7 rețete culinare cu fructul Kaki

imagine cu fructe kaki

Kaki este un fruct exotic, originar din China, iar în țara noatră

se poate cultiva în scop pomicol dar şi ornamental în parcuri şi grădini, acolo unde temperaturile o permit. Este unosut sub mai multe denumiri: piersică/ curmală japoneză, fructul divin sau hrana lui Zeus.

Forma si textura fructului kaki sunt foarte asemanatoare cu a unei roșii, culoarea însa variază de la galben la portocaliu. Țările care au cele mai mari producții de kaki sunt: Japonia, China, Israel, Brazilia. Gustul acestui fruct este usor aromat, seamănă cu o piersică, un pepe galben și un ananas.

Acest fruct poate fi mâncat când este copt, dar poate fi inclus și într-o mulțime de prăjituri, smoothieuri sau chiar salate. Kaki este o alegere foarte bună și pentru diete, deoarece gustul său dulce îl face un înlocuitor perfect pentru zahăr sau miere.

Kakiul este o sursă bună de fibre, conține vitaminele: A, C, E, B, K, P, dar și magneziu, cupru, mangan, fier, potasiu, fosfor și seleniu. De asemenea, este bogat în antioxidanți și proteine, benefici pentru sănătate.

1. Gem de fructe kaki

Ingrediente:

  • 1 kg de fructe Kaki bine coapte
  • sucul de la 2 lămîi
  • 2 lingurițe de semințe de chia măcinate (ingredientul care leagă compoziția)
  • opțional esență de vanilie, rom sau scorțișoară, după preferințe

Mod de preparare:

Se curăță fructele Kaki de coajă se taie pucăți și se așează într-o oală împreună cu sucul de lămâie.

Oala se așeză pe focul mic spre mediu până amestecul ajunge la punctul de fierbere.

Cu ajutorul unui blender vertical sau cu o furculiță se mărunțește compoziția și se lasă pe foc încă 15 minute.

Se adaugă semințele de chia măcinate, esența de vanilie sau scorțișoare și se lasă încă cinci minute pe foc.

Se ia oala de pe foc și se mixează din nou conținutul cu un blender până se obține consistența dorită.

Gemul obținut se toarnă în borcane sterilizate și se acoperă cu capace. Acestea se păstrează la frigider sau într-un loc răcoros, ferit de soare.

Sursă: https://www.runningtothekitchen.com/persimmon-jam/

2. Salată cu rucola, kaki și roșii cherry

Ingrediente:

  • 200 g rucola
  • 2 fructe Kaki bine coapte
  • 1 castravete
  • 100g roșii cherry
  • ceapă verde(opțional)
  • 25 g parmezan
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri suc proaspăt de portocale

Mod de preparare:

Se spală rucola și se așeză într-un bol. 

Se curăță fructele Kaki și se taie cubulețe

Se spală castravetele, roșiile cherry și ceapa, se taie după preferințe și se așează într-un bol.

Se adaugă ulei de masline, sucul de portocale și sare după gust.
Se presară parmezan ras și se amestecă. Opțional se pot adăuga orice tip de semnițe sau se poate servi cu paine prăjită.

Sursa https://www.caietulcuretete.com/2016/01/salata-cu-rucola-kaki-si-ridichi.html

3. Budincă de Kaki

Ingrediente:

  • 2 buc kaki (230g)
  • 2 linguri de nuci măcinate
  • 1 lingură de stafide
  • 2 linguri griș
  • 10g pudră de cacao

Mod de preparare:

Se curăță fructele kaki și se fac piure cu ajutorul unui blender.

Stafidele se lasă la hidratat timp de o oră.

Piureul de fructe kaki se amestecă cu restul ingredientelor și se așează în două ramekine unse cu unt.

Se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru aproximativ 25-30 de minute.

După răcire, budinca se poate decora cu diverse fructe, după preferințe.

Sursă https://flaveur.ro/budinca-de-kaki-cu-nuci-si-stafide/

imagine cu un pahar cu budincă

4. Chec cu nuci pecan și kaki

Ingrediente:

  • 250gfăina
  • 50 g unt, tăiat cuburi
  • 2 ouă
  • 100g zahăr
  • 100 g nuci pecan
  • 1 cană piure de kaki (cam 2-3 fructe, curăţate de coajă şi pasate)
  • 1/2 linguriţă nucşoară rasă
  • 1/3 linguriţă cardamom
  • 1 vârf cuţit de sare
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare:

Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, făina, nucşoara, praful de copt şi sarea), apoi se combină cu untul.

Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând cu un tel, extractul de vanilie şi piureul de kaki, appoi se încorporează nucile pecan.

O tavă se tapetează cu hârtie de copt, se adaugă compoziția și se introduce în cuptorul preîncălzit la 170 grade C. După aproximativ o oră, se poate verifica cu o scobitoare dacă checul este gata.

Sursă https://www.flaviahiriscau.ro/chec-cu-kaki/

5. Prăjitură cu mascarpone și kaki

Ingrediente:

  • 250g mascarpone
  • 250 g făină
  • 1 lingură zahăr
  • 4 ouă
  • 3 fructe kaki bine coapte
  • sucul de la o lămâie
  • 2 lingurițe praf de copt

Mod de preparare:

Curățăm fructele și le tăiem cubulețe. Mixăm ouale cu zahărul până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm pe rând sucul de lămâie, mascarpone, praful de copt, făina și mixăm până se omogenizează.

Adăugăm și fructele pe care le amestecăm în compoziție cu o spatulă.

Punem compoziția în forma de prăjitură dorită.

Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Lăsăm prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia.

Sursă https://cookpad.com/ro/recipes/14010891-prajitura-cu-mascarpone-%C8%99i-kaki

6. Prăjitură cu kaki și ciocolată

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 100 g ciocolată (după preferințe)
  • 1 plic praf de copt
  • 150 g nuci
  • 3 buc kaki
  • 6 ouă
  • 50g zahăr
  • 150 g unt
  • 1-2 lingurițe de scorțișoară

Mod de preparare:

Se curăță 2 fructe kaki de coajă, se taie și se mixează până devin piure.
Se răzuiește ciocolata sau se taie bucățele. Se adaugă făina, praful de copt, scorțișoara și nucile măcinate.
Se separă ouăle și se mixează foarte bine albușurile până devin o bezea.
Se mixează untul la temperatura camerei cu zahărul, până se obține o cremă omogena. Se adaugă gălbenușurile și se mixează.
Se adaugă și pulpa de kaki și mixul de făină în crema de unt și se amestecă bine.
Se încorporează albușurile bine bătute în aluat, amestecând de jos în sus cu ajutorul unei linguri de lemn.
Se tapetează tava cu hârtie de copt și se adaugă aluatul.
Prăjitura se introduce în cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 40-50 de minute.
După ce se răcește prăjitura se taie și se decorează cu felii de fructe kaki, nuci sau orice doriți.

Sursă https://kitchen-life.net/ro/reteta/chec-cu-cacao-si-fructul-kaki-se-prepara-3110201402

7. Înghețată cu fructe kaki

Ingrediente:

  • 8 fructe kaki bine coapte
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 250ml lapte condensat
  • Un praf de scorțișoară

Mod de preparare:

Fructele kaki se curăță și se taie cubulețe.

În bolul unuiblender se adaugă fructele kaki, laptele condensat, scorțișoara și se mixează până se obține un piure. Ulterior, piureul se trece printr-o sită.

Se mixează separat smântâna pentru frișcă până se întărește, apoi se amestecă cu piureul.

Compoziția obținută se toarnă în caserole și se așează în congelator pentru cel puțin 5 ore sau peste noapte.

Sursă https://retetefeldefel.ro/inghetata-de-mango-reteta-simpla-si-rapida/