Top 5 fobii ciudate la care nu te-ai fi gândit

Fobia este o teamă iraţională, foarte persistentă, uneori extremă şi totuşi inofensivă. Aceasta poate fi provocată de orice situaţie banală, cât şi de anticiparea ei. 
 Cu toate că unele fobii sunt destul de frecvente (agorafobia, fotofobia, claustrofobia etc.) există o serie de astfel de manifestări cel puţin neobişnuite. Noi îţi facem o listă cu 5 dintre ele.

5. Anthofobia – Teama de flori 

Anthofobia este o teama persistenta fata de flori. Desi cei care sufera de aceasta inteleg, in general, ca florile nu reprezinta o amenintare, trec invariabil prin stari de anxietate cand le vad sau se gandesc la ele.

Orice gen sau specie de flori le pot insufla teama, la fel si orice parte a acestora, ca petala sau tulpina. Anthofobia se refera, de asemenea, si la obiecte mici si inofensive, cum ar fi o bucatica rupta de hartie.

4.Efebifobia -Teama de adolescenţi

S-a decoperit faptul că aproape fiecare genraţie de adulţi adăposteşte forme uşoare ale acestei fobii- adică se uită la adolescenţi ca şi cum ar fi “incontrolabili  şi imprevizibili”.

3.Caligynofobia -Teama de femei frumoase

Această fobie se spune în studii că are efect, sau este prezentă, intr-o proporţie de 0,47% la bărbaţii din Marea Britanie şi 0,61% la cei aflaţi în America. 
Caligynofobia afectează relaţii sociale, relaţii de afaceri, parteneriate, etc. prin simplul fapt că persoanele care au această fobie refuză orice contact cu persoanele frumoase. Cei care se ocupă de fobii spun ca simptomele(si in acest caz) par să fie uşor de detectat…respiraţii scurte, bătăi neregulate ale inimi şi transpiratie.

2. Papafobia- Teama de Papa

Papafobia se manifestă prin sufocare sau din contră  respiraţie foarte rapidă, bătăi ale inimii neregulate, transpiraţie abundentă şi ameţeală.Această fobie se referă la teama de a fi în preajma Papei, se poate manifestă şi în preajma preoţilor.


1.Anatidaefobia- Temerea că undeva există o raţă care te priveşte

Anatidaefobia este definită ca un efect psihic iraţional care te face să crezi că există undeva o raţă care te priveşte. Celui afectat de această fobie îi este frică că oriunde ar merge sunt priviţi de o raţă.

Alexandra Celan

Băldean Dalia