SYNC-De la pasiune, la realitate cinematografică

SYNC (Sibiu Young Neo-filmmakers Club) este un proiect creat de elevi, pentru elevi, ce vizează promovarea și susținerea tinerilor pasionați de filmmaking, prin organizarea de diferite activități interactive și creearea de scurtmetraje pornite din ideiile membrilor.

În anul 2022, o nouă poveste a luat naștere, având în centrul ei o elevă de liceu. Cu o idee de scurtmetraj și ceva inițiativă, Daria Puia formează o mică echipă amatoare, de regizori, scenariști, cameramani și actori. La început, echipa fost doar un grup mic de entuziaști care se adunau în săli de clasă goale pentru a împărtăși idei. Cu resurse limitate, dar cu inima plină de pasiune, au început să exploreze diferite aspecte ale procesului cinematografic – de la scenarii și regie la montaj și editare de sunet. Așa a început idea primului scurmetraj “De.Li.R”, alcatuit din 3 povesti ale personajelor principale Delia, Liviu și Raul. Scenariul a fost elaborat cu grijă, iar distribuția a fost alcătuită din membrii entuziaști ai grupului. Cu toții împărtășeau același vis – să aducă povestea lor la viață prin arta cinematografică.

Andrei Toma, lider, scriitor, șcenarist, cu o abordare inovatoare și o dragoste profundă pentru detaliu, a ghidat echipa în procesul de creare a scurtmetrajului. Cătălin Luntrașu, coordonatori al distribuției, actor, sunt apreciați nu doar pentru talentul și expresivitatea lor, ci și pentru pasiunea și dedicarea lor față de proiect. Laurențiu Pistol, editor, si Silviu Petrițor si Alina Duțulete, fotografi și videografi, au adus cu ei abilități tehnice remarcabile și o viziune artistică asupra structurii poveștii.

Pe măsură ce au început filmările, au devenit conștienți de realitatea cruntă a resurselor limitate. Echipamentele erau vechi și puține, iar bugetul nu le permitea să închirieze tot ce aveau nevoie, dar cu toate acestea, pasiunea și determinarea nu au cedat în fața acestor obstacole. Cu ajutorul lecțiilor învățate din fiecare dificultate, au încheiat producția scurtmetrajului care a fost proiectat la Oldies Pub în octombrie 2022. Multumiți de primul scurtmetraj împreuna, au decis să formeze proiectul SYNC, deschis oricarui pasionat de cinematografie sau actorie.

“Este uimitor să observ cum viziunea noastră inițială s-a transformat într-o realitate vie, și mai departe, într-un proiect care îi poate ajuta pe alți elevi sa își pună ideiile în aplicare”

Daria Puia-Fondator SYNC

Proiectul a atras noi membri, și-a stabilit coordonatori și au planificat diverse activități și ateliere, iar Andrei Toma a devenit noul lider ar proiectului. În timpul procesului de creație al unui nou scenariu, coordonatorii au propus diferite activități lunare. Prima lor activitate ca și club a constat într-un mini-curs de fotografie, urmat de un photohunt bazat pe teoria si tehnicile învățate. Alte activități ale clubului includ un atelier cu ocazia zilei mondiale a scriitorilor, cu Andrei Șerban, poet și profesor universitar ca invitat special, de ziua mondiala a teatruluic un atelier de actorie, în cadrul căruia participanții au luat parte la o serie de jocuri și scene de impov, și “Luna regizorilor” în cadrul proiectului SYNC, cel mai ambițios atelier de pana acum, care a presupus webinarii cu cațiva regizori români, printre care Radu Ciorniciuc, Alina Manolache și Dan Curean.


În vara 2023 noul scurtmetraj producția SYNC, “Galca blondelor”, își finalizeaza scenariul și filmările, și își începe procesul de editare, așteptat să fie lansat și înscris la diferite concursuri și festivale de film în iulie 2024. Scenariul, scris de Andrei Toma, este bazat după una din cărțile pe care acesta le are în plan.

“Am început să scriu la 10 ani, pe un laptop vechi, povesti inspirate din jocurile din fața blocului. De-a lungul anilor, pasiunea pe scris m-a aproiat de lumea cinematografiei și m-a apropiat de cei pe care pot acum sa îi numesc echipa mea, chiar familie. “

Andrei Toma- Lider SYNC

Pasiunea lor colectivă pentru cinematografie i-a unit și i-a făcut să depășească orice obstacol întâlnit pe parcurs. În fiecare ședință de planificare și în fiecare moment dificil, acești tineri entuziaști și-au împărtășit ideile, au învățat unii de la alții și au crescut împreună atât ca artiști, cât și ca o comunitate puternică. Pentru membrii SYNC, clubul și cinematografia reprezintă un mediu în care pot explora, crea și exprima povești captivante, este un limbaj comun prin care își pot aduce contribuția la creația unor experiențe cinematografice remarcabile unde pot dezvolta nu doar abilități artistice, ci și prietenii durabile și pot să-și descopere propria voce în lumea artistică. Este o călătorie de explorare, învățare și creare colectivă, construind nu doar proiecte cinematografice, ci și amintiri și legături profunde.

Un membru SYNC in primul rand se remarcă prin pasiune. Cinematografia fiind un mediu colaborativ presupune mult lucru în echipă. Noi, fondatorii și primii coordonatori ai proiectului am fost și suntem prieteni apropiați și ne-a fost ușor să lucrăm unii cu alții. Acest lucru a fost simțit în toate evenimentele noastre, având un element de prieteni care se distrează și crează împreună decât un curs profesional. Fiind coordonator pe partea de actorie, a fost important din prima sa creez un spatiu în care oricine se poate simți bine și să relaționeze cu ceilalți.

Catalin Luntrașu-Coordonator al distribuției

În final, SYNC nu este doar un club de filmmaking pentru acești elevi și stundenți- este o comunitate în care pasiunea pentru cinematografie a devenit un limbaj comun și un catalizator pentru creștere personală. În lumina reflectoarelor, în spatele camerelor de filmat și în mijlocul ecranului, au învățat să-și împărtășească visele, să depășească obstacolele și să creeze împreună ceva cu adevărat memorabil.