Sportul în școli a devenit o materie aproape inexistentă. Fie vorbim despre școli care încă nu au săli de sport sau echipamentul necesar, fie de comoditatea părinților care scot scutiri de la medicul de familie pe bandă rulantă- “nu este apt pentru orele de educație fizică și sport”– deși în timpul liber copilul aleargă cu viteza luminii prin sala de clasă.
Statisticile TOP Eurostat din 2014 arată că doar aproximativ 8% dintre persoanele majore din România fac mișcare cel puțin două ore pe săptâmână, lucru destul de alarmant ținând cont de sfaturile medicilor care ne îndeamnă la jumătate de oră de sport zilnic. Astfel, țara noastră se clasează pe ultimul loc la nivel European privind activitatea sportivă.
Am stat așadar și am dezbătut problema cu mai multe persoane pentru a vedea care este cauza acestui fenomen trist.
Nu întotdeaua avem echipamentul necesar. Fie avem saltele de gimnastică prea vechi, fie mingile sunt sparte…de multe ori, la ore, copiii vin cu ele de acasă. Da, sportul e important mai ales acum, când ești în plină dezvoltare, dar sunt mulți copii care aleg să stea pe bancă pentru că așa le-a zis mama. Ies transpirați și răcesc, se lovesc, ies din globul de cristal, ce să mai. Am încercat să vorbesc cu ei pe la ședințe, dar e ca o luptă cu morile de vânt. Copilul meu nu va face sport și asta e. Îngrijorător este faptul că se întâmplă din ce în ce mai des acest comportament. Dintr-o clasa de 30, se întâmplă de multe ori ca mai mult de jumătate să stea pe bancă. Iar la liceu situația stă dezastruos. Am colegi care se plâng ca stau și nu vine nimeni la ore, chiar dacă au fost avertizați că nu trec clasa. Vine BAC-ul, e prea mult de învățat, ni se strică machiajul și așa apar peste noapte sute de scutiri inventate la dosar.- Alina, profesor de educație fizică și sport la o școală generală
Se pare că soluții ar exista la faptul că lipsește cu desăvârșire echipamentul, însă părinții se opun orelor de educație fizică. Motivul? Să nu pățească ceva cel mic. De aceea se apelează, în dulcele stil clasic cu punguța la medicul de familie, în speranța că se va primi bucata de hârtie pe care va apărea o boală gândită pe moment, doar ca să ateste imposibilitatea de a participa la aceste ore.
În toamnă când încep școlile, toți elevii au nevoie de adeverințe care să ateste faptul că nu suferă de boli care să îi împiedice în desfășurarea activităților sportive cu mențiunea clinic sănătos sau apt pentru orele de educație fizică și sport. Nu puține sunt zilele în care vin părinți disperați să îmi ceară adeverințe care să îi scutească pe copii de la ore, fie ca au auzit ca profesorul e dur și cere imposibilul de la elevi, fie că sunt șanse să fie lovit sau să răcească. Mă uit de fiecare dată la ei și le zic să se bucure că al lor copil nu suferă de o boală care să îi priveze de mișcare și să îi lase în pace că nu a pățit nimeni nimic de la orele de sport. -Grațiela, medic de familie
De asemenea, toată lumea a auzit de cursa The Color Run, care adună anual mii de participanți, sau de evenimentul național Bucurie în mișcare, unde timp de două zile orașul se transformă într-un mare teren de sport. Cu toate acestea, România dă tot mai mulți sportivi de performanță la nivel mondial, fapt ce demonstrează că există totuși interes pentru mișcare. Cluburile sportive sunt mai mereu pline, iar sălile de fitness organizează clase speciale pentru copii, mai ales pe timpul vacanțelor. Evenimentele caritabile, cum ar fi crosurile, stârnesc un interes din partea oamenilor în a face mișcare.
De ce să nu îmi las copilul să facă sport? Dar ce, se sparge dacă îi vine o minge în cap? Nu. Trebuie lăsat să facă mișcare, mai ales că stă 6 ore pe scaun în bancă la școală, înca vreo trei să învețe și să facă teme. După mine sportul lipsește din programa școlară și se tot introduc tot felul de materii irelevante. Când e vorba de o schimbare în învățământ, nimeni nu se leagă de orele de sport care, haideți să fim serioși, nu mai stârnesc intersul generației tabletă. Trebuie să ne adaptăm, dar mai întâi de toate, trebuie ca noi, părinții, să facem mișcare și să fim un model pentru copilul nostru. -Amalia, părintele unui copil de 12 ani
Recent la Cluj a avut loc Sports Festival, un eveniment sportiv amplu, desfășurat pe parcursul a 4 zile și care are drept scop promovarea mișcării și a stilului de viață sănătos. În acest an, s-a dat startul proiectului O nouă oră de sport.
Inițiativa aparține Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) și este implementată cu ajutorul Băncii Comerciale Române și are drept scop să prezinte importanța adoptării unui stil de viață activ și să îi îndrepte pe cei mici către performanță.
La eveniment au fost prezenți sportivi de renume care au jucat rolul de profesori pentru copiii care s-au adunat rapid pe terenul improvizat. Printre aceștia se numără domnul Mihai Covaliu, campion olimpic la scrimă și președintele COSR, doamna Camelia Potec, campioană olimpică și vice-președinte COSR, domnul Alexandru Dedu, multiplu câștigător al Ligii Campionilor la Handball și vice-președinte COSR, doamna Loredana Dinu, campioană olimpică la scrimă și doamna Eva Tofalvi, de 6 ori participantă la Jocurile Olimpice de iarnă la biatlon.
În timp ce copiii făceau mișcare alături de voluntari si de noii lor profesori, am reușit să aflu părerea unor sportivi cu privire la ce se întâmplă în ziua de azi la orele de sport și importanța acestul proiect.
Ca să avem viitori campioni trebuie să ne uităm la bază, trebuie să învățăm copiii încă de mici să facă mișcare, să se bucure în timpul liber prin mișcare și nu să stea numai la caluculator sau să se odihnească atunci când sunt obosiți psihic de la atâta învățat. Sunt ferm convinsă că dacă un număr mare de copii învață această plăcere de a se mișca, atunci ușor ușor se vor îndrepta către anumite sporturi, iar de aici avem o bază mare de selecție. Pentru că suntem la Sports Festival nu puteam să nu ne gândim la această oră de mișcare, oră de mișcare altfel, în care copiii să facă la școala, la ora de educație fizică, anumite exerciții care pot fi benefice mai târziu în sporturi care se pot practica în săli de sport specifice, ci nu pe terenul din fața școlii.
Ne dorim ca mesajul nostru să ajungă în cât mai multe școli și atât noi, cei care am fost astăzi aici, cât și alți campioni ni se vor alătura să meargă în școli să prezinte aceste exerciții. La ora de sport nu trebuie să fie copii triști, copii abătuți ci trebuie să fie voie bunăașa că noi suntem aici pentru ei și mesajul nostru trebuie să ajungă în cât mai multe școli. -Camelia Potec
Proiectul va fi implementat în școli începând din toamnă și dorește a fi un succes, revoluționând astfel programa învechită pe care o prezintă orele de educație fizică și sport.
Din experiența pe care am avut-o și o am cu copiii mei, cât și datorită funcției pe care o am, pot să spun că ar fi nemaipomenit dacă copiii noștri ar încerca mai multe sporturi din fragedă copilărie. Du-te și înoată, du-te și fă puțin de atletism, du-te și fă un joc sportiv, oricare ar fi el, fă un sport de contact. Unde îți place, acolo du-te. Până la urmă nu este vorba despre performanță. Ca președinte de federație da, vorbesc despre performanță, dar pentru un părinte nu ar trebui să fie un scop. Pentru un părinte scopul ar trebui să fie să aibă copilul sănătos – Alexandru Dedu
Cu toate că sportul în școli este aproape inexistent, există interes în revoluționarea acestor ore de educație fizică în așa mod în care să fie atractive pentru copii, îndrumându-i astfel către performanță sau măcar către un stil de viață sănătos.