Top 7 cele mai mari trupe de rock japonez din toate timpurile

om care cântă la chitară

De la X Japan la Dir en Grey și BABYMETAL, acestea sunt cele mai mari trupe de rock japonez care au făcut istorie și pe care orice fan al muzicii rock (și nu numai) trebuie să le cunoască.           

Rock-ul japonez, cunoscut în cultura populară sub numele de J-Rock, a zguduit industria muzicală încă din anii ’60, sunetul său electric, futurist și experimental atrăgând milioane de fani din toate colțurile lumii. Chiar dacă publicul occidental nu este adesea expus muzicii din Japonia, Rock-ul japonez este și va rămâne unul dintre cele mai reprezentative genuri pentru cultura Asiei de Est.

El a fost influențat de un număr mare de muzicieni rock renumiți precum The Beatles, Bob Dylan și Rolling Stones, iar în zilele noastre, această industrie reprezintă o parte indispensabilă a culturii naționale japoneze. Cu multe nume notabile, trupele rock nu numai că se bucură de succes în Japonia, ci devin celebre și la nivel internațional, aducând o nouă perspectivă în ceea ce înseamnă genul rock.

Iată astfel cele mai mari 7 trupe rock japoneze din toate timpurile care au făcut istorie:

7. Dir en Grey

Dir En Gray a debutat în 1997 ca o formație consistând din vocalistul Kyo, chitariștii Die și Kaoru, basistul Toshiya și bateristul Shinya. În ceea ce privește numele, trupa a dezvăluit că nu au vrut să transmită o muzică „albă sau neagră”, alegând astfel culoarea gri ca fiind cea mai reprezentativă pentru stilul lor.

Deși au făcut nenumărate schimbări stilistice în decursul carierei lor, Dir En Gray și-a păstrat identitatea unică și memorabilă atunci când cântă pe scenă. Cu o voce distinctă și abilitatea de a executa o gamă largă de ecouri, Kyo este considerat ca având un talent înnăscut. Totuși, în ciuda lipsei de interes din partea publicului din vest, Dir En Gray a devenit treptat o trupă cu un număr considerabil de fani loiali.

Printre hiturile care i-au făcut populari se numără MACABRE (2000), Withering To Death (2005), ARCHE (2014) și PHALARIS (2022).

6. Scandal

„Queens of J-Rock” – Scandal este o trupă rock japoneză relativ nouă, fiind constituită numai din femei. Debutând în 2006 la Osaka, aceasta unește patru fete de liceu: Haruna, Mami, Tomomi și Rina, care au susținut spectacole live de stradă înainte de a fi observate de marile case de discuri.

Având multă ambiție și prezentând un stil unic și divers în albumele lor, Scandal a obținut rapid recunoaștere internațională. Trupa de fete și-a format o bază de fani vastă, în Hong Kong, SUA, Franța, și multe alte țări, iar în ciuda faptului că din punct de vedere stilistic se apropie de rock-ul clasic, trupZ și-a construit o identitate proprie, una ușor recunoscibilă de către fanii săi.

Fetele sunt mari fane ale cărților manga și a animaților japoneze, fapt ce le-a determinat să lanseze coloane sonore pentru o varietate de anime-uri precum Fullmetal Alchemist și Bleach.

În plus, au propriul lor personaj animat, denumit Scandal, care apare în multe videoclipuri ale trupei. Din 2010, numele grupului a apărut în topul celor mai ceruți artiști ai premiilor J-MELLO, ajungând pe primul loc în 2014.

Trupa a lansat o diversitate de albume printre care se numără BEST SCANDAL (2009), BABY ACTION (2011), HELLO WORLD (2014) și MIRROR (2022).

5. L’Arc-en-Ciel

Deseori numiți de către fani ca L’Arc sau Laruku, L’Arc-en-Ciel se numără cu ușurință printre cele mai cunoscute trupe de rock din Japonia. L’Arc-en-Ciel s-a format la Osaka în 1991, când au lansat albumul de debut, Dune, ce i-a clasat rapid pe primul loc în topul Oricon.

Numele trupei înseamnă „Curcubeu” în franceză. De asemenea, la fel ca și numele, L’Arc-en-Ciel prezintă o mare varietate de genuri, de la hard rock, post punk, chiar și până la pop. Cu ritumurile și talentul lor unic, se estimează că trupa a vândut peste 40 de milioane de discuri în decursul carierei lor, devenind de asemenea și primul grup japonez care a cântat în Madison Square Garden.

Printre albumele lor se mai numără Tierra (1994), heavenly (1995), ark (1999), REAL (1999) și SMILE (2004).

4. BABYMETAL

Trupa BABYMETAL a luat naștere în anul 2010 când Suzuka Nakamoto, în vârstă de 16 ani, împreună cu Moa Kikuchi și Yui Mizuno, în vârstă de 15 ani, au format o trupă rock fără să fi auzit vreodată muzică metal înainte. Însă abia în anul 2014, fetele au atins recunoașterea fanilor internaționali clasându-se în topul Billboard din S.U.A. cu un album de debut ce poartă numele trupei.

Acestea au avut o serie de concerte de mare profit alături de nume precum Megadeth, Metallica, Slayer și Lady Gaga. La acea vreme, vârsta medie a membrilor BABYMETAL era mai mică de 15 ani, făcându-le cea mai tânără trupă feminină care a urcat vreodată pe scena la Budokan.

YouTube a fost defapt cel care a împins trupa BABYMETAL pe culmile faimei, videoclipul lor pentru „Gimme Chocolate!”, un single major cu o estetică captivantă pentru brandul formației, atingând 168 milioane de vizualizări.

Printre albumele lor se mai numără și BABYMETAL (2015), Metal Galaxy (2019) și Monochrome (2022)

3. ONE OK ROCK

Debutând în Tokyo în 2005, ONE OK ROCK este una dintre cele mai influente și populare trupe de rock din Japonia la momentul actual, fiind formată din Taka (vocalist), Toru (liderul trupei și chitarist), Ryota (basist) și Tomoya (tobosar).

Numele trupei derivă din „ora unu” sau „one o’clock rock”, ora la care aceștia exersau adesea ca trupă în liceu. Piesele lor prezintă o diversitate de genuri, de la emo și rock alternativ, la pop-rock și post-hardcore, putând fi observate cu ușurință influențele lui Linkin Park și Coldrain, cu preponderență în al șaselea lor album „Jinsei×Boku=” ce include zgomote stridente și chiar țipete.

Trupa a început să se bucure de popularitate atunci când single-ul „The Beginning” a fost ales pentru creditele de încheiere al celebrului film de acțiune „Rurouni Kenshin”. Piesa a atins peste 100 de milioane de vizualizări pe Youtube, devenind cel mai popular single al trupei. De atunci, au devenit populari atât în ​​Europa, cât și în America, făcând turnee în întreaga lume cu unele dintre cele mai celebre trupe la nivel internațional.

Printre albumele lor se numără Luxury Disease ce a fost lansat în 2022 dar și Eye of the storm (2019), Ambitions (2017) și JINSEI KAKETE BOKU WA (2013).

2. The GazettE

The GazettE a început în 2002 ca o trupă inițiată de către vocalistul Ruki împreună cu chitaristul Uruha și basistul Reita în Kanagawa. Deși sunt un grup rock mai tânăr, aceștia au reușit să câștige popularitate nu numai în Japonia, ci și la scară globală, în special în Europa și Statele Unite. Albumele lor notabile, cum ar fi DIM (2009) și TOXIC (2011), s-au clasat foarte bine în topurile Oricon, fiind apreciate și la nivel internațional.

Foarte rapidă și agresivă, muzica punk a trupei GazettE ar putea concura cu orice alt album rock din vest. Trupa are multe hituri care s-au menținut relevante timp de aproape 20 de ani, aceștia adaptându-și în mod constant stilul. În ultimii ani, au început să facă muzică de tipul modern-metal, cu o mulțime de zgomote și bătăi rapide de tobe, reușind totuși să îmbine armonios versurile cu ritmurile pieselor.

Cel mai recent album al lor, Mass, a fost lansat în mai 2021, fiind cel de al 6-lea lor album. Pe lângă acesta, se numără și STACKED RUBBISH (2007), DIVISION (2012), DOGMA (2015) și NINTH (2018), toate bucurându-se de o popularitate crescută.

1. X Japan

Când vine vorba despre „părinții” muzicii rock în Japonia, X-Japan este fără doar și poate una dintre cele mai reprezentative trupe pentru perioada de început a acestui gen muzical. X-Japan a fost formată în 1982 de către Yoshiki și Toshi în Chiba, ceilalți membri alăturându-se în anii ce au urmat.

Aceștia au atins culmile faimei încă de la lansarea primului lor album, Vanishing Vision (1988), cele mai multe dintre melodiile constând în muzică heavy metal, combinată cu speed sau power metal. Deși mai târziu albumele lor ajung să fie completate cu elemente de simfonie, balade și pasaje orchestrate, trupa a reușit să își mențină un stil constant și ușor recunoscibil.

Pe lângă melodiile memorabile, X-Japan a fost considerată ca fiind una dintre trupele fondatoare a vizualului de tip Kei (o mișcare similară cu glam rock-ul occidental dezvoltată de muzicienii japonezi). Yoshiki, liderul trupei, a menționat în acest sens că vizualul de tip Kei era libertatea sa de a se descrie și de a se exprima.

Toate albumele X-Japan au fost succese majore precum Art of Life (1993) și Jealousy (1991), ambele având vânzări de peste 600 000 de copii, dar și Blue Blood (1989), vândut în peste 200.000 de exemplare.