Studiile în străinătate sunt o opțiune tot mai căutată sau luată în considerare de elevii români. Sunt mulți cei care iau în considerare această opțiune, și se găndesc să plece din varii motive. Fie aceștia vor să plece pentru oferta eucațională fie pentru viața de student din străinătate.
Tinerii vor să plece din România, vor să se îndrepte spre vest. Caută țări mai deschise, dar în același timp își doresc independența care vine odată cu plecarea în altă țară. O astfel de schimbare pentru tineri vine cu greutăți și nu e deloc ușoară, dar cu toate acestea drumul acesta este în final ales în speranța unui viitor mai promițător,
De asemenea, este cunoscut faptul că plecarea din țară rareori mai presupune și întoarcerea înapoi. Tinerii români își doresc să se stabilească în alte țări și de România de multe ori îi mai leagă doar prietenii și familia.
O bună parte din românii care pleacă la studii în străinătate, aleg Olanda din cauza faptului că prețul școlarizării este unul mai accesibil. O altă opțiune înspre care se îndreaptă este Marea Britanie, dar totuși aceasta se află în scădere pentru că nu mai face parte din UE,
Pentru acest reportaj am discutat cu mai multe persoane care sunt stabilite în alte țări pentru studii, pentru a afla de ce au plecat din Romania, care este experiența vieîții în Olanda, și cum s-au integrat acolo.
Personale pe care le-am contactat au avut în comun motivul plecării, fiecare dintre aceste persoane mi-a spus că domeniul pe care au dorit să-l studieze fi nu există în România (animație 3D), fie este mult mai dezvoltat în țara în care au plecat (business, fashion, film).
Opțiunile elevilor Români care au aplicat la unversități din străinătate în cadrul târgului de universități străine din București:
Motivele plecării
” Am ales să plec pentru că domeniul pe care vreau să-l urmez – filmul este mult mai dezvoltat în străinatate. Facultațile de film din alte țari mizează mai mult pe practică decât în România și dețin echipamente profesionale care sunt la nivelul celor din industrie. În plus, am simțit nevoia de o schimbare de spațiu care mă va imbogăți și pe plan artistic. Experiența de a trăi singur departe de casă, de a interacționa cu oameni din culturi diferite și de a-ți schimba viața radical până la urmă e foarte importantă pentru mine care caut mereu ceva nou.” – Almira (York, Anglia)
”Am ales să studiez în străinătate deoarece în Romania nu am avut posibilitatea să studiez profesia pe care doream să o urmez (animație 3D pentru jocuri video). În Romania am întâlnit oameni care mi-au spus că “nu voi ajunge nicăieri dacă voi studia arta”, “artiștii pot muri de foame și în Romania, de ce să plec în străinătate”, și a fost un șoc cultural să văd viziunea oamenilor din țările vestice, care respecta și admiră artă. Plus, experiența de studii în străinatate are multe beneficii. Abilitățile mele de a ințelege și a comunica în engleză s-au îmbunătățit enorm, fără să încerc activ să le îmbunătățesc.” – Răzvan (Kortrijk, Belgia)
”Am plecat din țară deoarece în domeniul în care doream eu să profesez, business, nu mi se parea ca am foarte multe oportunități în România. Facultățile din România din ce m-am interesat eu te învață mai mult cum să îți faci tu afacerea ta mai mult decât cum ai putea să contribui la afacerea altcuiva.” – Teodora (Rotterdam, Olanda)


Viața în străinătate
Cu toate că stereotipurile despre olandezi indică că aceștia ar fi mai reci, Teodora ne spune că aceștia sunt prietenoși și că ” sar în ajutor de fiecare dată când ai nevoie, uneori și dacă nu le ceri”. Și Ada (Amsterdam, studiază branding în fashion) susține că aceștia sunt de treabă ” mai puțin când sunt pe bicicletă.” Totodată Teodora ne spune faptul că s-a obișnuit cu viața din Olanda și că i se pare că acolo stilul de trai e mai bun, că oportunitățile sunt mai numeroase.
Pendru Ada și Teo, întoarcerea în românia nu este lipsită de comentarii fondate de stereotipurile despre Olanda, în special Amsterdam, în ceea ce privește drogurile. Rudele lor din România au impresia că acolo aceste substanțe sunt atât de accesibile încât nici nu trebuie să le mai cumperi ci îți sunt oferite pe gratis.
Răvan spune că oamenii din Belgia par mult mai relaxați, mult mai degajați și se bucură mai mult de viață. ”Stilul de viata este destul de diferit, in primul rand oamenii de aici au un echilibru dintre viata profesionala si viata personala mult mai bun. Magazinele se inchid la ora 18:00, Duminica nu se lucreaza, oamenii sunt mult mai dispusi sa mearga in oras cu familia/ prietenii in weekend-uri, terasele din centru sunt mereu pline cu un numar impresionat de oameni varstnici.”
Almira despre oamenii de Anglia ne spune că sunt prietenoși și deschiși la fel ca cei din Olanda și Belgia. .” Apreciez totusi ca pare ca nu judeca oamenii dupa aparente prea mult si ca au un bun simt al umorului. In acelasi timp sunt si pesimisti si se plang mereu de conditiile din tara lor – deci foarte asemanatori cu romanii pe planul asta. ”


Cultură
În ceea ce privește cultura, toți au spus că diferențele culturale se simt, dar că nu există discriminări și că nu se pune accent pe origine. Totuși românilor le este mai ușor să creeze prietenii cu persoanele din Europa de Est, datorită lucrurilor commune pe care le au cu aceștia.
Când e vorba despre stereoripurile legate de România, nu se simt discriminați, nimeni nu-i evită pe baza etniei. ”Când spuneam că sunt din România lumea mă întreba de Andrew Tate, dar am observant că în afară de noi românii, nimeni nu pare să ne facă hoți.” – Teo
”De fiecare dată când am menționat naționalitatea mea, reacția era pozitivă, mai ales pentru că mulți spuneau că au prieteni români. Cel mai interesant este că am întâlnit în societatea York Student Television, din cadrul facultății, o altă studentă româncă, în anul 2, care a vorbit atât de mult despre țara ei încat colegii de la televiziune au devenit foarte interesați de cultura noastra. Astfel a venit ideea pentru serialul “YSTV Learns Romanian” în care eu, alături de aceasta studentă românca învățam câțiva englezi limba noastră. Tot ea a făcut de 1 Decembrie o masă românească unde a invitat și studenți din alte țări care au apreciat mâncarea traditională. Chiar nu mă așteptam să fim vazuți într-o lumină atât de pozitivă și fără stereotipuri. ”


Universitatea
I-am întrebat despre procesul educațional din străinătate dar din păcate, neavând experiența facultății în România, singurul lor termen de comparație este liceul. ”Mediul universitar este mult mai prietenos. Nu am avut experiența studiilor universitare în țară, dar comparativ cu liceul profesorii sunt mult mai pasionați de materiile lor, dar sunt și foarte stricți. Sistemul vestic educațional este mult mai greu comparativ cu sistemul din România. Se testeaza mereu cât de mult poți îndura lucrul sub presiune, cât de structurat lucrezi, cât de mult iți ia să termini un proiect. Pe lângă materia propriu zisă, avem și cursuri de etică profesională, cursuri despre cum funcționează industria, cum să fii profesional, cum să iți găsești un loc de muncă.” (Răzvan)
Ceilalți toți au spus că li se pare mediul universitar mai prietenos, cu profesori mai deschiși și mai, dar această impresie o am și eu ca studentă în România. Teodora ne spune însă că la facultatea unde studiază ea în Rotterdam, sunt 5 module cu 5 sesiuni, și volumul materiei este mult mai mare, și se trece prin el mult mai alert.
Dorul de casă și reîntoarcerea în țară
”Inițial nu îmi era dor de România. Când m-am întors prima dată în România, după o lună în străinătate, am început să mă simt foarte dezamagită de propria mea țara. Totuși, la a doua mea întoarcere, de Crăciun, eram foarte fericită să fiu din nou in țară. Ba chiar am mâncat toate mâncărurile tradiționale pe care mai demult le uram. Acum mi se pare chiar mai greu să merg în Anglia decât când am plecat prima oară. Am învățat poate să prețuiesc mai bine toate prieteniile de aici și să apreciez mai mult caracterul românesc.” -Almira
Ada, Teo și Răzvan au spus că nu le este neapărat dor de țară, ci că mai mult de oamenii pe care i-au lăsat în urmă când au plecat. ”Deși îmi este dor de prietenii din românia, orașul pe care îl cunosc foarte bine, prețurile mici și pisicile mele nu aș vrea să mă întorc să locuiesc în România, cel puțin pentru următorii 4 ani. După facultate aș vrea să mai petrec niște timp în românia dar nu cred ca m-aș muta aici iar.”
În afară de Almira care visează să se întoarcă în România doar pentru a aduce niște schimbări în cinematografia din țară, ceilalți își doresc să rămână în străinătate și să-și dezvolte carierele și viețele acolo. Până la urmă vestul e mai deschis și viața e diferită.

