În ziua de azi nu este greu să observăm sechelele regimului comunist. Suntem înconjurați de blocuri monstruoase și suntem conduși de descendenți ai partidului, însă noi, generația post-decembristă, nu am avea cum să înțelegem toate suferințele prin care populația româniei a trecut în acel capitol întunecat al istoriei noastre.
Impactul pe care acesta l-a avut avut asupra poporului va urmării țara încă zeci de ani pentru că probabil cel mai grav lucru pe care ei l-au făcut a fost să modeleze mentalitatea oamenilor pe placul lor. Asta a lăsat în urmă generații întregi de oameni loiali regimului, care încă visează nostalgic la “vremurile bune”.
Probabil de aceea auzim atât de des această vorbă, care deja e considerată de mulți clișeică: “Speranța stă în tineret”. Tineretul ar fi trebuit să aducă o față proaspătă româniei, un nou capitol, cruțat de jocurile mentale din perioada comunistă. Dar când aceste sechele comuniste sunt prezente în multe aspecte din viața copiilor, în educație, în politică și chiar și în viața de acasă, este greu de prevăzut dacă vom putea ieși vreodată din această rutină.
Astfel, tineri din românia care nu au trăit o zi de comunism au început să își înființeze propriile asociații care susțin comunismul. Îngrijorător e faptul că acești tineri par a fi educați și competenți și totuși sunt convinși în totalitate de ideologiile socialiste.
“Uniunea Tineretului Comunist” de astăzi
Uniunea Tineretului Comunist pretinde că se inspiră din reușitele revoluționarului argentinian Ernesto Che Guevara de la Serna, și că împreună cu învățăturile și teoriile puse la dispoziția lor, vor pune bazele unei noi revoluții socialiste în România.
Generaţia ’90-2000 este cea care în faţa pericolului capitalist poate să aibă un cuvânt greu de spus. Aşa am fost la început câţiva tovarăşi, am început a ne învârti pe lângă grupuri sau partide de stânga care până la urmă s-au dovedit a fi incapabile de a crea o punte spre schimbare, însă nu orice fel de schimbare, ci una întemeiată pe ideile Socialiste.
Uniunea Tineretului Comunist
Ei folosesc multe elemente din cultura comunistă. Conducerea este structurată corespunzător, având un președinte, pe Radu Florin, și un secretar general, Adrian Crăciunoiu. Membrii se adresează între ei sau când vorbesc de alți comuniști cu termenul “tovarăș” și folosesc expresii ca: “glorie eternă”. Pretinzând că urmează marxismul autentic, ei urmează aceste 11 puncte, ca pe un fel de porunci:
- NU se admit dusmani ai revoluției violente;
- NU se admit admiratori ai tradarii chineze a socialismului;
- NU se admit putiniști;
- NU se admit rasiști;
- NU se admit fanatici religioși.
- NU se admit xenofobi;
- NU se admit unionişti;
- NU se admit admiratori ai lui Ion Antonescu;
- NU se admit admiratori ai sitemului politic român actual;
- NU se admit duşmani ai tovarășilor Stalin şi Mao;
- NU se admit duşmani ai Coreei de Nord.
Spre deosebire de direcția pe care Ceaușescu a luat-o în privința relațiilor externe, dezvoltând relații bune cu țările occidentale și având neînțelegeri cu Uniunea Sovietică, acești tineri susțin foarte vehement toate regimurile socialiste de pe glob, de la Venezuela pâna la Korea de Nord și condamnă orice formă a capitalismului, desemnând orice entitate anti-comunistă ca o “slugă imperialistă”.
Adunările lor constau în mare parte în întalniri la monumente comuniste, mormintele conducatorilor comuniști sau simboluri socialiste. Ei se mai întâlnesc și cu reprezentanți sau ambasadori a țărilor comuniste.
La una din aceste adunări, câțiva membrii s-au întâlnit la fosta închisoare comunistă de la Pitești pentru a protesta memorialul instaurat acolo, aducând steagul Uniunii Sovietice și strigând “glorie eternă tovarășului Gheorghe Gheorghiu Dej, glorie eternă armatei sovietice eliberatoare”. Acest gest a primit o reacție copleșitor de negativă din partea mass-mediei, fapt care le-a dat tinerilor câteva minute de faimă.
Într-un interviu în direct la B1 TV, Florin Radu susține că deținuții închisorii au fost închiși pe drept, fiind legionari și anti-comuniști, și că au intrat pe baza unor sentințe judecătorești legitime.
Efectele dezinformării
Viziunea sucită asupra istoriei ridică semne grave de întrebare asupra societății. Cum au reușit niște tineri, care nici nu au simțit pe pielea lor adevăratul comunist, să ajungă adepții unor ideologi care de zeci de anii au fost vinovate de milioane de crime și asupriri, regimuri care au concentrat puterea din stat în mâinile unor lideri corupți și radicali? Aceste mentalității îsi au mai tot timpul originea de la educație și de la influențe.
Părinții sunt poate cea mai importantă influență pe care o are un copil în dezvoltare, însă statul nu îți poate schimba părinții în cazul în care ei îți oferă informații eronate. O amprentă majoră asupra educației copiilor care poate fi verificată de autorități o au însă profesorii. Școlile din românia sunt pline de profesori cu mentalități comuniste, printre care și profesori de istorie care încă predau elevilor istoria, așa cum au învățat-o ei, predată direct de comuniști sau care își împărtăsesc propriile viziuni si teorii.
Am stat de vorba cu un tânăr care a trecut prin liceu alături de un profesor de istorie care stă la 2 ani de pensionare.
Eu: Cum a fost să faci istorie cu cineva care a trecut la rândul lui prin atâta istorie?
Mircea: Niciodată nu am pornit cu preconceptia ca varsta inaintata a unui profesor ar putea influența predarea, dar desigur aceasta varsta inaintata aduce anumite greutăți la adoptarea noilor valori sociale si tendințele educaționale care privesc tinerii din românia contemporană
E: Cum crezi ca a influențat acest aspect cunoștințele care ti-au fost împărtășite?
M: Unul dintre aspectele importante ale unei persoane care a fost școlită si specializata in epoca anterioara este impregnarea inconștientă a stilului de viata și contextului din care provin. Schimbarea de regim a adus discrepanțe în ce privește varietatea și calitatea informației. Cei scoliti pe atunci tind sa ramana cu amprentele ingradirii invatamantului spre folosul regimului anterior. Mai mult de atat nu pot trata cu obiectivism intamplari pe care le-au trait pe pielea lor si care i-au implicat direct.
E: Crezi ca ai primit informatii eronate?
M: Din păcate nu puține au fost cazurile în care informația predată a fost argumentată, fie nefondat, în contradicție cu atestate istorice, ori chiar eronat, introducand o doză necorespunzatoare de conspirationism.
E: Poți să-mi dai un exemplu de o astfel de informație?
M: Da, sigur. Unele chiar intrau in domeniul ridicolului. Una care îmi vine acum in cap a fost atunci cand ne-a predat că atacul de la 9/11 a fost o trucare americaneasca, care nici nu s-a întâmplat de fapt, filmarile si pozele find trucate. Ne-a zis ca au murit maxim 7 persoane, pentru ca a văzut el ceva poza și apoi, într-un interviu, pe care noi desigur nu mai aveam cum să-l vedem, niște pompieri au zis că au auzit cateva explozii si atat.
E: Cum crezi ca am putea ieși din acest cerc vicios al manipularii?
M: Una din cele mai importante soluții ar fi o reforma completă a sistemului educational.
Profesorii având deja vechime și influență, făcând parte dintr-un sistem corupt educațional, bazat pe nepotism și prietenii, nu pot fi atinși de nici o plângere sau sesizare din partea părinților sau a profesorilor mai tineri, astfel ei având cale liberă să predea copiilor ce vor, fără vreo posibilitate de a fi contraziși.
Până cand va veni o reforma completa a sistemului educațional, nu putem trece cu adevarat peste aceste mentalități invechite. Dar, având în vedere că mulți tineri sunt încă educați în acest stil, este incert cand românia va reuși să iasă din acest cerc vicios al socialismului.