„Ca să reușești să ajungi undeva, trebuie să fii conștient de unde pornești și care sunt mijloacele pe care le ai la îndemână.”

Emanuela-Alina Mititel, antrenor și fondatoarea clubului sportiv „Invictus Moldovița”

În vara anului 2013, Emanuela Alina Mititel, se întoarce în comuna natală Moldovița (Suceava), din Spania. Întoarsă cu un bagaj plin de visuri și speranțe în a face performanță în sportul românesc, înființează din fonduri proprii, un club sportiv „Invictus Moldovița”, având la bază diverse discipline sportive.

Emanuela-Alina Mititel, antrenor și fondatoarea clubului sportiv „Invictus Moldovița”

În 2013 a terminat facultatea de Educație Fizică și Sport, atunci a fost momentul când, ca orice student, începe să își „ia zborul” sau să pună bazele visului său. După o bursă ERASMUS în Andalucia (Spania) pe care a avut-o în 2012, loc în care a făcut un studiu aplicat, foarte multă practică, program relaxant dar totodată util, unde a învățat cum să pună în practică tot ceea ce știa și toată experiența ce a acumulat-o ca sportivă, și ca om care trece prin diferite etape ale vieții. A studiat diferite moduri de a aplica ceea ce știe. A luat contact cu studenți din toată lumea, a vizitat o parte din țară, chiar și țările vecine, toate au fost parte din program. Modelul de studiu la care a avut acces și diferitele experiențe pe care le-a trăit, au făcut-o să își găsească modul de predare și să dorească să le aplice și în România.

„Este diferit să fi sportiv, când ai un program, asculți ce spune antrenorul și îl urmezi, totul depinde de tine, însă să fi antrenor, să dai mai departe cunoștințele tale este cu totul altceva. Știam experiența prin care am trecut eu și mi-am dorit să pot aduce un plus locului în care m-am născut, în același timp să fiu și aproape de familia mea.”

Emanuela-Alina Mititel, antrenor și fondatoarea clubului sportiv „Invictus Moldovița”

Antrenamentele sunt un mijloc prin care noi putem comunică cu cei din jur, de la caz la caz, poate fi medicină, poate fi educație, poate fi adrenalină, poate fi mod de viață, etc. În cazul tinerei antrenoare a fost un mijloc de educație, a încercat să le aducă la cunoștință oamenilor din jurul ei faptul că antrenamentele, competițiile nu înseamnă doar exerciții de slăbit, sau un concurs câștigat, ci mult mai mult de atât. Înseamnă experiențe noi, integrare în societate, în colectiv, înseamnă prietenii pe viață, respect, motivație, curaj, înseamnă construirea unui caracter puternic care trece dincolo de o simplă competiție, atribuții pe care un sportiv și le dobândește pe viață, și ăsta este adevăratul succes al unui antrenor, să formeze caractere puternice iar antrenamentele, competițiile, sunt un mijloc pentru a reușii acest lucru. Un sportiv va știi mereu să stabilească obiective, să muncească pentru a le îndeplinii.

„Cam despre asta a fost vorba iar de pus în practică a fost adevărata muncă.“

Emanuela-Alina Mititel, antrenor și fondatoarea clubului sportiv „Invictus Moldovița”

Printre altele a încercat să adapteze modul de predare pentru fiecare sportiv în parte, să aibă o comunicare bună chiar și cu familia sa în ceea ce îl privește, a studiat grupul de prieteni din care face parte, a ascultat și studiat fiecare poveste, a lăsat totul să decurgă de la sine și așa a reușit să își îndeplinească obiectivele.

Pe plan profesional, a reușit să simtă emoția a două campionate mondiale, primul fiind Campionatul Mondial de Dans din Montreal, Canada, unde sportivii ei, au luat titlul de vicecampioni mondiali la disciplina acro-dance senior. Al doilea campionat fiind Campionatul Mondial din Maroc, Africa, unde a participat la două discipline, acro-dance si dans modern, de unde a plecat cu patru titluri de campioni mondiali la copii.

„Fiecare competiție este unică iar succesul este atingerea fiecărui obiectiv. Iar dacă este să vorbesc pe plan personal, faptul că am reușit să intru la inima unora din sportivii mei, și să creez acea punte care leagă oamenii, să le aduc emoție, să le construiesc un caracter, să leg o familie între ei și mine, cred că este cel mai mare succes. Împreună prin multă muncă am reușit să ne atingem obiectivele.”

A fondat acest club cu toată motivația și dragostea de sport din lume. Invictus în limba latină înseamnă „de neînvins” așa își dorește să fie sportivii ei, să crească sub această emblemă. De neînvins nu doar în cadrul clubului ci și în viața de zi cu zi, de neînvins chiar și atunci când pierd un titlu, un prieten, un examen, sau orice altceva. Mereu să știe și să poată să se ridice mai motivați și mai încrezători pentru a reușii să dobândească ceea ce își propun. Motoul clubului este „Dacă ai un vis, luptă pentru el.”

A început prin a face toate formalitățile pentru a  putea desfășura legal activitățile, a putea participa la competiții. A durat aproximativ un an pana au fost gata toate. Între timp nu a stat, a căutat să facă activități tip jocuri. A început vara și nu a fost greu să atragă copilași și tineri. Au avut stadionul comunei gratuit la dispoziție și munții care înconjoară comuna, a organizat drumeții, a urmărit spectacolele școlare pentru a vedea potențiali sportivi. În același timp a înțeles că are și foarte mult de muncă. A fost singura luptă mai grea pe care a dus-o și din care a avut de câteva ori de suferit, însă a mers pe premisa faptului că dacă ceva este ușor, oricine poate face, iar ca să îți îndeplinești un vis, trebuie să treci peste toate.
Să aducă sportivi nu a fost un lucru greu pentru Emanuela, nici să-i antreneze, avea tot timpul și energia din lume, se pierdea și ea printre ei. Greul a venit când a venit iarna, avea nevoie de un spațiu care să aibă înălțimea necesară pentru ceea ce făcea. Totodată avea nevoie de echipamente pe care să le instaleze într-un spațiu special. Singurul loc era Sala de Sport din comună, care le-a fost împrumutata temporar, ulterior, câștigând încrederea prin rezultatele dobândite a putut continua activitatea. Însă și această sala nu avea încălzire și nu avea acces la utilitățile necesare unui confort necesar pentru copii.

A fost greu sa țin o echipă, au rămas puțini dar pot spune că au fost printre cei mai puternici și consecvenți. Un antrenor știe foarte bine faptul că orice pauză mică, nu aduce cu sine o evoluție. Aveam pauză de 3-4 luni iarna, la munte iarna ține mult. Vara sala era plină, mulți veneau pentru a pierde timpul și nu a face performanță, iar cu cei mai mult prezenți, recuperam iarna pierdută.”

Emanuela-Alina Mititel, antrenor și fondatoarea clubului sportiv „Invictus Moldovița”


Iarna era frig, se îmbrăcau gros să nu răcească. Când era foarte, foarte frig, sportivii rămâneau acasă. Antrenarea a fost non-stop în sală, nu a avut un program. Când putea unu făcea cu el antrenamentul, când putea altul cu el și tot așa, toate astea ca să poată avansa. În pauzele dintre antrenamente ca să nu răcească stăteau lângă un radiator, au mai improvizat la ușa de la intrare o sobă, așa trecea iarna.
A organizat o competiție (un maraton) în speranța că astfel își va putea ajuta financiar sportivii, deoarece după cum bine știm, orice competiție are costurile sale, deplasare, masă, cazare, înscrieri, echipamente etc. Toate acestea au un cost pe care nu toată lumea și-l permite. A achitat integral sau parțial de multe ori aceste costuri unora din sportivi, alteori a trebuit să renunțe la unii din ei din aceste motive. Dar, mereu cei ce și-au dorit cu adevărat au făcut tot posibilul să continuei și să își atingă obiectivele. Împreuna cu ei a reușit să devină cei mai buni, iar ei au devenit lideri și exemple în societate.


Cam așa am reușit să țin clubul pe linia de plutire și să îl cresc. Cunoștințele și energia mea, munca și energia sportivilor, sprijinul necondiționat al familiei. Pentru cei ce doresc să inițieze un astfel de proiect, le spun ca nu exista o rețetă anume, fiecare situație este diferită, cu multă muncă pot reuși orice. Singura rețetă este munca și consecvența, iar atunci când există un anumit impediment, forța de a merge mai departe.”

Emanuela-Alina Mititel, antrenor și fondatoarea clubului sportiv „Invictus Moldovița”

Ce a stat în puterea ei, a făcut. A reușit să ducă clubul pe linia de plutire, dovedind că se pot atinge obiective mărețe pornind chiar de la 0, crezând că poate astfel nu va mai fi singură, însă cum era de așteptat, fără susținere financiară, a trebuit să se oprească o perioadă. Deșii astăzi este proaspăt mămică, continuă să se gândesc la soluții care să reînvie magia clubului.

În 2019 clubul sportiv a luat o pauză, Emanuela speră doar să nu fie una prea mare. Este singurul lucru pe care nu a reușit să îl dobândească, să aibă puterea financiară necesară pentru a continua chiar și în momente mai puțin prielnice.