Top 7 filme românești cu cele mai mari încasări DIN TOATE TIMPURILE

poză cu o clapetă de film și popcorn

De-a lungul anilor, filmele românești au explorat subiecte variate, de la perioada comunistă la dilemele contemporane, aducând în prim-plan perspective autentice și voci distincte. Performanțele actorilor și regizorilor români aduc un plus distinctiv cinematografiei mondiale. Nume precum Cristian Mungiu, Cristi Puiu, sau Anamaria Marinca au devenit recunoscute la nivel internațional, contribuind la afirmarea filmului românesc pe scena globală. Iată câteva dintre cele mai cunoscute filme românești cu cele mai mari încasări din toate timpurile :

poză cu un proiector de film
Photo by Jeremy Yap on Unsplash

1. TEAMBUILDING

Comedia românească „Teambuilding” a depășit la încasări blockbusterul „Avatar”, devenind astfel filmul cu cele mai mari încasări din România din toate timpurile, anunță Cinemagia

„Teambuilding” este deja cel mai de succes film românesc din toate timpurile, ca încasări. Însă, în cea de-a șasea săptămână de când rulează în cinematografe, „Teambuilding” a strâns până în acest moment 18.850.650 lei, adică aproape 4 milioane de dolari (3.792.887 USD). Teambuilding a fost pe primul loc la box office-ul din România, vânzând 196.155 de bilete de film în prima sa săptămână în cinematografe.

2. MIAMI BICI

Miami Bici este un film românesc de comedie lansat pe 21 februarie 2020, regizat de Jesús del Cerro și produs de Matei Dima (BRomania). Cei doi joacă rolurile principale în acest film. Filmările au avut loc în Miami Beach, Florida, și la București.

Comedia a fost vizionată de peste 153.000 de spectatori în primul weekend de la lansare, un record în cinematografia românească a ultimilor 26 de ani. Filmul s-a clasat pe primul loc în Box Office în 2020, o premieră pentru producțiile românești.

Miami Bici a avut 552.238 de spectatori în total și încasări în valoare 11.603.217,00 lei, chiar daca a rulat doar 4 săptămâni în cinema, toate proiecțiile fiind oprite din cauza pandemiei.

”Este o comedie grozavă de care se vor bucura majoritatea românilor, cred. Mulți dintre ei vor recunoaște modul tipic românesc de a se comporta și de a vedea lucrurile din perspectiva cuiva. Ea subliniază îndemnul persoanei obișnuite de a-și depăși propriul statut și de a obține tot ce este mai bun din viață, alegând calea ușoară și crezând de fapt că totul poate fi luat de la sine înțeles în SUA. Per total, o comedie captivantă care cu siguranță mi-a atras atenția.” , spune Florin Petroaie.

3. TAXIMETRIȘTI

Cu încasări de peste trei milioane de lei într-o lună de la lansare, filmul Taximetriști este deja în top 10 filme românești din toate timpurile în privința încasărilor, devenind unul dintre cele mai de succes filme românești din ultimii ani. Poziționată imediat după succesul internațional Avatar în primul weekend de lansare (weekend-ul 20-22 ianuarie 2023), comedia românească a primit un val de reacții pozitive din partea publicului și a specialiștilor din industria de film.”Taximetriști” este produs de Bold Film Studio alături de Tangaj Production și Avanpost Media și propune o nouă rețetă pentru finanțarea și promovarea filmului românesc, bazată pe filme comerciale de calitate, cu actori consacrați, care să ofere în primul divertisment și care să reapropie publicul local de filmul românesc. Conform unui exit–poll realizat la ieșirea din sălile de cinema, 80% dintre spectatori au declarat că recomandă cu siguranță prietenilor și apropiaților vizionarea filmului.

4. ROMINA, VTM

În doar trei săptămâni, la „Romina, VTM” s-au vândut bilete de aproape două milioane de dolari și a fost pe locul nouă în topul IMDB al filmelor lansate în 2023, cu cele mai mari încasări.Comedia muzicală a umplut cinematografele de la noi, iar reacțiile spectatorilor au devenit virale pe internet. Comedia românească „Romina, VTM”, are încasări de 1,3 milioane de euro și toate șansele de a depăși „Teambuilding” .

Selly co-producator:„Suntem surprinși. E mult peste așteptările noaste. Suntem onorați. Pe lângă faptul că se formează acest obicei de consum, acest obicei ca oamenii să meargă la cinema e un lucru benefic nu doar pentru noi. ci pentru întreg filmul romanesc. Misiunea noastră nu a fost să se preteze la un festival internațional. Ne-am dorit din prima să facem un film care să aibă impact la publicul de masă, la cât mai mulți români și în special la publicul tânăr”.

În prezent, „Romina VTM” a ajuns pe locul 11 în topul mondial al filmelor, în ceea ce privește încasările pe 2023. 

5. OH, RAMONA!

Oh, Ramona! este un film românesc de comedie romantică din 2019 regizat de Cristina Jacob. Filmul este o adaptare a romanului “Suck It, Ramona!” scris de autorul român Andrei Ciobanu.

Filmul “Oh, Ramona!” explorează teme precum dragostea adolescentină, relațiile familiale și căutarea propriei identități în perioada adolescenței. Cu un ton ușor și umor, este conceput să ofere publicului o experiență plină de distracție și emoții. A avut cele mai mari încasări la box-office-ul românesc din 2019. Filmul a fost vizionat de 260.531 de spectatori și a avut încasări totale de 5.094.311 lei.

6. NUNTĂ PE BANI

După o săptămână de la lansarea în cinematografe, „Nuntă pe bani”, filmul lui Mircea Bravo ocupă primul loc în box office-ul românesc. Comedia cu Mircea Popa şi Alexandra Spătărelu în rolurile principale a adus peste 101.000 de români în sălile de cinema din întreaga ţară, iar biletele vândute în presale au fost în jur de 38.000, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.Filmul a avut încasări totale de 616.060,85 de dolari.

„Vă mulţumim, oameni frumoşi. Sunteţi cea mai tare comunitate! Peste 100.000 de oameni au mers la cinema să vadă filmul Nuntă pe bani. Noi v-am invitat la cinema, iar 100.000 dintre voi aţi decis să vă ridicaţi din pat, să cumpăraţi bilet şi să aveţi încredere în noi. Vă recomandăm în continuare să veniţi la cinema, să aveţi parte de 96 de minute de relaxare şi stare de bine”, spune Mircea Bravo.

7. HAITA DE ACȚIUNE

Peste 100.000 de spectatori au venit în cinematografe, în doar o săptămână, pentru a viziona comedia „Haita de acțiune“. Mai exact, 115.991 de spectatori au plătit bilet în cinematografele din țară, potrivit datelor furnizate de cinemagia.ro. În total, în doar o săptămână de proiecții, filmul a avut încasări de 667.000 de dolari.

Noua comedie are toate șansele să egaleze sau chiar să depășească succesul filmului „Teambuilding“, care, în pofida numeroaselor critici, este cel mai profitabil film românesc din ultimii 30 de ani.

Facem pasul spre acțiune. Producem un film acum intitulat «Haita de acțiune», scris și regizat de Vali Dobrogeanu. Este un proiect de suflet pentru mine, deoarece este un personaj pe care doresc să îl joc de mulți ani și acum am această ocazie. Alături de mine, o veți vedea pe Antonia, ea va fi partenera mea de la o secție de poliție, prietena mea cea mai bună și membră fondatoare „Haita de acțiune“, declara Matei Dima într-un interviu pentru „Adevărul“.

Filmul a avut încasări de 1,7 milioane de dolari în cinematografe(322.000 de spectatori)

Există o mulțime de filme de comedie care au fost apreciate de-a lungul anilor pentru umorul lor variat și capacitatea de a oferi spectacoluri amuzante.Acestea sunt doar câteva exemple dintre filmele românești care au avut mare succes și un număr mare de spectatori pentru că transmit nu doar povești captivante, ci reflectă și autenticitatea și diversitatea unei națiuni în continuă evoluție.