Taekwondo: Mai mult decât un sport, un stil de viață

“O pânză goală, inocentă și pură, pregătită să fie umplută cu înțelepciune și aptiudini” (informație preluată din taekwodno-guide). Ați putea spune că vorbesc în metafore, însă, de fapt, aceasta este semnificația centurii albe în Taekwondo, un sport care a început să fie din ce în ce mai popular la nivelul țării noastre. 

“Cum spune semnificația centurii albe, acest sport te primește cu brațele deschise și este pregătit să-ți arate tainele controlului de sine, auto-disciplinei și al muncii spre atingerea unor țeluri și aspirații”, spune Cucuzel Cătălin, un antrenor și arbitru de taekwondo.

Ce înseamnă taekwondo ?

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, ar trebui să începem cu semnificația numelui său. Acesta este compus din trei părți și își are originea din coreeană. „Tae” înseamnă „picior”, sau „a călca pe”; „Kwon” înseamnă „pumn” sau „luptă”; iar „Do” înseamnă „calea” sau „disciplină”. Dacă punem împreună aceste trei părți, putem vedea două concepte importante din spatele „Tae Kwon Do”. Analizând numele sportului, Taekwondo este modul corect de a folosi „pumnii și picioarele” și este o modalitate de a păstra pacea. Acest concept provine din sensul lui Tae Kwon „a pune pumnii sub control”. Astfel, Taekwondo poate înseamnă „modul corect de a folosi toate părțile corpului pentru o mai bună coordonare, lucru care se dobândește prin disciplină”.

Taekwondo-ul este foarte popular la nivel global. Acesta este prezent în peste 200 de țări și se estimează că este practicat de peste 100 de milioane de oameni, conform unei statistici sportver.com. O altă statistică arată că doar 21% din practicanți sunt femei, conform zippia.com. De asemenea, este arta marțială națională a Coreei de sud.

Acest sport este printre singurele arte marțiale prezente la olimpiadă, fiind de asemenea un sport foarte tactic și competitiv, care necesită foarte multă gândire, nu doar foarte bune aptitudini fizice. “Taekwondo este pentru oameni deștepți”, ne mai spune domnul Cucuzel.

    Deși la prima vedere, ai spune că acesta este un sport, este văzut mai mult ca o metodă de disciplinare, de educare.

Cum arată taekwondo în România ?

La nivelul țării noastre există peste 84 de cluburi sportive unde se poate practica taekwondo. Numărul sportivilor legitimați este de 7100, asta înseamnă ca doar 0,04% din populația României au dat măcar un examen de grad. Un examen de grad este procesul prin care un elev poate să obțină o centură mai mare, dacă poate să-și dovedească aptitudinile noi dobândite.

 În țara noastră există 61 de antrenori și 78 de instructori, ceea ce este un număr, comparativ cu numărul de sportivi care practică acest sport. În urma unui sondaj de opinie, foarte puțini antrenori se dedică complet acestui sport, mulți antrenând doar în timpul liber, având și alte locuri de muncă.

Domnul Șerban Narcis, antrenor la clubul Eagles Iași spune că sportul este foarte important pentru tineri și că, deși a fost pandemia, sunt mai mulți doritori de a face sport acum, decât prepandemic. “Mă bucur că sunt doritori să facă sport”. Acesta a mai spus că are peste 100 de sportivi activi săptămânal și că merge constant la competiții naționale cu un număr mare de sportivi. “Cel mai bun rezultat al clubului nostru a fost când am acumulat primul loc în orașul Iași, acumulând cele mai multe puncte din 4 cluburi din oraș”.

Poză cu participanții din stagiul tehnic național

La nivel competițional, în România se organizează aproximativ 15 campionate pe an, toate având constant peste 400 de sportivi înscriși. O mamă a unui sportiv care merge adesea la competiții ne spune că este un sport destul de costisitor, mai ales că fondurile locale alocate acestui sport sunt spre minim, majoritatea investiție fiind nevoită să vină din partea părinților: “De fiecare dată când este vorba de o competiție, există costul de transport, cazare și mâncare. Totuși nu se compara aceste costuri cu sentimentul de a-mi vedea fiul mândru și muncește pentru a-și atinge scopurile și țelurile”

Interviu cu cel mai bun arbitru din România

Am ales să-i adresez mai multe întrebări despre acest sport domnului Cucuzel Cătălin, care este un actor important în creșterea și diseminarea acestui sport în rândul generației tinere, întrucât antrenează săptămânal sute de copii și a fost votat cel mai bun arbitru masculin al României, în cadrul primei adunări generale, cu toți antrenorii români.

Pentru domnul Cucuzel, acest sport a însemnat maturizare: “Am avut marele ghinion de a rămâne fără tată de la o vârstă fragedă și nu am avut o prezență masculină în viața mea, dar am regăsit un mentor în antrenorul meu. Cu ajutorul acestui sport, am învățat să pierd, să câștig, am învățat ce înseamnă disciplina și cum să muncești pentru ce ți-ai propus”

 În viziunea acestui arbitru, e foarte bine că sunt din ce în ce mai mulți copii care fac sport: “Mereu le spun copiilor pe care îi antrenez, că cel mai important este să facă mișcare, trăiesc după premiza: O minte sănătoasă în corp sănătos.”

Poză de grup cu toți arbitrii prezenți la campionatul național din 2021

Domnul Cucuzel pratică acest sport de tânăr și îl practică cu drag și la vârsta de 50 de ani: “Ce mă motivează cel mai mult este să fiu un exemplu pentru cei mici. Le arăt că sunt dedicat, că sunt pasionat de ceva. Cred că Taekwondo-ul este un stil de viață, odată ce mi-a intrat în sânge, face parte din mine”.

Un stil de viață, asta reprezintă acest sport pentru miile de practicanți care sunt constant prezenți la competițiile de Taekwondo. “Normal că este un stil de viață, mă antrenez de 4-5 ori pe săptămână. Prietenii mei nu înțeleg asta, dar îmi place să mă dedic acestui sport. Simt că face parte din personalitatea mea”, mi-a spus un campionul național, Cano Andrea, antrenat de Cucuzel Cătălin.

Dacă ar fi să urmăn analogic parcurgea articolului, am încheia cu semnificația centurii negre. Aceasta reprezintă, o renaștere, o luare de la capăt, contrar așteptărilor multor oameni care ar crede că aceasta ar fi apogeul realizărilor. Ea reprezintă doar o mică realizare, deoarece adevărata plăcere a taekwondo-ului apare atunci când, la rândul tău, poți să îi îndrumi pe alții și să fii pictorul pe pânzele goale, albe și inocente ale unor noi învățacei.