TOP 7 anime-uri din anii ’90 care au renăscut

De la apariția lor si până in ziua de astăzi, animațiile japoneze, cunoscute mai bine sub denumirea de anime, sunt recunoscute în lume pentru stilul lor unic și variat. Anime-ul iese în evidență prin modul de desenare aparte al personajelor, trăsăturile acestora și emoțiile transmise.

Perioada 1990-1999 este una dintre cele mai bune perioada ale anime-urilor, fiind considerată chiar perioada de aur a acestora, câteva exemple fiind: Dragon Ball, One Piece, Sailor Moon. Fiecare dintre ele a adus ceva nou și revoluționar, captivând oameni din toate categoriile sociale și de toate vârstele. Anime-urile din această perioadă au demonstrat prin poveștile lor complexe, personajele memorabile și temele profunde, că pot deveni adevărate opere de artă

Multe dintre aceste povești japoneze animate au renăscut datorită unicității lor. Produsele create de studio-urile de animații japoneze în prezent nu mai redau aceleași emoții ca în anii ’90, ceea ce conduce publicul către trecutul glorios. Factorul important care diferențiază anime-urile din actuale cu cele din vechi este animația care este realizată din ce în ce mai mult pe calculator, iar astfel se diminuează naturalețea desenului.

1.One Piece (1999)

One Piece este o poveste despre Monkey D. Luffy, un băiat al cărui vis este sa ajungă Regele Piraților. În această lume mistică, există un fruct pe care Luffy îl mănâncă și care îi dă puterea de a fi flexibil precum cauciucul, dar nu va mai putea înota niciodată. Din fericire pe drumurile sale, el întâlnește mulți membri care să îl ajute. Împreună, aceștia navighează înconjurul lumii pentru căutarea comorii „One Piece”.

Temele abordate sunt prietenia, curajul, loialitatea, iar luptele regăsite pot fi de la lupte cu monștrii marini la lupte împotriva guvernului corupt.

Anime-ul se desfășoară și în prezent, având peste 1000 de episoade și este considerat una dintre cele mai longevive animații japoneze din istorie.

În 2023, One Piece a fost readus la viață prin realizarea unei versiuni live action a poveștii. Acesta a ajuns și în top 10 seriale de pe Netflix.

2.Dragon Ball z (1989)

Anime-ul Dragon Ball Z este bazat pe seria manga scrisă de Akira Toriyama și a rulat la Fuji TV începând din anul 1989, până în anul 1996.

Goku, personajul principal acum este adult și trebuie sa își confrunte destinul de a fi un Saiyan. El se află într-un antrenament continuu pentru a putea face față tuturor inamicilor care vor pune în pericol planeta Pămant și mai târziu întregul Univers. Inamicii pe care Goku va trebui să îi confrunte sunt din ce în ce mai puternici, iar acesta este împins atât de departe încât descoperă o nouă formă numită Super Saiyam.

Dragon Ball Z  este unul dintre cele mai populare anime-uri din lume, fapt ce se poate observa în impactul masiv pe care l-a avut asupra culturii pop.

Interesul față de această serie a revenit odată cu un anunț, în care este dezvăluit faptul ca povestea Dragon Ball se va întoarce cu numele de Dragon Ball Daima.

3.Neon Genesis Evangelion (1995)

Neon Genesis Evangelion a reușit să devină un adevărat fenomen în industrie datorită temelor psihologice complexe abordate.

Shinji Ikari, un băiat de 14 ani, după ce nu și-a mai văzut tatăl de 3 ani, acceptă să devină pilotul unui robot gigantic pentru a apăra  lumea de invadatori numiți „îngeri”. Acești roboți gigantici sunt construiți de o organizațșie numită NERV într-un viitor post-apocaliptic.

Evangelion a primit pe lângă succesul comercial și foarte multă critică, din cauza finalului sau misterios care este foarte interpretabil.

În prezent, Evangelion, este readus la viață de fanii săi care organizează convenții si evenimente cu tematica poveștii.

4.Initial D (1998)

Inital D se concetrează pe cursele ilegale montane din Japonia.

Takumi Fujiwara este fiul unui vânzător de tofu. Pe timpul nopții, Takumi face livrări cu mașina tatălui său pe un traseu montan cu multe curbe. El grăbindu-se mereu, reușește sa învețe cum să conducă AE86-ul, făcând chiar derapaje.

Într-o seară Takumi se întâlnește cu un grup de șoferi numit Akagi Red Suns, pe care spre surprinderea tuturor îi învinge într-o cursă cu mașina lui veche pentru livrări.

Personajul principal continuă să participe la curse ilegale, continuând să uimească cele mai mari nume in lumea acestor evenimente de noapte.

Acest anime clasic are un succesor apărut recent, numit MF GHOST. MF GHOST reușește sa readucă în atenția publicului povestea Initial D, mare parte din fani fiind cei care au crescut în perioada anilor 90 și doritori sa retrăiască acele amintiri pline de nostalgie.

5.Hunter x Hunter (1999)

Povestea lui Gon Freecs începe prin dorința lui de a deveni un “vânător” la vârsta fragedă de 12 ani. Lucrul care l-a motivate în acest sens a fost dispariția tatălui său, la rândul său un vânător renumit.

Pe parcursul povestirii acesta nu este singur, deoarece se împrietenește cu 3 oameni la examenul de vânator: Killua Zoldyck, asasin; Kurapika, membru al unei rase eradicate; Leorio, un student la  medicină. Aceștia 3 vor trece împreună prin diverse întâmplări pentru a deveniu vânători mai puternici, Gon având scopul să își găsească tatăl.

Hunter x Hunter se remarcă prin povestea complexă, personajele bine dezvoltate și arcuri narative captivante.

Mai multe postări recente de de Twitter-ul autorului a dus la începerea unor speculații asupra faptului că acesta va continua povestea mult iubită de numeroșii fani din întreaga lume. Astfel, interesul față de vechiul anime a revenit.

6.Yu Yu Hakusho (1992)

Yu Yu Hakusho prezintă o poveste SF al cărui personaj principal, un adolescent problematic, moare salvând viața unui copil.

Liderii lumii de dincolo decid să îi mai dea o șansă la viață și să îl transforme în detectivul lor personal, care să se ocupe de spiritele rele din lumea oamenilor. Acesta formează o echipă de luptători puternici cu care să lupte împotriva spiritelor pentru a menține echilibrul dintre cele două lumi.

Un anime cu multă acțiune, turneu de lupte, unde se întâlnesc multe tipologii de personaje și creaturi.

Fanii acestui anime așteaptă cu nerăbdare luna decembrie, când urmează să apară versiunea live-action a poveștii.

7.Ghost In The Shell (1995)

Povestea are loc în anul 2029, unde lumea este fără limite, cu ajutorul realității virtuale.

Motoko Kusanagi  este un ofițer într-o organizație  secretă de poliție. Ea se află pe urmele lui “Puppet Master”. În acest univers, tehnologia a avansat atât de mult încât oamenii pot interacționa direct cu calculatoarele și rețelele informatice prin intermediul implanturilor cibernetice.

O temă centrală din anime este tensiunea dintre natura umană și avansurile tehnologice. Astfel, se aduc teme psihologice și filosofice, împreună cu probleme de moralitate și de identitate.

Ghost In The Shell în varianta sa live-action va avea premiera pe Netflix pe data de 23 noiembrie, 2023. Admiratorii vor putea să revadă povestea lor favorită într-o variantă mult mai modernă și actuală.