Top 8 cele mai dificile jocuri horror RPG

Jocurile de tip RPG (Role-Playing Game) se bazează pe asumarea jucătorilor ale unor roluri într-un context fictiv și parcurgerea lor din perspectiva altor personaje. Încă din anul 1981 au existat jocurile horror de tip RPG, având în vedere ușurința conceperii unei narațiuni fictive într-un context horror. Deși fiecare dintre aceste jocuri are mecanicile și caracteristicile lui, nu se poate nega faptul că cele mai dificile au primit un grad de atenție mai ridicat din partea comunității.

Jocurile video RPG de tip horror cu o dificultate ridicată mereu au avut o varietate de motive care justifică de ce sunt dificile: fie că sunt pentru testarea abilităților motorii sau a reacțiilor rapide ale jucătorilor, fie că sunt pentru testarea abilităților de gândire critică si planificare strategică. Metodele acestor jocuri de a își intensifica dificultatea sunt destul de diferite față de celelalte jocuri RPG, fiind lungi si crunte, foarte des chinuitoare prin pedepsirea jucătorului la orice greșeală – soluția combaterii și parcurgerii lor este, de fapt, cunoașterea mecanicilor si răbdarea de a sacrifica ore în șir. Iar acestea niciodată nu dezamăgesc, având fiecare câte o narațiune deosebită și personaje impresionante, care oferă o experiență de neuitat.

8. Lisa: The painful

Lisa: The painful (2014), inspirat din Yume Nikki și Earthbound, este continuarea a jocului Lisa: The first si urmărește progresele personajului titular, Lisa, în a încerca, și ulterior a eșua, să scape de abuzurile tatălui ei. Lisa: The painful nu este doar un joc dificil, dar si chinuitor, cu bătălii ce pot fi repetate ore întregi si decizii strategice greu de luat. Personajul principal va putea fi pe ultimele lui picioare într-o bătălie și jucătorul va fi pus să aleagă, prin intermediul lui, între camarazii săi, obiectele lui valoroase, sau brațul lui drept.

7. Sweet Home

Sweet Home (1989) este un joc RPG de tip survival horror, apărut în perioada în care genul de survival horror nici nu era definit în domeniul jocurilor video, fiind astfel printre primele. Majoritatea publicului de pe site-ul GameFAQ susțin faptul că Sweet Home este un joc foarte dificil, mai ales comparativ cu jocurile din perioada lui, cu o multitudine de capcane, iar moartea este permanentă: nu există o a doua șansă. De asemenea, atmosfera din Sweet Home este una foarte închisă și sufocantă, conferind o senzație de claustrofobie.

6. Fear and Hunger: Termina

Fear and Hunger: Termina (2022) este continuarea jocului Fear and Hunger, ce urmărește povestea a 14 personaje, dintre care doar 8 pot fi controlate de jucător la alegere, ce au fost forțate să participe la Festivalul Termina unde trebuie să se ucidă între ei până doar o persoană rămâne în viață. Asemenea jocului precedent, Fear and Hunger: Termina are un gameplay foarte dificil, unde nu se explică deloc procesul de salvare a progresului, iar moartea este la fiecare pas, fiind posibil ca personajul ales să fie omorât chiar și printr-un moment de ghinion. Obținerea obiectelor folositoare pentru a supraviețui este bazată pe noroc, fiind determinate de o aruncare de ban și pierderea membrelor precum brațele sau picioarele este ireversibilă pe tot parcursul jocului și pune personajele într-o poziție de mare dezavantaj.

5. Pathologic 2

Pathologic 2 (2019) este continuarea, dar și totodată o versiune nouă, a jocului Pathologic, ce urmărește aventura unui doctor aflat în contextul unui sat infestat cu o boală incurabilă. Pathologic 2 este mult mai complicat decât doar a supraviețui pe parcursul a 12 zile, cu foarte multe circumstanțe în care jucătorul trebuie să aleagă cât mai strategic ce să facă; ar avea posibilitatea de a salva persoanele din jurul lor, dar ar trebui în schimb să sacrifice timp și să sufere de foame și sete, sau ar putea face o mișcare greșită din care ar rezulta moartea. Personajul principal este pus în diverse situații în care, odată ce face un pas înainte, face imediat doi pași înapoi.

4. Darkest Dungeon

Darkest Dungeon (2015) este un joc RPG roguelike în care jucătorul, împreună cu o echipă formată din mai multe alte personaje, explorează temnițele de sub un conac ce a fost mostenit de către acesta. Darkest Dungeon este bazat foarte mult pe strategii, dar și pe noroc, și a primit reputația de unul dintre cele mai grele jocuri de tip horror RPG prin modurile sale crunte de a pedepsi jucătorul la orice pas. Fiecare personaj are propriul său nivel de stres care afectează direct jocul, iar fiecare moarte este permanentă – incluzând și personajul principal. Odată ce a murit, jocul trebuie să se reia de la început, indiferent de cât progres ar pierde jucătorul.

3. Fear and Hunger

Fear and Hunger (2018) este primul joc din seria Fear and Hunger și urmărește unul dintre cele patru personaje principale, care poate fi ales de către jucător, ce explorează temnițele denumite după titlul jocului, fiecare personaj având câte un motiv personal – fie că este pentru bani, reputație, pentru a omorî sau a salva pe cineva de acolo. Fear and Hunger este redenumit pentru gameplay-ul său chinuitor și crunt, totul fiind bazat pe noroc sau ghinion. Inclusiv moartea este decisă doar de o aruncare de ban, ceea ce poate însemna pierderea a ore întregi de progres, iar toate personajele au de suferit la fiecare pas de foamete, stres, dar și de fobii diverse. Pe lângă temele explicite și traumatizante, acest joc este unul foarte frustrant și greu de parcurs.

2. Dark Souls

Dark Souls (2011) este primul joc din seria Dark Souls, dar și un joc horror RPG foarte memorabil pentru dificultatea sa ridicată. Încă din începutul jocului, personajul principal se află față în față cu obstacole ce pot părea mult prea grele, chiar imposibile, de depăsit. Dark Souls este lung și chinuitor, cu mii de monștrii ce pot părea a fi chiar necinstit de greu de omorât, iar moartea este la fiecare pas si permanentă – ore întregi de progres pot fi pierdute din cauza unei singure mici greșeli. Este nevoie de foarte multă răbdare si perseverență pentru a parcurge acest joc.

1. Bloodborne

Bloodborne (2015) este un joc horror RPG similar cu Dark Souls ce este denumit de mulți pasionați de jocuri video ca cel mai greu joc video horror. Protagonistul său este pus față în față cu o multitudine de obstacole și monștri care par imposibil de depășit: combat-ul este într-un ritm extrem de rapid iar jocul nu are nicio setare de dificultate sau un buton de pauză. Aceste mecanici, combinate cu dificultatea deja chinuitoare a jocului și consecințele grave și crunte ale fiecărei greșeli, crează o atmosferă foarte tensionată. De asemenea, una dintre cele mai notabile mecanici din Bloodborne este că la fiecare reîncepere de joc, prin selectarea butonului “New Game”, dificultatea creste automat – la fiecare pierdere de progres, jucătorul anticipează o experiență și mai grea decât cea anterioară.