Top 7 cele mai educative podcasturi pe care le poți asculta pe internet

”You are what you listen to” banner

Cum expansiunea digitalizării în ziua de astăzi nu mai este un subiect necunoscut nimănui, putem cu ușurință observa cum acest aspect a schimbat anumite procese din viața de zi cu zi a oamenilor. Unele din cele mai importante schimbări apărute odată cu dezvoltarea digitalizării este legată de felul în care oamenii învață. 

Unul dintre cele mai noi trenduri pentru anul 2019 în materie de învățare este reprezentat de podcasturi. Podcasturile sunt niște conținuturi audio sau audio-video care reprezintă niște discuții înregistrate între 2 sau mai multe persoane sau niște monologuri.

Principalul avantaj al podcasturilor îl constituie faptul că ele pot fi ascultate oricând, oriunde, atâta timp cât ai un device conectat la internet, ceea ce le face să fie un instrument de învățare  foarte mobile și accesibile.

7. You Are Not So Smart

Un podcast foarte potrivit pentru scepticii de meserie. Fiecare episod este un interviu pe care David McRaney îl face unui om de știință, în care abordează teme ca raționamentul indivizilor, părtinirea, judecăți emise și luarea de decizii. Scopul podcastului este de a demonstra într-un fel sau altul că până și cei mai inteligenți și educați oameni suferă în realitate de prejudecăți cognitive care le afectează raționamentul și judecata.

Unele dintre subiectele abordate de McRaney până acum sunt prejudecățile determinate de dorințe subiective intrinseci, evitarea activă a informațiilor, privarea de somn, realism naiv, dar și multe altele.

6. The Skeptics Guide to the Universe 

Podcastul vine în format episodic de 80 de minute, iar vorbitorii sunt Steven Novella,neurolog și profesor la universitatea Yales, alături de asistenții lui Evan Bernstein, Cara Santa Maria, Robert Novella și Jay Novella. 

Podcastul iese săptămânal și cuprinde mereu discuții despre ultimele descoperiri din domeniul științei, mituri, teorii ale conspirației,pseudoștiință și altele.

Din punctul meu de vedere, marele atuu al podcastului este că deși conținutul este predominant de natură științifică, protagoniștii au fiecare în parte simțul umorului și știu să aducă un ton relaxat discuțiilor.

Urmăreștea aici ultimul episod în care, spre bucuria fanilor înrăiți al acestui podcats Cara lipsește:

5. TED Talks Daily

Știați că există o modalitate de a urmări celebrele TED Talks exclusiv în format audio?

Acest podcast cuprinde o culegere a celor mai importante și interesante conferințe de tip TED Talk din jurul lumii.

Indiferent care ar fi ariile tale de interes, cu siguranță veți găsi ceva pe placul tău. Dacă mai punem și faptul că informațiile vin, de regulă, de la liderii mondiali ai gândirii pe un anumit domeniu. 

Ascultă părerea lui Claire Wardle despre cum poți contribui și tu la a face internetul un loc mai sigur:

https://open.spotify.com/episode/3FJ268wUfcp4p7Kp2hNRxr

4. WorkLife with Adam Grant

Worklife with Adam Grant

În acest podcast, gazda Adam Grant, psiholog de profesie, oferă o perspectivă unică asupra vieții la locul de muncă și  balanței dintre viața profesională și viața personală. 

Mai mult decât atât, Adam Grant prezintă cele mai inovative locuri de muncă din lume și prezintă felul în care acestea își motivează angajații să fie productivi și fericiți.

3. RadioLab Podcast

 RadioLab este un post de radio din New York care își transmite zilnic emisiunile în toate colțurile Americii. Câștigător a mai multor premii de-a lungul timpului (National Academy Communication Award, Peakboy Awards), conținutul acestui program este disponibil și sub formă de podcast. 

Podcastul ”a prins” rapid pe internet datorită diversității și a felului în care reușește să accesibilizeze știința pentru audiențe nespecializate, reușind să strângă lunar milioane de descărcări.

Subiectele abordate sunt cu precădere științifice, acompaniate de efecte sonore de excepție și umor de bun gust.

Poți urmări aici o discuție picantă despre cel mai inteligent animal din lume:

https://open.spotify.com/episode/1H6N4jGMKZycENncH70tYQ

2. Seth Godin’s Startup School

Pentru că nu se putea să lipsească un podcast din domeniul buisnessului din acest top, dar și pentru că Seth Godin este un geniu al marketingului. Fiind unul dintre cei mai apreciați autori de afaceri și un orator de succes din 1990 până în prezent, Seth Godin explică aici, printre altele, de ce vânzătorii nu mai au puterea de a controla atenția oricui, oricând vor sau de ce marketingul nu mai înseamnă în ziua de azi corespondență nesolicitată și păcăleli.

1.The Joe Rogan Experience

De departe podcastul meu favorit, The Joe Rogan Experience are de toate – de la micologi, oameni de știință, actori și până la Dan Bilzerian.

Farmecul acestui podcast constă în felul în care Joe Rogan, prezentator al galelor UFC din America și în trecut gazdă al reality show-ului Fear Factor, reușește să abordeze subiecte diverse dintr-o perspectivă unică. 

În acest episod celebrul Edward Snowden, fugarul care a lucrat la CIA, a divulgat secrete de stat și a fugit apoi în Rusia îți explică cum telefonul tău mobil te spionează 24/24 și alte subiecte ce țin de siguranța cibernetică: