top 7 rețete fără gluten pentru boala celiacă

Nu foarte multe persoane din zilele noastre, sunt suferinde de boala celiacă, o boală cronică autoimună severă, care duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire al celor cu predispoziție genetică, ca urmare a ingestiei la gluten. Dar, conform DC Medical, sensibilitatea la gluten are caracteristicile unei epidemii și a crescut ca frecvență cu 250% în ultimii ani (de la 12,9% în 2012 la 32,8% în 2015). 

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină din cereale (grâu, orz, ovăz, secară) care se înmoaie și devine elastică la contactul cu apa.

Conform articolului scris de către nutriționistul Letiția Mateș, glutenul se referă la anumite fracțiuni peptidice specifice de proteine, denumite prolamine. Acestea sunt inofensive pe intestinul sănătos, dar la persoanele cu boală celiacă, ele traversează epitelitul intestinal și trec în lamina propria, unde pot declanșa un răspuns inflamator.

Când persoanele cu boala celiacă mănâncă gluten, proteina vegetală care se găsește în cerealele menționate mai sus, sistemul lor imun reacționează anormal și formează autoanticorpi care atacă propria mucoasă a intestinului subțire.

Chiar și cantități mici de gluten, cum ar fi un singur biscuite sau chiar firimiturile care rămân de la pâine, pot declanșa leziuni ale intestinului subțire.

Consumul de cereale poate determina pe lângă apariția bolii celiace, și alergia la grâu sau intoleranță la gluten. Mai multe despre diferența dintre boala celiacă, alergia la grâu și sensibilitatea la gluten non-celiacă, puteți afla de la nutriționistul Letiția Mateș .

În prezent, o dietă fără gluten este singurul tratament pentru boala celiacă, cu rezultate foarte bune în scăderea procesului autoimun și refacerea mucoasei intestinale. Dieta fără gluten presupune excluderea din alimentație a tuturor alimentelor care conțin gluten. Mai multe puteți citi pe www.celiac.org și pe site-ul Asociația Română pentru intoleranța la gluten.

Cu toate acestea, cei care trebuie să urmeze o astfel de dietă nu trebuie să înceteze să se bucure de arome, preparate delicioase și mâncare bună. Tocmai de aceea, v-am pregătit mai jos o listă variată de rețete simple, rapide, gustoase și potrivite pentru orice tip de dietă urmați.

În următorul listicol, veți găsi 7 idei de rețete delicioase, printre care sunt incluse atât feluri principale, cât și gustări și deserturi:

    1. PIZZA CU ALUAT DIN CARTOFI

    This image has an empty alt attribute; its file name is Pizza-cu-aluat-din-cartofi-1.jpg
    sursa imagini

    Cine nu se bucură de o pizza cu blat moale, cald și delicios? Mai mult decât atât, această rețetă de pizza se prepară ușor și se poate savura acasă, la servici sau pe drum și este perfectă atât pentru masa de prânz, cât și pentru masa de cină.

    Deoarece blatul este gătit din cartofi, poate fi savurat de către toate persoanele, cu orice fel de intoleranță la gluten, iar sosul de roșii folosit pentru pizza este pregătit doar cu ingrediente simple, precum roșii, ulei de măsline, usturoi și ierburi aromatice, pentru a evita aditivii care pot conține gluten.

    Mai multe detalii despre rețetă, veți găsi aici.

    2.pancakes cu dovleac

    sursa

    Această rețetă este bogată în proteine, nu conține gluten și este foarte potrivită pentru micul de jun, mai ales în diminețile aglomerate în care nu ai destul timp pentru gătit. Poți pregăti compoziția, congela și utiliza la nevoie. Mai mult decât atât, aceste clătite îți oferă o sațietate de lungă durată, astfel încât nu vei mai mai simți nevoia de “ronțăit” până la următoarea masă.

    Profită de acest sezon plin de culoare și arome explozive și de dovleacul dulce din această perioadă, care vine la pachet cu o mare varietate de proprietăți!

    Pentru mai multe detalii despre rețetă, vizitează următoarea pagină.

    3.Terci din ovăz

    Din fericire pentru cei intoleranți la gluten, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la ovăz, din acest aspect. Așa că îl puteți include cu mare încredere în dieta dumneavoastră.

    Din punct de vedere nutrițional, ovăzul reprezintă o adevărată sursă de energie, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, acesta are multe alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, reduce nivelul colesterolului din sânge, ajută la controlul mai bun al glicemiei, al zahărului din sânge, îmbunătățește aspectul pielii, iar beneficiile lui nu se opresc aici. Dacă doriți să vă informați mai mult, puteți consulta următoarele surse.

    Mai multe detalii despre rețetă aici.

    4. mousse de iaurt

    Acest preparat este indicat în meniul persoanelor care nu suportă glutenul, deoarece ingredientul principal este iaurtul, iar acesta este unul din alimentele care conțin cele mai multe probiotice.

    Cum ajută probioticele în lupta cu boala celiacă?

    Pentru metabolizarea completă a glutenului, uneori enzimele digestive pe care le avem în organism, nu sunt suficiente, dar probioticele suplimentare ne pot veni în ajutor.

    Produsele fermentate conțin colonii de bacterii benefice, capabile să protejeze celulele intestinale de acțiunea nocivă produsă de gliadină.

    “Asta nu înseamnă că putem scăpa de boala celiacă, dar probioticul completează și eficientizează regimul fără gluten și grăbește refacerea mucoasei intestinale. Tot cu probiotice pe bază de Bifidobacterium lactis creștem capacitatea de digestie a gliadinei și toleranța la urmele de gluten din produsele așa-zis “gluten free”. Iar dacă aceste suplimente există în varianta “fast melt”, nu conțin nici lactoză, nici proteine din lapte și nici zahăr, atunci chiar pot fi folosite de oricine și la orice vârstă.”

    Doctor nutriționist, Mihaela Bilic

    Mai multe despre subiect

    Detalii preparare: https://teoskitchen.ro/2019/04/mousse-de-iaurt.html

    sursa imaginii

    5. bulgur cu somon

    Deși acest preparat poate părea puțin mai sofisticat, se gătește în mai puțin de 25 de minute, iar garnitura se poate înlocui cu orice aveți la îndemână. Constituie o masă hrănitoare, sățioasă, complexă și foarte gustoasă.

    Această rețetă de bulgur cu somon și sos teriaki are un conținut ridicat de proteine și fibre, în special datorită somonului care poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, la îmbunătățirea profilului lipidic, la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și ajută la reducerea inflamației.

    Detalii despre rețetă

    sursa imaginii

    6. biscuiți cu unt de arahide

    sursa imaginii

    Biscuiții cu unt de arahide conțin un nivel înalt de nutrienți, sunt perfect de servit la micul de jun sau ca și snack în timpul zilei, nu conțin zahăr adăugat, ci sunt îndulciți cu sirop de arțar, banană și alte fructe.

    Pe lângă faptul că nu conțin gluten, acești biscuiți pot fi consumați și de persoanele care urmează o dietă bazată pe plante. Sunt bogați în proteine, fibre, grăsimi sănătoase și ajută la menținerea echilibrului glicemiei.

    Sunt ușor și rapid de preparat, fiind gătiți din ingrediente naturale, sănătoase care se găsesc în orice bucătărie.

    Detalii despre preparare

    7. paste din năut cu ton

    sursa imaginii

    Rețeta din paste din năut cu ton reprezintă o opțiune delicioasă și sănătoasă, potrivită pentru cei care adoptă o dieta fără gluten sau doresc să încerce alternative mai sănătoase la pastele tradiționale.

    Este o rețetă simplu de preparat, indiferent dacă ești părinte, tânăr, sau student. Aceasta este potrivită în orice situație și foarte nutritivă.

    Năutul este bogat în fibre și proteine, la fel și fasolea și legumele proaspete care întregesc preparatul, atât la nivel de arome, cât și la nivel de nutrienți.

    Mai multe detalii despre rețetă.