Este cunoscut că generația anilor 2000 a fost crescută împreună cu canalul de televiziune MINIMAX,care a marcat dezvoltarea educativă a copiilor,oferindu-le un vocabular de cuvinte bogat,astfel înbunătățind comunicarea acestora. Minimax este un canal de televiziune destinat în principal copiilor din România și Bulgaria. De-a lungul anilor, Minimax a difuzat o gamă diversificată de conținut animat, de la producții internaționale populare până la creații locale. Televiziunea pentru copii Minimax este detinuta de compania Chello Central Europe, parte a Chellomedia, divizia europeana de continut a Liberty Global, Inc., una dintre cele mai mari companii de comunicații prin cablu din lume. Postul Minimax este distribuit in Romania de Chello Networks, biroul de la București al Chello Central Europe.
Lansat in 1999, Minimax este primul canal din Europa Centrala si de Est cu tematica pentru copii. Publicul îinta al Minimax este reprezentat de copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani. Minimax transmite 14 ore pe zi (in intervalul 6.00 – 20.00) desene animate, iar duminica dupa-amiaza difuzează filme de animație despre familie si prietenie.
In iunie 2001, Minimax a intrat pe piata audiovizualului din Romania, iar incepand cu iulie 2007 televiziunea a fost achizitionata de compania Chello Central Europe, parte a Chellomedia Group.
Inainte de a fi scos din grilele Romtelecom, Minimax însuma un numar total de peste 5 milioane de abonați, fiind inclus în grilele tuturor operatorilor de telecomunicații din Romania.
Deși par vechi,acestea conțin informații din diferite domenii culturale,ce au ca scop îmbogățirea cunoștintelor copiilor despre lumea înconjurătoare de la o vârstă fragedă. Desenele animate difuzate pe Minimax acoperă diverse genuri, de la comedie și aventură până la educație și povestiri fantastice. Acestea sunt selectate pentru a fi potrivite pentru publicul tânăr și pentru a oferi o experiență de divertisment sigură și educativă.
7.O LUME DISPĂRUTĂ
- O lume disparuta (în engleză The Lost World) este un roman scris în anul 1912 de Arthur Conan Doyle, despre o expediție pe un platou abrupt (numit Tepuy) din America de Sud, unde supraviețuiesc animale preistorice, precum dinozauri și alte specii dispărute. Personajul profesorului Challenger a fost introdus în această carte. Demn de semnalat este faptul că, deși este un roman important pentru literatura științifico-fantastică cu dinozauri, animalele ocupă doar o mică parte din narațiune, mai multă atenție fiind acordată unui război între oamenii evoluați și oamenii-maimuță,astfel copiii își pot dezvolta imaginația privind acest desen animat. Dublajul în limba română a fost realizat de Zone Studio Oradea.
6.animalia
- Animalia este un serial animat pentru copii,în care Zoé şi Alex, doi copii de 11 ani,ajung într-o lume captivantă şi plină de aventuri. Marea aventură a vieţii lor începe atunci când, în urma unor evenimente stranii care se petrec într-o bibliotecă, se trezesc în Animalia, pe tărâmul animalelor vorbitoare.Zoé şi Alex în curând îşi dau seama că ceva nu este în regulă în regatul cândva paşnic. Eroii noştri încercă să găsească o soluţie la toate misterele şi să restabilească ordinea şi armonia în Animalia,așadar,copiii pot învăța despre animale într-un format mai distractiv.
5.simsala grimm
- Simsala Grimm,un desen animat bazat pe poveștile fraților Grimm unde cu ajutorul lui Jojo şi Doctor Kroki, doi prieteni extratereștri care călătoresc pe Pământ cu o navă spațială. Aceștia descoperă că poveștile fraților Grimm au fost șterse din cartea de povești, iar misiunea lor este să le aducă înapoi. Fiecare erou din poveste îşi urmează destinul, cei buni îşi vor primi răsplata binemeritată, iar cei răi se vor căi pentru faptele lor. Însoţeşte-i pe cei doi prieteni! Prezintă cele mai frumoase povești ale Fraților Grimm.Astfel, din poveștile lor copiii iau învățături și exemple de situații prin care pot face diferența între bine și rău.
4.cu frații kratt in sălbăticie
- Cu Frații Kratt în sălbăticie este un desen animat,în care se împlestește aventura cu știința,aceștia au întâlniri cu diferite animale sălbatice,pe care le descoperă prin distracție. În aceste programe, ei folosesc animații combinate cu imagini reale pentru a educa copiii despre animalele sălbatice și habitatul lor, promovând în același timp conștientizarea și conservarea mediului înconjurător. Fiecare aventură prezintă viaţa animalelor şi momente nemaivăzute din lumea vietăţilor. Poveştile sunt pline de mister, salvări şi râsete,copiii,la rândul lor,pot cunoaște de la o vârstă fragedă despre toate speciile de animale,dar și despre cele pe cale de dispariție.
3.autobuzul magic
- Aventurile clasei doamnei profesor Frizzle constituie intriga principală a desenului animat. Copiii (Arnold, Wanda, Dorothy Ann, Keesha, Phoebe, Ralphie, Carlos și Tim) călătoresc cu un autobuz școlar ce posedă puteri magice, și învață despre subiecte ca anatomia umană, ecologie, fizică sau zoologie.Seria oferă o modalitate interactivă și distractivă de a învăța știința. Clasa călătorește cu ajutorul autobuzului magic în interiorul corpului uman, în spațiu sau în orice alt loc fascinant, permițând copiilor să exploreze lumea științifică într-un mod captivant.
2.povești din folclorul maghiar
- Povești din folclorul maghiar (în maghiară Magyar Népmesék) este un serial de televiziune animat produs de Pannónia Filmstúdió. Primul episod a fost difuzat în anul 1980.Serialul prezintă câte o poveste populară din folclorul tradițional maghiar în fiecare episod. Unele episoade împrumută personaje și povestiri din folclorul românesc (ardelenesc).Multe povești din folclorul maghiar includ învățăminte morale și lecții de viață. Acestea pot contribui la formarea unui sistem de valori pozitiv și la dezvoltarea unui comportament moral în rândul copiilor.Poveștile maghiare, pline de creativitate și imaginație, pot stimula gândirea creativă a copiilor. Personaje fantastice, lumi magice și aventuri captivante pot contribui la dezvoltarea imaginației lor.
1.povestitorul andersen
- Povestitorul Andersen,împreună cu poveștile sale, îi călăuzesc pe copii şi părinţi deopotrivă într-o lume minunantă.În România, serialul a fost difuzat pe postul Minimax. Dublajul a fost realizat de Zone Studio Oradea, cu distribuția formată din actorii Geo Dinescu, Richard Balint, Ileana Iurciuc, Florian Silaghi, Petre Ghimbășan, Anca Sigmirean, Daniel Vulcu, Alexandru Rusu, și alții. Operele lui Hans Christian Andersen contribuie la formarea gustului literar al copiilor, oferindu-le acces la un stil distinct și la o varietate de genuri literare. Acest contact timpuriu cu literatura de calitate îi poate influența pe copii să devină cititori înrăiți și să dezvolte o apreciere pentru frumusețea limbajului. Poveștile lui Hans Christian Andersen pun adesea la îndoială valori și norme sociale, determinând copiii să gândească critic și să-și evalueze propriile convingeri. Această provocare a gândirii poate contribui la dezvoltarea unei perspective mai profunde și a unei gândiri critice.