Toma Coconea și dragostea față de natură

Dragostea față de natură

Toma Coconea este un bărbat de 46 de ani din Petroșani, care a devenit cunoscut după numeroasele sale apariții la Red Bull X-Alps, cea mai dificilă competiție de aventură și anduranță din lume. Participarea sa la acest concurs a reprezentat un pas important în cariera lui de sportiv, obținând de 2 ori locul al II-lea. Tomi știe pe de rost toate traseele montane din județul Hunedoara, zona sa preferată de desfășurare a antrenamentelor și mai este poreclit și „omul fără splină” deoarece, în timpul antrenamentelor aleargă până la 100 km montani pe zi.

Acesta nu s-a făcut remarcat doar în cadrul competițiilor, iar în anul 2017, Tomi a plecat spre Himalaya cu dorința de stabili un nou record mondial pentru zborul cu parapanta de pe varful Everest. Din păcate, vremea nu i-a permis acest lucru, însă a doborât recordul pentru cel mai lung zbor, parcurgând o distanță de 100 km la altitudinea de 6000 m.

Despre Red Bull X-Alps

Red Bull X-Alps este o competiție la care participă unii dintre cei mai pregătiți 30 de sportivi din toată lumea, printre care se numără și co-naționalul nostru, Toma Coconea, care totodată este și singurul participant care a fost prezent la toate edițiile. Cursa are puțin peste 1000km și competitorii trebuie să străbată această distanță în decurs de 12 zile, traversând Alpii de la un cap la altul. A fost declarată cea mai dură competiție sportivă din lume datorită predispoziției la multe pericole. În anul 2015, Tomi a suferit în timpul competiției un accident care aproape i-a fost fatal, când a pierdut controlul parapantei și s-a izbit de o stâncă. Norocul lui Tomi a fost că a fost văzut de un băiețel care se plimba cu bunica lui pe munte și a fost salvat în ultimul moment. Toma iubește foarte mult copiii, pe care îi consideră ca fiind suporterii lui ce dintâi și care îi dau o mare parte din energia de care are nevoie.

Când nu reușesc, mă întorc și mai încerc odată!

Toma Coconea

Tomi ne spune că dacă îți dorești ceva cu adevărat în viață, te duci și îl iei cu mâna ta și nu te aștepți să îl primești pe tavă. El practică acest sport de 30 de ani și are sute de ore de zbor în spate, atât singur cât și însoțit de diferiți amatori de experiențe tari. Dacă ajungeți prin munții Parâng, în zona Văii Jiului, și sunteți dornici de o senzație nemaipomenită, puteți să zburați alături de el cu parapanta.

zbor cu parapanta
primul zbor cu parapanta alături de Tomi

Red-Bull Outrun the Lift

Red-Bull Outrun the Lift este o competiție dură, dar și distractivă, organizată de Tomi și susținută de Red-Bull, care are nu mai puțin de cinci ediții. Această competiție este o întrecere montană și se desfășoară în munții Parâng, pe o distanță de 2,5 km și o diferență de nivel de 650 m, împotriva telescaunului. Câștigător este acela care trece primul linia de sosire înaintea telescaunului, în mai puțin de 25 de minute. La această competiție nu este o limită maximă a numărului de participanți și se poate înscrie orice persoană cu vârsta minimă de 18 ani, care crede că are destul oxigen în plămâni pentru a urca o pantă atât de abruptă împotriva cronometrului. „Este vorba despre un concurs în care te testezi să vezi cât poți să duci în alergare pe o pantă abruptă” – spune un paricipant al ediției din 2020.

Prezentul

În prezent, Tomi zboară cu parapanta prin munții Parâng, loc în care și-a petrecut o bună parte din viață și unde, în prezent, are o căbănuță. A devenit tată în urmă cu mai bine de un an și are o fetiță pe nume Jessica, care a zburat cu parapanta alături de Tomi pe când era doar un bebeluș. Odată cu apariția Jessicăi în viața lui, aceasta a devenit prioritatea sa numărul 1: „Am zburat în multe locuri frumoase din lume, multe tandemuri cu pasageri fericiți, locuri și experiențe de neuitat. Cu toate acestea… Nici un sentiment nu se compară cu tot ce am simțit la primul loc I: zborul în care le-am dat lor aripi, fetiței mele și soției, în munții pe care îi numesc -acasă-”, ne spune Tomi, care se gândește serios să mai participe și la următoarele ediții Red-Bull X-Alps.