Iată 7 sporturi la care românii fac performanță și cu siguranță nu știai

Deși România este o țară în care sportul nu este promovat și valorificat la adevărata sa valoare, sunt numeroase categorii sportive la care facem performanță, atât la nivel european cât și mondial.

Scopul lor este să ajungă performeri în sport, iar scopul nostru este să-i susținem ! Iată 7 sporturi la care suntem campioni și cu siguranță nu știai:

1. Lupte greco-romane

Scopul luptei greco-romane este de a învinge un adversar în trei runde, luptătorii folosindu-se doar de brațele lor, atacând doar partea superioară a corpului adversarului.

România face mare performanță în acest sport. Alin Alexuc-Ciurariu reușește să câștige medalia de bronz la mondiale în 2022, având în palmares nu mai puțin de 11 titluri europene. La feminin, Alina Vuc reușește si ea sa câștige medalia de bronz la mondiale în 2022, având în palmares titlul de vicecampioană mondială în 2017 și 2019.

2. Minifotbal

Minifotbalul este o variație a jocului de fotbal cu un număr mai mic de jucători (5+1 in teren). Meciurile se joacă numai pe suprafețe de gazon artificial. Terenul trebuie să aibă o lungime cuprinsă între 38 și 42 de metri, iar lățimea între 18 și 22 de metri. În 2010 a fost fondat și de atunci are loc în fiecare an turneul de minifotbal. În prezent, România, Kazahstan, Rusia și Cehia sunt țări care au reușit sa câștigate turneul de minifotbal.

Țara noastră reușește să câștige campionatul European de 6 ori consecutiv (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015).

3. Curling

Jocul de curling numit și șahul pe gheață este un joc de echipă a câte 4 membri, practicat pe gheață.  Fiecare sportiv are la dispoziție 8 pietre speciale pe care le lansează către zona de punctare.

În România curling-ul este foarte puțin cunoscut, deși este sport olimpic. Federația Română de Curling a fost înființată în 2010.

În 2015 echipa națională mixtă de curling a României reușește să se califice și să participe la Campionatul Mondial de curling pentru echipe mixte.

4. Acro dance

Dansul acro este un stil clasic, un amestec de elemente acrobatice, de gimnastică ritmică și combinații de dans. O caracteristică specifică a acestui sport este tranziția lină între mișcările de dans si cele acrobatice si eleganța cu care acestea sunt executate. 

În 2017 în cadrul concursului național și internațional „Bucharest Dance Festival” doi tineri obțin locul 1 la categoria duo acro-dance senior, reușind astfel să câștige și titlul de campioni naționali și europeni la acro-dance. În 2018 câștigă titlul de vicecampioni mondiali în cadrul campionatului „Dance World Cup Canada“.

5. Darts

Darts este un joc care constă în aruncarea unor săgeți spre o tablă de darts. Un meci se desfășoară între doi jucători și este format din seturi și leguri. În general, legurile încep de la 301 sau 501. Fiecare jucător aruncă, pe rând, trei săgeți. Punctele se scad din valoarea inițială și câștigă primul care ajunge la zero.

La nivel mondial este un sport în care se face performanță. România are aproximativ 200 de jucători activi, legitimați și 17 cluburi afiliate la Federația Română de Darts.

În acest domeniu al sportului ne putem mândri cu Gabriel Pascaru, este primul român care a participat la campionatul mondial BDO, având în palmares titlul de campion național al României în 2017 și de doua ori vicecampion național al Romaniei 2016 și 2018.

6. Table

Jocul de table este atât unul de noroc cât și de strategie.

În 2021 România a devenit campioană mondială la table. Medalia de aur a fost adusă de oftalmologul Sergiu Maliș și de matematicianul Mihai Neagu.

7. Șah

În 2017, Miruna Lehaci, în vârstă de 13 ani devine campioană mondială la Campionatul Mondial de Șah Școlar, la grupa ei de vârstă.

La Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași la sfârșitul lunii aprilie a anului 2017 au participat peste 550 de copii din 41 de țări. România a obținut o medalie de aur, una de argint și patru de bronz.