru rol, Bale a pierdut drastic în greutate, ajungând să slăbească 28 de kilograme, ceea ce a contribuit la impactul vizual al filmului. Pentru a pierde din greutate Bale a început să mănânce doar un singur măr pe zi și să bea apa și cafea. Actorul și-a dorit să slăbească încă 17 kilograme, însă medicul de pe platou nu i-a permis acest lucru. Interpretarea actorului a fost foarte lăudată, iar transformarea sa fizică a fost considerată una impresionantă.


3. Black swan- Natalie Portman

Natalie Portman a interpretat rolul principal în filmul “Black Swan” (2010), regizat de Darren Aronofsky. Pentru interpretarea ei remarcabilă în acest film, Portman a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal în 2011. Natalie Portman s-a pregătit intens pentru rolul ei din filmul Black Swan, iar acest lucru a afectat-o atât fizic, cât și psihic. În timpul pregătirilor pentru a deveni Nina, personajul principal al filmului Black Swan, Natalie Portman a slăbit 9 kilograme, lucru care l-a înspăimântat până și pe regizorul Darren Aronofsky. Ea a menționat că a petrecut luni de zile antrenându-se pentru a obține un nivel de performanță credibil în interpretarea unei balerine, nu avea voie să meargă seara în oraș, să mănânce ce voia, trebuia să respecte mereu o rutină strictă. De asemenea, a avut de învățat coregrafii complexe și a depus eforturi considerabile pentru a-și transforma fizic corpul și a obține aspectul fragil și grațios al unei balerine. Portman a discutat despre complexitatea și întunericul personajului său și despre modul în care a trebuit să intre în profunzimea emoțională a acestuia pentru a-și aduce interpretarea la viață. Într-un interviu acesta a admis faptul că pregătirea pentru acest rol a avut un impact atât de puternic asupra corpului ei, încât a crezut că va muri.


2. My Left Foot- Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis a jucat un rol remarcabil în filmul “My Left Foot” din 1989, regizat de Jim Sheridan. Acest film biografic îl are pe Day-Lewis în rolul lui Christy Brown, un artist și scriitor irlandez cu paralizie cerebrală severă, care poate utiliza doar piciorul stâng. Pentru acest rol, Daniel Day-Lewis a depus un efort extraordinar, iar pregătirea sa a fost intensă. Daniel Day-Lewis a petrecut mult timp într-un scaun cu rotile pentru a se obișnui cu mișcările și dificultățile de a trăi cu paralizie cerebrală. A încercat să înțeleagă cum să-și coordoneze mișcările pentru a crea o reprezentare credibilă pe ecran. Day-Lewis a fost atât de devotat personajului încât a rugat asistenții din platou să-l ajute să mănânce, pentru a nu își ieși din rol. Totodată, felul în care acesta stătea aplecat la filmări l-a făcut să își rupă două coaste.


1. The Revenant- Leonardo DiCaprio

The Revenant: Legenda lui Hugh Glass este un film american western biografic de aventură din 2015 regizat de Alejandro G. Iñárritu, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal. Filmul este inspirat din evenimente reale și urmărește povestea lui Hugh Glass, un vânător și comerciant de blănuri din secolul al XIX-lea. Interpretarea lui Leonardo DiCaprio în acest rol a fost lăudată pentru intensitatea sa și pentru modul în care a adus la viață suferința și determinarea personajului. Pentru a se pregăti pentru rolul său și a arăta credibil în condiții de temperaturi extreme, DiCaprio a adoptat o dietă strictă, care includea consumul de carne crudă de bizon. Filmul a fost în mare parte realizat în zone reci și sălbatice, iar actorul a fost expus la temperaturi foarte scăzute, ger și condiții de vreme neprietenoase, motiv pentru care Leonardo DiCaprio a suferit de hipotermie. Totodată, acesta a fost nevoit să filmeze scene dormind în interiorul unui animal mort. Această interpretare i-a adus lui DiCaprio un premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal în 2016.