Top 12 filme românești pe care trebuie să le vezi

Te-ai plictisit de toate filmele americane care rulează în cinematografe? Iată o listă cu 12 filme pe care merită să le vizionezi și revizionezi cu prietenii tăi, filme recunoscute la nivel internațional și premiate la festivaluri. 

Filmele de mai jos sunt atât de accesibile încât pot fi vizionate direct pe YouTube sau pe cinepub.ro, așa că deschide-ți o bere, o pungă de Lay’s și apasă pe play.

1. Filantropica (2002)


Sursa imaginii: https://www.cinemagia.ro
Regia: Nae Caranfil
DistribuțieMircea DiaconuGheorghe DinicăMara Nicolescu
Durată: 110 minute

Comedie cu patru premii internaționale, Filantropica e unul dintre cele mai bune filme regizate de români. Povestea se învârte în jurul unui modest profesor de liceu care găsește o modalitate bizară de a câștiga bani rapid.

2. Terminus Paradis (1998)


Sursa imaginii: http://www.filmelenoi.ro
Regia: Lucian Pintilie
Distribuție: Costel Cașcaval, DorinaChiriac, Gheorghe Visu
Durată: 99 minute

Terminus Paradis ilustrează povestea de dragoste tragică dintre Mitu și Norica, într-un București de la sfârșitul anilor ’90. Norica este promisă unui alt bărbat, în timp ce Mitu este chemat la armată, iar acest lucru îl face să recurgă la acțiuni neașteptate.

3. Moartea domnului Lăzărescu (2005)


Sursa imaginii: https://cinepub.ro
Regia: Cristi Puiu
Distribuție: Doru Ana, Monica Bîrlădeanu, Alina Berzunteanu
Durată: 153 minute

O dramă șocantă cu regia și scenariul impecabile, care a pus România în rândul istoriei cinematografice universale, Moartea domnului Lăzărescu prezintă condiția unui bătrân bolnav într-o societate apăsată de sărăcie. Domnul Lăzărescu se simte rău și sună la ambulanță, dar drumul paramedicilor prin București se transformă într-un coșmar, dat fiind că niciun spital nu îl poate primi pe vârstnic.

4. Nunta mută (2008)


Sursa imaginii: https://cinepub.ro
Regia: Horațiu Malaele
Distribuție: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu
Durată: 87 minute

Un film în care satul românesc al anilor ’50 prinde viață și culoare, Nunta mută surprinde momentul cel mai fericit din viața unor tineri, și anume căsătoria. Se crează o atmosferă de sărbătoare în tot satul, dar odată cu moartea lui Stalin se declară doliu internațional timp de o săptămână, iar animalele pentru ospăț fiind deja tăiate, sătenii găsesc soluții ingenioase pentru a petrece în taină. 

5. 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)


Sursa imaginii: http://aarc.ro
RegiaCristian Mungiu
Distribuție: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov
Durată: 113 minute

Cu două premii în a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile urmărește povestea unei tinere care încearcă să facă ilegal un avort în anul 1987, pe vremea regimului totalitar comunist al lui Ceaușescu.

6. Două lozuri (2016)


Sursa imaginii: https://cinepub.ro
RegiaPaul Negoescu
Distribuție: Mircea Banu, Dorian Boguță, Dragoș Bucur 
Durată: 86 minute

Trei bărbați săraci din provincie cumpără un bilet la loto, care se dovedește a fi câștigător. La scurt timp biletul este furat, iar cei trei inși, Dinel, Sile și Pompiliu pornesc într-o călătorie plină de situații comice pentru a-l găsi.

7. Aferim! (2015)


Sursa imaginii: https://www.rogerebert.com
Regia: Radu Jude
Distribuție: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin 
Durată: 108 minute

Filmul dramatic și istoric ocupă un loc fundamental în cinematografia românească, abordând atât chestiunea sclaviei rromilor, cât și alte probleme cu care societatea românească se confruntă de sute de ani. Un zapciu alături de fiul său pornesc în căutarea și capturarea unui țigan fugit de pe moșie.

8. Poziția copilului (2013)


Sursa imaginii: https://cinepub.ro
RegiaCălin Peter Netzer
Distribuție: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natașa Raab
Durată: 112 minute

Poziția copilului ilustrează cel mai bine instinctele materne exacerbate până la modul dăunător, după ce Cornelia, o mamă foarte atașată, află că fiul ei a fost implicat într-un accident auto tragic și a omorât un copil. Femeia face tot ce-i stă în putință ca să-și salveze fiul de la închisoare, în schimb așteptând atașamentul și dependența pe care acesta le avea în trecut față de ea.

9. Afacerea Est (2016)


Sursa imaginii: https://semnebune.ro
RegieIgor Cobileanski
Distribuție: Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc
Durată: 87 minute

Tragi-comedia care prezintă în cel mai autentic mod absurditatea vieții spune povestea a doi bărbați, Petro și Marian, care pornesc în căutarea banilor pentru a-și îndeplini visurile. Marian este cântăreț de cor, în timp ce Petro se ocupă cu mici afaceri. 

10. Inimi cicatrizate (2016)


Sursa imaginii: https://www.ziarulmetropolis.ro
Regie: Radu Jude
Distribuție: Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Sofia Nicolaescu
Durată: 141 minute

Adaptare liberă după opera literară a lui M. Blecher, Inimi cicatrizate îl prezintă pe Emanuel, un tânăr care suferă de tuberculoză osoasă și se internează la un sanatoriu de pe malul Mării Negre.

11. Ana, Mon Amour (2017)

Sursa imaginii: http://aarc.ro
RegieCălin Peter Netzer
Distribuție: Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Carmen Tănase
Durată: 125 minute

Dramă romantică premiată la Berlin, filmul urmărește evoluția unei relații toxice dintre Toma și Ana. Femeia suferă în urma unor traume din copilărie, iar Toma își asumă rolul de salvator, pentru ca după câțiva ani să își dea seama că nu o mai poate controla după bunul plac și că a ajuns într-un punct critic în care nu o mai înțelege deloc. 

12. București Nonstop (2015)

RegieCălin Peter Netzer
Distribuție: Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Carmen Tănase
Durată: 86 minute

Întreaga acțiune a filmului tragi-comic se petrece într-o noapte, în proximitatea unui nonstop de cartier din București. Proprietarul magazinului reprezintă puntea de legătură dintre patru oameni obișnuiți, dar aflați, în acel moment, în situații critice. 

(Publicație: http://metropotam.ro/
(Sponsorizat de Lay’s)