imagine cu logoul specializării Media digitală

Clasa a 12 – a, ruleta rusească

Ruleta rusească a constat în schimbarea specializării în aproape fiecare lună, simțeam cum viitorul este în mâinile mele și nu puteam să mai las părerile altora să îl influențeze. Îmi amintesc perfect momentul care mi-a deschis ochii, mai erau doar câteva luni până la bac, iar profesorii ne întrebau ce facultate vom alege, pe vremea aceea încă nu știam de Media digitală. ”Publicitate” a fost răspunsul unei colege, iar profesorul considera că poate mult mai mult de atât ”Hmm, mai gândește-te, tu ești o fată deșteaptă!”.

Atunci am ales să iau în considerare rezultatele de la testele de carieră, compatibilitatea mea cu partea mai artistică, creativă, comunicare, online. Web designer a fost meseria pe care am căutat-o și care m-a ajutat să găsesc specializarea Media Digitală de la FSPAC.

Nu apărea în niciun sondaj, reportaj legat de meserii de viitor, fiind o specializare nouă. Astfel, am decis să adun informații de la absolvenți pentru a putea ajuta viitorii studenți să găsească această specializare mult mai ușor.

Primul program de Media digitală din România la FSPAC/UBB

Diversitatea specializării poate fi copleșitoare la început, când nu știi exact cu ce se ocupă. Este un domeniu nou, care îmbină implicarea online cu partea creativă, Matei Flavia Ioana și Popescu Denisa – Valeria au absolvit specializarea Media Digitală în anul 2023 și spun că :

“M-am pregătit foarte mult pentru arhitectură, puțin presata de familie si chiar la finalul clasei a 11-a mi-am dat seama că nu vreau asta de fapt. Am ales Media Digitală pentru că părea cea mai diversă facultate, îmbină și partea tehnică puțin și cea creativă și mi s-a părut că îmi dă cele mai multe opțiuni. Nu este o specializare mai mult pentru persoanele creative, dar este un domeniu în care cred că este nevoie să gândești puțin out of the box. Sunt skilluri care se învață, trebuie doar să vrei. Plus că mulți oameni sunt creativi fără să știe.”

Matei Flavia Ioana, promoția 2020 – 2023, povestește

“În 2019, în cadrul prezentării FSPAC de la Junior Summer University, am fost absorbită de tot ce înseamnă această facultate și am știut atunci că acolo vreau să merg. Am vrut o specializare care să pună și în practică tot ce învățam, una la care să nu mă plictisesc și așa am dat de Media Digitala. Voiam să fie în aria de comunicare, să facă câte puțin din toate. Cred că unei persoane creative i s-ar potrivi această specialitate, din simplu fapt că aici poți experimenta cu orice și îți poți lăsa amprenta pe lucrurile pe care le creezi foarte ușor. “

Popescu Denisa – Valeria, promoția 2020 – 2023 povestește

Totul despre practica din timpul facultății, experiența acumulată din voluntariat și internshipuri

Partea cea mai importantă este punerea în practică a noilor informații învățate pe parcursul licenței. Cum au contribuit temele oferite la dezvoltarea cunoștințelor, la obținerea unui viitor job în domeniu. Practica este un element definitoriu în acest domeniu, este nevoie de îndrumare, persoane de la care putem învăța, profesori implicați în procesul de învățare.

. Eu în timpul facultății am făcut foarte mult voluntariat, fix pe partea de Imagine și PR, practic tot ce învățam în facultate eu aplicam în cadrul organizațiilor studențești iar asta m-a ajutat să am primul meu job. În anul 2 de facultate am făcut practică la o companie de Marketing unde m-am ocupat de copywriting si stories. Aflând printr-o colegă de această oportunitate, aș spune că cea mai bună cale de a găsi ceva în domeniu este prin conexiuni. Oamenii caută persoane cu experiență în domeniu de cele mai multe ori, de asta e important să profiți de fiecare oportunitate care îți apare în față.

Popescu Denisa – Valeria

“Well, yes – Practica, internshipurile, facultatea și voluntariatul. Aș putea spune că e rețeta perfectă, cel puțin la mine s-au completat foarte bine. Am aplicat ce am învățat la fiecare și am evoluat frumos. Dar dacă ar fi să spun ce a contat cel mai mult, a fost voluntariatul. Proiectele la care am contribuit acolo au contat mult la jobul pe care îl am în prezent. Într-o zi, o colegă care a lăsat un mesaj pe grupul de an că agenția respectivă caută interni. Așa am ajuns să îmi fac practica la CommON The Agency. Am fost om de PR și Social Media – realizam planuri editoriale pentru clienți, copy, reels și scriam articole. Ulterior m-am și angajat part-time la firma respectivă, unde am lucrat 1 an jumate.”

Lisa Gheorghel

Fiți autentici și harnici, nu vă pierdeți esența și ieșiți din zona de confort

Lisa Gheorghel încheie acest reportaj cu un sfat sincer pentru viitori studenți :

“Media Digitală este locul în care să te dezvolți și asta e doar una din micile beneficii cu care vine la pachet. Nu ezitați să încercați. Chiar dacă simțiți că nu vă atrage o materie, acordați-i o șansă, veți rămâne surprinși de cât de multe skill-uri veți învăța, anii de studenție chiar sunt cei mai frumoși ani, profitați de fiecare oportunitate în parte, bucurați-vă de fiecare proiect și fiecare examen care poate să pară cel mai crunt lucru prin care trebuie să treceți. Învățăm, greșim, învățăm iar, corectăm și evoluăm, cam asta cred eu că e ordinea către reușită.”