Schiul fără bariere: Povestea unui student cu un vis şi o inimă mare

,,Sunt şi voi fi mereu profund recunoscător pentru Matei şi pentru rǎbdarea, încrederea în mine şi susținerea de care a dat dovadă. Cu ajutorul lui, mi-am dezvoltat relația cu mine însumi şi am învățat o lecție foarte importantă: orice este posibil dacă am voință şi răbdare.”

Deşi practicarea unui sport la fel de complex precum schiul e văzută ca fiind destinată doar persoanelor înstărite si exclusiviste, un simplu student la ,,Facultatea de Drept” din Braşov reușește să schimbe perspectiva a sute de oameni, oferind persoanelor nevăzătoare oportunitatea de a practica acest sport provocator și frumos. Articolul urmărește povestea inspirațională a unui student, dar și a sutelor de nevăzători cărora le-a schimbat viata, oferind o nouă abordare asupra sportului și a micilor plăceri ale vieții.

Primii pași pe zăpadă: începutul pasiunii pentru schi

Matei Moldovan şi-a dedicat viața nu doar pasiunii sale pentru sport, ci şi misiunii de a face schiul accesibil tuturor. ,,Mama a făcut ski de performanță cand era mică, la rândul meu, m-a urcat pe schiuri de dinainte să pot merge. Am crescut, intr-un fel, cu schiuri în picioare. Iarna a rămas în continuare favorita mea pentru ski, sportul fiind unul dintre împrejurările care mi-au adus și consolidat prietenii și multe amintiri.” Matei şi-a descoperit dorința de a ajuta persoanele nevăzătoare să schieze în momentul în care s-a împrietenit cu un nevăzător, acesta mărturisindu-i că şansa de a schia este cel mai mare vis al său. Determinat să îi îndeplinească visul prietenului său, Matei a luat lecții pentru a deveni instructor de ski pentru persoanele cu dizabilități şi în scurt timp a ajuns acreditat în acest domeniu.

Mai sus, puteți vedea ataşată o hartă cu toate pârtiile pe care Matei a schiat şi pe care şi-a dezvoltat pasiunea pentru ski.

Trăind la cote maxime: Strategii și provocări întâmpinate

După o conversație purtată cu Matei, am înțeles că pentru a învăța sa schieze eficient si rapid, înainte de a se urca pe schiuri, nevăzătorii practică anumite exercitii de echilibru și control. Nevăzătorilor le este predată inițial teoria pentru a înțelege mai bine ce au de făcut odată urcați pe schiuri, aceștia fiind totodată însoțiți permanent de un instructor. Instructorul le oferă feedback constant și îi încurajează. Mai mult decât atât , aceștia folosesc un echipament special, cum ar fi schiuri ajustate și bastoane cu semnale sonore pentru a-și ușura munca şi pentru a evita accidentele.

După o discuție avută cu Matei, am aflat că provocările şi obstacolele i-au dat bătăi de cap pe parcursul timpului, Matei afirmă că ,,Schiul în sine e un sport dificil. Pot zice ca a fost şi este în continuare o experiență dificilă, condițiile meteo nu sunt mereu favorabile și problemele tehnice apar destul de des. Uneori, sub condiții de stres, apar neînțelegeri și între noi, care cu toate că minore și banale, pe moment par un capăt de lume.
Coordonarea cu nevăzătorii este, din nou, o provocare majoră. Cu toate că ne puteam înțelege bine intr-o zi normală, in mijlocul pârtiei, sub bătaia ploii sau a ninsorii, lucrurile sunt mai complicate si adesea sa întrerupe semnalul între noi. Per total, schiatul cu nevăzătorii este crunt, greu, ne întinde nervii până în capăt la toți, dar este, fără doar și poate, o activitate care mi-a deschis si mintea.”

Povești de viață: Cum schiul a schimbat oameni

Impactul sportului asupra persoanelor nevăzătoare este unul important şi de lungă durată. Sportul le modelează încrederea în sine şi în abilitățile proprii, alimentându-le totodată nevoia de independență. Participarea la activități sportive precum schiul, oferă oportunitatea nevăzătorilor să trăiască sentimente şi emoții neexperimentate până atunci. Prin intermediul schiului, nevăzătorii afirmă: ,,Prima mea experiență de a învăța să schiez a fost diferită față de cea a unui om normal, însă la fel de intensă şi specială. Sunt şi voi fi mereu profund recunoscător pentru Matei şi pentru rǎbdarea, încrederea în mine şi susținerea de care a dat dovadă. Cu ajutorul lui, mi-am dezvoltat relația cu mine însumi şi am învățat o lecție foarte importantă: orice este posibil dacă am voință şi răbdare.”-Denis, cursant nevăzător, 23 ani.

Un alt aspect important este dezvoltarea încrederii în sine. Odată trecuți peste provocările care vin la pachet cu practicarea schiului, nevăzătorii simt că se autodepășesc şi se simt mai puternici ca niciodată. Practicarea unui sport nu doar că le îmbunătățește abilitățile fizice, cât şi perspectiva si imaginea pe care o au despre ei înșiși. Totodată, interacțiunea cu alți schiori le conferă un sentiment de apartenență și integritate, ajungând să înțeleagă că nu trec singuri prin problema lor.

Combaterea stereotipurilor: Cu toții suntem egali

,,Un lucru foarte important ce trebuie luat din experienta cu nevăzătorii și orice alte persoane cu un handicap, că asta e până la urmă, denumirea de nevoie specială nu mi se pare cea mai corectă pentru că adâncește răul din acel handicap. Trebuie sa îi privim pe toți oamenii oameni, nu să le purtam o milă excesivă doar pentru că nu pot umbla sau vedea bine”, adaugă Matei.

Cu toții suntem egali, iar un lucru în plus sau în minus nu ne deosebește de ceilalți. Sportul și intensitatea cu care trăim viața și ne bucurăm de tot ce are ea de oferit ne aseamănă ca oameni.