Top 7 cele mai mari scandaluri din lumea K-popului

BĂIEȚI MULȚI ASIATICI CARE SUNT ÎN BELELE.

La început, popularitatea K-popului a părut a fi întâmplătoare, dar acum că BTS au luat lumea cu asalt, putem eticheta oficial K-popul drept un fenomen global. După ce BTS au devenit mainstream, această trupă de băieți a reprezentat un instrument major pentru a ajuta K-pop să devină la fel de popular cum este cunoscut astăzi.

K-pop este o fuziune de muzică sintetizată, rutine de dans precise și ținute la modă, colorate.

Institut national de l’audiovisuel

Muzica pop sud-coreeană poate fi identificată ca fiind cel mai plăcut din punct de vedere estetic și trend-setting gen muzical al secolului 21. Majoritatea trupelor K-pop au un rapper desemnat, expresii în limba engleză amestecate printre versurile limbii native, coregrafii elegante care se bazează în mare parte pe mișcări puternice, sincronizate, planificate să fie repetitive, ceea ce a făcut ca unele dansuri și cântece să devină deosebit de virale, precum „Gangnam Style” de la Psy.

Dar în spatele nenumăratelor succese, de la premiul pentru Artistul anului până la nominalizări la premiile Grammy, a melodiilor captivante, a dansurilor remarcabile sau a videoclipurilor muzicale proiectate să fie cât mai atractiv estetice, există și o parte neplăcută a acestei industrii pe care nu mulți dintre noi o cunosc.

Astfel, iată 7 dintre cele mai sumbre drame, ce au lăsat o amprentă puternică atât asupra milioanelor de fani, cât și asupra poporului sud-coreean.

7. Soojin din trupa (G)I-dle, acuzată de violență, abuz și bullying

Membră a trupei multinaționale de fete (G)I-dle, Seo Soo-jin, a fost nevoită să părăsească industria muzicii prin compania sub care performa, Cube Entertainment, din cauza acuzațiilor care i-au fost adresate de către fostele sale colege de clasă și victime ale abuzului său.

Sora uneia dintre acestea a scos la iveală cum că artista își obliga colegele de clasă din timpul liceului să se lovească reciproc, după care le lua banii de prânz, însă toate acuzațiile au fost negate. În urma acestei dezvăluiri, mai multe victime au răspuns mesajului și au luptat pentru dreptate și pentru răzbunarea unui astfel de comportament întâlnit în respectata industrie a muzicii. La scurt timp de la acest incident, pe un grup de socializare, cântăreața li s-a adresat printr-un mesaj susținând că relația sa cu victima în cauză era una foarte bună, doar că din păcate, i-a adresat cuvinte aspre printr-un apel telefonic o singură dată. De asemenea, își cere iertare pentru că după acest incident, cele două au luat-o pe căi diferite, dar niciodată nu a abuzat-o verbal sau i-a furat din bunurile personale. Aceasta a mai mărturisit că în timpul liceului obișnuia să se facă mereu remarcată, purtând ținute inadecvate mediului de studiu, încercând chiar să și fumeze, dar aceasta a continuat să nege până în prezent orice altercație fizică sau acuzație legată de violență care i-a fost adresată.

În urma acestui scandal, un val de acuzații privind bullying-ul a lovit mari nume ale industriei, precum, Hyunjin, membru al trupei de băieți StrayKids, care a fost suspendat pe o perioadă nelimitată, asemenea lui Chuu, din trupa de fete Loona.

6. Versuri batjocoritoare scrise de Jay Park privind poporul musulman

În luna decembrie a anului 2020, rapperul sud-coreean Jay Park și-a propus să-și încerce norocul în ceea ce privește remix-ul cântecului “Mukkbang!”, lansat în original de Lil Cherry și Coldbuuda, decizie urmată de o serie de controverse. Noua versiune a cântecului nu a fot primită cu brațele deschise de către publicul larg, datorită versurilor batjocoritoare cu privire la poporul musulman, în care acesta se compară pe sine cu divinitatea lor supremă. Artistul de 35 de ani a stârnit furia fanilor atât din cauza insultelor aduse, cât și din cauza intenției sale de a-și îndemna ascultătorii să i se supună asemenea unei divinități.

Datorită nemulțumirilor ascultătorilor, rapperul și-a cerut scuze pe platforma de socializare Twitter, susținând cum că nu intenționa ca versurile sale să aibă o conotație negativă. Acesta este doar unul din conflictele în care artistul a fost implicat, de la cuvinte sexiste la adresa femeilor, la acuzații în ceea ce privește rasismul și insulte către cunoscuta trupă de băieți BTS.

5. Woojin din StrayKids răspunde acuzațiilor cu privire la agresiunea sexuală

Membru al trupei de băieți StrayKids, Kim Woo-jin a fost nevoit să părăsească compania muzicală sub care performa, JYP Entertainment, datorită acuzațiilor care i-au fost adresate.

În luna septembrie a anului 2020, Kim Woo-jin a trebuit să înfrunte incriminarea de către numeroase femei pe rețelele sociale în ceea ce privește abuzul sexual. Acestea au susținut faptul că în urma refuzului de a interacționa cu artistul în serile din barul pe care îl frecventau, bărbatul continua să le atingă fără persmisiunea lor, acuzații care urmau a fi negate. Alături de noua sa companie, 10x Entertainment, a fost relizat un documentar intitulat ”Finger Killer”, în care este examinată falsitateaacuzațiilor adresate.

4. Kris Wu judecat pentru viol

Cântărețul de orginine chineză, Kris Wu, fost membru al celebrei trupe Exo, a fost condamnat la între 3 și 10 de ani de închisoare pentru agresiune sexulă asupra minorelor, cu toate că Guvernul Chinez condamnă astfel de cazuri la peste 14 ani sau chiar pedeapsa capitală. Bărbatul a fost acuzat de către creatoarea de conținut  Du Meizhu, în vârstă de 18 ani, cum că acesta ar fi agresat-o sexual sub influența alcoolului, dar și când aceasta ar fi avut vârsta de 17 ani. După mai multe investigații și declarații ale femeii, a ieșit la iveală cum că artistul ar fi acționat la fel cu alte femei de aceeași vârstă, dintre care și minore. Judecata nu a fost mediatizată pentru a menține siguranța victimei, însă artistul a fost arestat de către poliția chineză timp de 13 zile, după care a fost arestat pe data de 16 august pentru viol.

3. Trupa East Light, agresați fizic de către propria companie

Lee Seokcheol, lider și membru al trupei de băieți sud-coreene East Light, a declarat pe data de 19 octombrie în cadrul unei conferințe de presă, agresiunile și trumele la care au fost supuși el și ceilalți doi membrii ai grupului. Acesta împreună cu fratele său mai mic, Lee Seunghyun, fac parte din aceeași trupă încă de la debut, pe timpul liceului, urmând să fie supuși unei torturi continue timp de 4 ani de zile de către angajații propriei companii. Artiștii au fost agresați zilnic cu obiecte ferme asmenea țevilor de oțel, a bâtelor de baseball și a suporturilor metalice ale microfoanelor, după spusele lui Seokcheol, chiar și din simpla nevoie de a lua prânzul. Acesta mai precizează și momentul în care producerul trupei a luat corzile unei chitări pe care i le-a înfășurat în jurul gâtului, dar și agresiunile grave la adresa celui mai tânăr membru, atunci în vârstă de 12 ani, ale căror dovezi au fost acoperite de către companie.

Traumele au fost atât de severe încât tinerii continuă să fie consultați des de către psihologi, iar nopțile suntnedormite din cauza coșmarurilor.

2. Decesul lui Sulli cauzat de cyberbullying

Pe numele de scenă Sulli, Choi Jin-ri, a performat în trupa de fete SBS și s-a remarcat prin libertatea de imagine și vorbire, întâlnite cu greu în industria muzicii K-pop în acea perioadă. Era o persoană sociabilă, interacționând deseori cu fanii săi prin live-uri pe diferite platforme de socializare, înpărtășindu-și lupat împotriva problemelor de natura sănătății psihice, a cyberbullying-ului în fața căruia era o victimă, dar și a vieții de cuplu, relațiile amoroase fiind interzise pentru cântăreții sud-coreeni.

Artista a fost găsită de către managerul acesteia pe data de 14 octombrie, după ce s-a spânzurat la etajul doi în casa ei din Seongnam, la sud de Seul, capitala Coreei, alături de o scrisoare în care își exprima emoțiile și deciziile. Sinuciderea tinerei a fost cauzată de depresia din urma cyberbullying-ului la care a fost supusă de-a lungul timpului.

În urma decesului acesteia, compania la care lucra, SM Entertainment, a luptat pentru a-i face dreptate și pentru a opri viitoarele comentarii malițioase la adresa artiștilor care performează sub numele lor.

1. Scandalul din Burning Sun

Cântărețul sub numele de scenă Seungri, Lee Seung-hyun, în vârstă de 31 de ani, fost membru a celei mai faimoase trupe de băieți din lumea K-popului, BigBang, a fost arestat sub pretextul celui mai mare scandal în ceea ce privește agresiunea sexuală și jocurile cu noroc din industria muzicală a Coreei de Sud. Datorită înrolării sale în armată a fost judecat de un tribunal militar, care l-a condamnat la trei ani de închisoare. Acuzațiile aveau în vedere aranjarea de servicii sexuale pentru potențialii investitori în afacerea sa, incriminări care decurg dintr-un scandal sexual, dar și jocuri de noroc în străinătate la cazinouri de lux din Las Vegas care implică tranzacții ilicite de schimb valutar ce au avut loc în Burning Sun, un club de noapte fondat în 2018 care îi are drept administratori pe Lee Moon-ho și pe însuși, Lee Seong-hyun.

Încele din urmă, pe 25 iunie, poliția a declarat că acest caz a fost predat urmăririi penale cu numeroase acuzații: procurarea de servicii sexuale, medierea prostituției și distribuirea de conținut filmat ilegal prin intermediul platformelor sociale, sustragerea fondurilor de afaceri pentru angajarea unui reprezentant legal și a veniturilor clubului Burning Sun și tentativă de distrugere a probelor. Artistul a fost însă condamnat la doar 3 ani de închisoare, după care sentința a fost redusă la doar 18 luni .