Cu atatea filme slabe care inunda cinematografele e mereu nevoie de o gura de aer. In acest caz aerul e filmul psihologic.
10. Sucker punch (2013)
Zack Snyder
Rotten Tomato Critic’s opinion: 23
Audience Score: 47
iMDb: 6,1
Evadare din realitate este o incursiune în mintea unei tinere a cărei imaginație o ajută să evadeze din realitatea sumbră în care trăiește. Numai așa, fără constrângeri de timp și loc, este liberă să pornească în aventuri care șterg limita dintre real și fantezie.
If you don’t stand for something, you’ll fall for anything.
9. Cloud atlas (2012)
Tom Tykwer
Rotten Tomato Critic’s opinion: 66
Audience Score: 66
iMDb: 7,5
Povestea urmărește evoluția unui suflet care se transformă de-a lungul câtorva secole dintr-un ucigaș într-un erou, modelându-se prin acțiune, mister, dramă și romantism. O singură faptă bună reverberează pentru a provoca o revoluție la sute de ani distanță în viitor.
“My life amounts to no more than one drop in a limitless ocean. Yet what is any ocean, but a multitude of drops?”
8. Birdman or the unexpected virtue of ignorance
Rotten Tomato Critic’s opinion: 91
Audience Score: 77
iMDb: 7,7
Celebru odinioară pentru interpretarea unui popular supererou, actorul Riggan Thomson (Michael Keaton) vede cum dispare încet-încet din amintirile fanilor. Într-o încercare disperată de a reatrage atenția și de a simți, o dată în viață, că realizează ceva apreciat atât de colegii de breaslă, cât și de publicul larg, Riggan plănuiește o piesă pe Broadway. Pentru a reuși, bărbatul trebuie să-și ignore egoul supradimensionat, mai ales dacă vrea să-și readucă aproape și familia.
How did we end up here? This place is horrible. Smells like balls. We don’t belong here.
7. Requiem for a dream (2000)
Darren Aronofsky
Rotten Tomato Critic’s opinion: 79
Audience Score: 93
iMDb: 8,3
Sara (Ellen Burstyn) este o vaduva plinuta obsedata de o emisiune de televiziune, la care primeste o invitatie de participare. Sara e indragostita de televizor si de ciocolata, cele doua mari placeri ale vietii sale. Dar pentru a fi cat mai prezentabila in fata natiunii, ea incepe un drastic si periculos regim de slabire, bazat pe niste pastile care la inceput par inofensive. Fiul ei Harry (Jared Leto) si prietena lui, Marion (Jennifer Connelly), invata sa se cunoasca, cautand fiecare in celalalt sansa pentru evadarea din anii de izolare si suferinta. Dragostea lor formeaza o lume artificiala – se refugiaza, lasandu-se in voia sperantei si a unei fericiri depline. Dupa ce Harry si prietenul sau cel mai bun Tyrone (Marlon Wayans) devin traficanti de droguri, cei trei tineri se simt invincibili si incearca sa se convinga singuri ca pot renunta oricand la droguri si ca nu sunt cu adevarat dependenti. Dar cand omul lor de legatura este ucis iar Harry si Tyron raman fara marfa si fara bani, situatia lor incepe sa se inrautateasca rapid. La randul ei, tot mai ametita si dezorientata de efectul pastilelor, Sara cade prada halucinatiilor si se baricadeaza in apartamentul ei. Agatandu-se cu disperare de sperante desarte, deja dependenti de droguri, Harry si Marion ajung sa-si tradeze dragostea. Pierdute fara putinta de tagada, patru fiinte se afunda in deziluzii si disperare, pana cand visurile lor se transforma in cele mai cumplite cosmaruri.
We all lie to ourselves to be happy.
6. Memento (2000)
Cristopher Nolan
Rotten Tomato Critic’s opinion: 92
Audience Score: 94
iMDb: 8,5
Memento nu se rezumă la a fi doar o premisă inspirată. În definitiv, e un film noir în pură tradiție clasică, un mistery thriller: un bărbat care nu-și poate aminti evenimentele recente, are de dus la capăt o răzbunare și e atras în plasa unei femme fatale impecabile și implacabile (Matrix babe Carrie Anne Moss). Ceea ce face filmul deosebit este structura sa inovatoare – începe cu finalul și se sfârșește aproape de început. E filmat și editat în așa fel încât evenimentele sunt prezentate într-o cronologie inversă. Mai mult, există două povești paralele care se intersectează și care alcătuiesc un puzzle revelator, unde suspansul amețitor rezonează cu emoția pură
5. Fight Club (1999)
David Fincher
Rotten Tomato Critic’s opinion: 79
Audience Score: 96
iMDb: 8,8
Un insomniac devenit o veritabilă bombă cu ceas (Edward Norton) și un comis-voiajor alunecos (Brad Pitt) canalizează agresivitatea masculină primară într-o formă nouă și șocantă de terapie.Conceptul lor se bucură de un succes uriaș și “cluburi de luptă” se formează în lumea subterană a fiecarui oraș, până când o tipa senzuală și excentrică (Helena Bonham Carter) devine un obstacol în calea lor și declanșează un șir de evenimente derulate dement, complet scăpate de sub control, până la uitarea de sine.
4. Psycho (1960)
Alfred Hitchcock
Rotten Tomato Critic’s opinion: 97
Audience Score: 94
iMDb: 8,5
Cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluții regizorale încă și azi proaspăte și surprinzătoare, un film care a inspirat generații de regizori. Mai nou s-a făcut o variantă modernă, cu scena dușului filmată identic ca la Hitchcock, violentă și controversată (ca să nu mai pomenim de sutele de parodii). “În Psycho m-au interesat destul de puțin subiectul și personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore și a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacție pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoție. Și în Psycho am reușit acest lucru.” – Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock)
3. Stalker (1979)
Andrei Tarkovski
Rotten Tomato Critic’s opinion: 100
Audience Score: 94
iMDb: 8,1
Asemeni filmului anterior al lui Andrei Tarkovski, “Solaris” (1972), “Călăuza” este o adaptare a unui roman științifico-fantastic foarte popular în țările Europei de Est (“Picnic la margine de drum” de Arkadi și Boris Strugatki) și folosește procedeele specifice genului – din nou un fenomen misterios, poate de origine extraterestră, care ar materializa dorințele cele mai intime ale exploratorilor săi păcătoși – pentru a pune întrebări fundamentale despre umanitate, memorie, dorință și disperare
2. Citizen Kane (1941)
Orson Welles
Rotten Tomato Critic’s opinion: 100
Audience Score:90
iMD: 8,4
Un mogul media moare singur in resedinta sa super-luxoasa. Jurnalistii, fostii sai colegi de breasla, incearca sa afle chintesenta vietii acestuia pornind de la ultimul cuvant rostit pe patul de moarte “rosebud” (boboc de trandafir). Cum va reusi dl. Thomson sa se achite de aceasta sarcina depinde de povestile din viata cetateanului Kane, spuse de cei care au fost o parte importanta sau neglijabila din magnifica sa viata. Un film vizionar pentru anul 1941, in care Orson Welles isi pune amprenta atat ca regizor, cat si ca actor.
1. Schindler’s List (1993)
Steven Spelberg
Rotten Tomato Critic’s opinion: 97
Audience Score:97
iMDb: 8,9
Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.