Top 7 cele mai populare jucării antistres din ultimii ani

Poza cu jucarii

Jucăriile servesc la dezvoltarea și îmbunătățirea diferitelor aspecte ale vieții și creșterii umane. Câteva moduri în care jucăriile pot fi benefice: dezvoltarea abilităților cognitive, dezvoltarea abilităților motorii, stimularea creativității, dezvoltarea abilităților sociale, învățarea valorilor și a abilităților de viață, reducerea stresului și cresterea amuzamentul.

Multe jucării implică jocul în grup, sau pot crea o comunitate de tineri in jurul lor, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și la învățarea cooperării și comunicării. Anumite jucării sunt proiectate pentru a transmite anumite valori sau pentru a învăța copiii abilități esențiale de viață, cum ar fi îndemanarea si concentrarea. Ele oferă, de asemenea, o modalitate distractivă și relaxantă de petrecere a timpului liber. Acestea pot contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.

Jucăriile antistres, cunoscute și sub numele de “fidget toys” sau “jucării anti-anxietate”, au devenit extrem de populare în ultimii ani, oferind o modalitate eficientă de a gestiona stresul și anxietatea. Aceste jucării au devenit populare nu doar pentru copii, ci și pentru adulți, fiind folosite în scopuri antistres și ca modalități de gestionare a anxietății în diferite medii, inclusiv la locul de muncă sau în timpul călătoriilor.

Exemple de jucarii antistres populare din ultimii ani:

1. Slime

Slime-ul este o jucarie populară cunoscută pentru textura sa unică. Este o substanță lipicioasă, elastică și adesea colorată, care poate fi modelată in diferite forme. Slime-ul este de obicei făcut din ingrediente simple și există diverse rețete pentru a-l crea. Cele mai comune ingrediente includ: lipici, apă, borax și colorant. Există slime-uri disponibile în comerț, care sunt prefabricate pentru cei care preferă să nu-l facă singuri. Slime-ul a câștigat popularitate ca jucărie antistres și este adesea folosit pentru ameliorarea stresului și relaxare.


Folosirea slime-ului poate fi o experiență senzorială relaxantă și plăcută. Iată câteva modalități comune de a te juca cu slime:

  • Întindere și tragere: se poate observa elasticitatea acestuia și cum își schimbă forma.
  • Răsucire și pliere: acesta se poate răsuci sau plia în diferite forme. Acest lucru poate crea texturi și modele interesante.

2. Fidget Spinner

Fidget spinner modern
Fidget spinner simplu

Un fidget spinner este o jucărie mică și manuală, concepută pentru a oferi o activitate de fidgeting și pentru a ajuta la gestionarea stresului și anxietății. Este compusă dintr-un centru rotativ cu două sau mai multe brațe care se extind în afara acestuia. La capătul fiecărui braț, de obicei, se află rulmenți, permițând persoanei să rotească ușor jucăria între degete.

Fidget spinner-urile au devenit cunoscute în jurul anului 2017, în special în rândul copiilor și adolescenților. Ideea din spatele lor este că rotația lor constantă și mișcările mici pot contribui la eliberarea stresului sau a energiei nervoase. Deși inițial au fost promovate ca un instrument potențial util pentru persoanele cu ADHD sau alte tulburări de atenție, nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține în mod concludent aceste afirmații.

Există diverse modele de fidget spinners:

  • Fidget Spinner cu LED-uri: Acestea au LED-uri încorporate în brațe sau în jurul rulmentului din mijloc, creând un efect vizual atractiv când spinner-ul se învârte.
  • Fidget Spinner din Metal: Cele din metal sunt în general mai grele și pot oferi o experiență diferită în timpul rotirii.

3. Pop-it

Jucarii pop-it

Un “Pop It” este o jucărie senzorială și de fidgeting care a devenit extrem de populară, în special printre copii și adolescenți. Acesta este format dintr-un material siliconic și are formă de disc plat cu niște burți (bule) pe o față, asemănătoare cu bulele de ambalare care se pot apăsa și face un sunet distinctiv atunci când sunt apăsate și eliberate.

Ideea principală a unui Pop It este de a apăsa bulele în interiorul jucăriei, iar apoi, când toate bulele au fost apăsate, acestea revin la forma inițială, pregătite pentru următoarea rundă de apăsare. Odată cu creșterea în popularitate ale acestei jucării, producătorii au început să facă anumite obiecte strict din structura pop-it, precum: genți și ghiozdane pop-it, penare pop-it, huse pop-it și așa mai departe

4. Squishies

O poza cu un Squishy

Un “squishy” este o jucărie moale și pufoasă, adesea în formă de obiecte sau personaje drăgălașe. Aceste jucării sunt umplute cu spumă moale, care le conferă o textură elastica și o senzație plăcută la atingere. Ele sunt concepute pentru a fi presate, strânse și “squishuite”, iar apoi să-și revină la forma lor inițială. Acest aspect “squishy” este adesea asociat cu o senzație relaxantă și distractivă.

Squishy-urile vin în diverse forme, de la animale și alimente până la obiecte inanimate sau personaje din desene animate. Ele au devenit populare în special în rândul copiilor și adolescenților, dar și printre persoanele care își doresc un obiect anti-stres sau doresc să se relaxeze prin manipularea unui obiect moale și plăcut la atingere. Acestea au ajuns să fie întâlnite și pe husele de telefon ale oamenilor.

5. stress ball

Un stress ball (minge anti-stres) este o minge moale, pufoasă sau plină cu gel, care este proiectată să fie ținută și strânsă în palmă pentru a ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Aceste bile anti-stres sunt adesea folosite în scopuri terapeutice sau ca instrumente de management al stresului.

Multe mingi colorate

Mingile anti-stres sunt construite din materiale flexibile care se pot mula sub presiune. Ele pot avea diverse forme, dimensiuni și culori, și uneori sunt umplute cu materiale precum nisip sau gel. Principala idee este că prin strângerea și manipularea bilei, oamenii pot canaliza energia nervoasă sau stresul într-o activitate fizică mai controlată, oferind o senzație de confort și relaxare.

6. Kendama

O poza cu kendama

Kendama nu este în mod tradițional considerată o jucărie antistres în sensul obișnuit al termenului. Cu toate acestea, pentru anumite persoane, activitățile repetitive și concentrate, cum ar fi jocul cu kendama, pot avea efecte relaxante și pot ajuta la reducerea stresului.

Kendama este un joc tradițional japonez care implică manipularea unei jucării compuse din trei părți principale: o minge, un mâner și o cupa. Scopul jocului este să atârni mingea cu ajutorul cupei sau să o prinzi cu ajutorul mânerului, efectuând diverse mișcări și trucuri.

Mânerul kendamei are o formă specifică, cu un capăt mai lat și unul mai îngust, iar cupele sunt plasate în diverse poziții pe mâner. Există diferite niveluri de dificultate, iar jucătorii experimentați pot realiza trucuri complexe și impresionante cu kendama.

7. Caracatița cu două fețe

Plușurile reversibile sunt jucării de pluș care au două fețe diferite sau aspecte distincte, iar aceste fețe pot fi inversate sau întoarse pentru a schimba designul sau expresia jucăriei. Aceste jucării au devenit populare pentru versatilitatea și factorul distractiv pe care îl aduc. Câteva caracteristici comune ale plusurilor reversibile:

  • Două fețe diferite: Plușurile reversibile au, de obicei, două fețe cu designuri sau expresii diferite. Aceasta permite copiilor să schimbe aspectul jucăriei în funcție de preferințele lor sau de starea de spirit.
  • Experiență tactilă și vizuală: Schimbarea între cele două fețe ale jucăriei poate oferi o experiență tactilă și vizuală interesantă, încurajând explorarea și creativitatea în timpul jocului.
  • Designuri variate: Plusurile reversibile pot să reprezinte animale, personaje de desene animate sau alte obiecte, oferind o varietate de opțiuni pentru a satisface gusturile diferite ale copiilor.
  • Calitatea materialului: Aceste jucării sunt adesea fabricate din materiale moi și plăcute la atingere, cum ar fi plușul sau materialul siliconic.