Sprijin umanitar orădean pentru refugiații din Ucraina

Facebook, “Cătunul verde

Încă din primele zile ale Războiului din Ucraina, Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor – Organizația din România-filiala Oradea a organizat în parteneriat cu Asociația Sfântul Vincențiu de Pau SSVP cu spijinul Surorilor Vincentine și Asociația Cătunul Verde din Oradea o colectă pentru a veni în sprijinul refugiaților.

Începând cu 26 februarie a colectat la sediul asociației Cătunul Verde materiale igienice și sanitare, alimente neperisabile, truse de prim ajutor, haine și încălțăminte pentru femei și copii. Cu școlile și grădinițele implicate a încheiat parteneriate iar profesorii au fost motivați adeverințe cu de participare.

Anunțurile nu i-au lăsat indiferenți pe orădeni, care au adus la sediul asociației Cătunul Verde din Strada Nicolae Jiga zeci de tone de produse.

În 10 martie a fost încărcată prima dubă care a plecat spre Ucraina cu donații. Membrii Asociațiilor Sfântul Vincențiu de Paul și ai Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor s-au dus personal să ducă donațiile strânse. În total 4 tone de scutece, pături, haine, produse de igienă, articole de curățenie au fost predate în trei locații.

Primul dintre acestea a fost Spitalul de Pediatrie din Виноградів Vinohragyiv unde numărul de copii îngrijiți era în creștere, fiindcă adăpostea multe persoane fugite din caselor lor aflate în zona de conflict, iar spitalul nu era suficient dotat cu materiale și consumabile. Sâmbătă, 19 martie 2022, un nou convoi umanitar pleca din Oradea spre Ucraina, tot spre Spitalul de Pediatrie din Виноградів Vinohragyiv, dar și către Asociația Caritas Greco-Catolic Ucraina.

Facebook, “Cătunul verde
Facebook, “Cătunul verde

Am vorbit cu Georgeta Szabo, coordonator proiecte si vicepreședinte Asociația Cătunul Verde, pentru a afla mai multe despre aceste activitati:

Cand ai inceput sa activezi in domeniul sprijinului comunitar ?

Am inceput sa activez in domeniul comunitar de aproximativ 15 ani ca voluntar, apoi de aproximativ 8 ani activez in propriul ONG, de 2 ani pe Cătunul Verde

Cum au fost primele zile ale colectarii de pachete pentru refugiati ?

Noi am inceput sa colectam din 27-28 februarie iar volumul de donații a fost foarte mare, oamenii veneau în continuu și abia reușeam să facem față cu voluntarii sa sortăm donațiile pe categorii! A fost foarte diferit de ce se întâmpla la alte colete! Veneau atâta donatori cât și voluntari să ne ajute să le sortăm pe categorii pentru că și cererile veneau diferit, la început am oferit produse ce aveau nevoie urgent, in special produse de igiena, refugiații ajunși în oraș sau care erau în tranzit! dupa aproximativ o lună de la izbucnirea războiului am inceput sa ducem donațiile direct in Ucraina la asociații și spitale care se ocupa de refugiații din alte zone ale țării !

Simtiti ca ati primit sprijin si din partea autoritatilor locale ?

Asociația noastră nu a cerut sprijin direct de la autorități însă,per ansamblu, și noi am făcut parte din Bihor pentru Ucraina, compus din 45 de ONG-uri din Bihor și prin aceasta coaliție informală am reușit să obținem sprijin pentru grup: un spatiu de depozitare, un spatiu de primire refugiați unde permanent erau prezenți și reprezentanți ai autorităților!

Cum a continuat Catunul Verde sa ii ajute pe refugiatii ucraineni dupa strangerea initiala de fonduri si materiale ?

Noi am pornit să ajutăm refugiații cu inca 2 ONG-uri: Serviciul international de salvare a copiilor și Asociația Sfântul Vincentiu de Paul, împreună cu ei am reușit încă din prima luna sa oferim copiilor refugiați activități recreative, am colaborat pentru 5 astfel de evenimente, marcând inclusiv ziua copiilor și o ieșire la ștrand, am încheiat printr-o tabăra de terapie prin artă la care au participat și 10 copii și tineri din Ucraina.

Facebook, “Cătunul verde

După aproape o lună în care s-au colectat și distribuit ajutoare umanitare, Asociația Cătunul Verde a organizat un program recreativ pentru 50 de copii din Ucraina, care se aflau în perioada  aceea în județul Bihor.

După o primă perioadă de o lună în care activitățile au fost realizate cu o minimă coordonare, s-a constituit Grupul de lucru Bihor pentru Ucraina, in care, alături de asociațiile de mai sus s-au implicat  alte 46 de asociații, instituții publice și firme pentru a oferi sprijin profesionist și de calitate refugiaților care ajung în Bihor. În cadrul centrului respectiv asociațiile de mai sus s-au implicat pe rând în activitatea centrului.