Într-o lume tot mai interconectată, tinerii simt din ce în ce mai mult nevoia de a explora noi orizonturi, de a învăța și de a se dezvolta într-un cadru care le-ar permite să își lărgească perspectivele. Soluția fiind schimbul de experiență organizat de Rotary Youth Exchange, care reunește tineri din întreaga lume, dându-le ocazia să învețe unii de la alții, să descopere culturi diferite și să își construiască rețele internaționale de prietenii și colaborări.
Beneficiile acestui program:
Schimburile de experiență organizate de Rotary nu sunt doar despre explorarea unei noi țări, ci și despre îmbogățirea personală și profesională. Printre cele mai importante beneficii se numără:
- Dezvoltarea bunăstării și a comunicării internaționale – participanții învață să interacționeze cu persoane din culturi diverse, dezvoltând empatia și înțelegerea globală.
- Abilități de leadership – prin provocările întâlnite, tinerii își dezvoltă încrederea în sine, capacitatea de a rezolva probleme și de a lua decizii informate.
- Deschiderea orizonturilor- culturile diferite oferă perspective noi și schimbă modul în care tinerii privesc lumea.
- Învățarea unei limbi și a unei culturi noi – fiecare student are ocazia să învețe o limbă străină și să înțeleagă profund obiceiurile și tradițiile locale.
Am avut o conversație cu domnul Viorel Brad, coordonator al programului Rotary din Arad care ne-a explicat impactul acestor schimburi asupra tinerilor.
![](https://gfmd.media-digitala.ro/wp-content/uploads/2025/01/rotary-1.png)
Rotary nu doar că ajută tinerii să învețe despre alte culturi, dar îi încurajează să își asume responsabilități în comunitatea globală. Este o investiție în viitorul lor.
a declarat Viorel Brad
Conform spuselor lui Viorel Brad: “În cadrul programului Rotary Youth Exchange există două variante de schimburi de experienţă, cum ar fi cel pe termen lung, care durează un an academic întreg şi cel pe termen scurt, în care participanţii aleg de comun acord perioada din an. În cea mai mare parte tinerii sunt mai interesaţi de programul pe termen lung, iar cele mai dorite ţări de către participanţii români sunt: Statele Unite ale Americii, Brazilia, Mexic, Taiwan şi Argentina, deoarece culturile sunt mult mai diversificate şi pline de noutăţi faţă de ţările europene. Cei mai mulţi doritori români care vor să facă parte programul pe termen lung sunt din oraşe precum: Arad, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureş, Iaşi, Suceava, Slatina. De asemenea, tinerii sunt mai atraşi de proiectul pe termen scurt pe parcursul vacanţei de vară, având mai multe cereri din oraşe, cum ar fi: Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Satu Mare. Un aspect esenţial este faptul că orice familie şi tineri rotarieni/nerotarieni pot face parte din acest program, dacă respectă în totalitate regulile şi condiţiile de participare.”
Programul de schimb pe termen lung:
Schimburile pe termen lung durează un an academic întreg, iar studenții frecventează școlile locale și locuiesc cu mai multe familii gazdă. Programul este conceput pentru ca elevii de liceu să călătorească și/sau să studieze într-un mediu diferit. Pentru o înțelegere cât mai bună a culturii locale, tineri vor sta cu minim două sau chiar trei familii gazdă. Elevii de schimb vor deveni ambasadorii țării lor legând prietenii internaționale pe viață.
(Sursa: Termen lung | District 2241)
![](https://gfmd.media-digitala.ro/wp-content/uploads/2025/01/long.png)
(Sursa: rotary-youth-exchange-annual-report-en%20(1).pdf)
Am avut ocazia să discutăm cu două tinere din România, care au participat recent la un schimb de experiență Rotary, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, acestea ne-au împărtășit experienţele lor de-a lungul întregului program.
Anemona, o tânără din Târgu-Mureş a fost selectată să participe într-un program de schimb în Mexic timp de un an.
Anul meu de schimb in Mexic a fost incredibil şi chiar pot să zic că mi-a schimbat viaţa total. Vorbind de impact, faptul că am fost acolo m-a ajutat să mă deschid foarte mult ca persoană, mai ales văzând o altă cultură şi altă gândire. A fost o aventură nemaipomenită, pe care fiecare dintre noi ar trebui să o experimenteze la un moment dat în viaţă. Am învăţat şi spaniolă, lucru care mă ajută foarte mult până şi acum, fiind studentă în Barcelona. Simt că Mexicul şi-a pus amprenta mai ales pe felul în care vorbesc spaniolă şi am păstrat inclusiv unele obiceuri pe care le-am dobândit acolo. În plus, mi-a schimbat gustul muzical total, ascultând reggaeton pe repeat toată ziua.
Viața într-o nouă familie:
Existând multe provocări şi diferenţe culturale atunci când te muţi de unul singur într-o ţară complet nouă, tinerii se pot confrunta cu diverse dificultăţi de adaptare.
![](https://gfmd.media-digitala.ro/wp-content/uploads/2025/01/steaguri.jpg)
“În cazul în care tânărul nu are o dinamică bună cu familia la care a fost trimis, soluţia va fi schimbarea familiei, dacă este vorba de schimbul de experienţă pe termen lung, unde sunt la dispoziţie 3 familii pentru întreg anul.”-a declarat coordonatorul Rotary, Viorel Brad.
Anemona a experimentat pe pielea ei diferite tipuri de familii. “Pe parcursul anului am stat la trei familii, cu două dintre ele m-am înteles incredibil de bine, chiar şi acum după doi ani vorbim în fiecare lună şi ne punem la curent. De asemenea, plănuiesc să mă reîntorc anul aceasta în Mexic să îi revăd, deoarece am creat o legătură foarte strânsă şi frumoasă. Pe lângă aceste momente extraordinare, au existat şi anumite inconveniente în cea de a treia familie cu care am avut nişte contradicţii şi nu am reuşit nici cum să ne înţelegem. Astfel, am stat doar două săptămâni la ei, după care m-am reîntors la cea de a doua familie pentru restului anului.”
Programul de schimb pe termen scurt:
Programul Family to Family se desfășoară în perioada de vacanță, este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 si 18 ani și presupune reciprocitate.
(Sursă: Termen Scurt – Family to Family exchange | District 2241)
![](https://gfmd.media-digitala.ro/wp-content/uploads/2025/01/short.png)
(Sursa: rotary-youth-exchange-annual-report-en%20(1).pdf)
O altă tânără din Târgu-Mureş, Renatte, a experimentat schimbul de experienţă pe o perioadă mai scurtă de timp.
Experiența mea cu Rotary Youth Exchange Program a fost ceva mai diferită decât ceea ce aude lumea de obicei. În vara anului 2023, eu am participat într-un schimb de experiență de scurtă durată. Acest schimb a implicat atât participarea mea într-o altă țară, cât și a altei persoane la noi, în România.
În prima fază am fost gazdă, arătând unei fete din Franța frumusețile plaiurilor noastre, timp de o lună, după care am plecat împreună la ea. Acolo am cunoscut o cu totul altă cultură. De la tradiții, la preparatele culinare, si implicit stilul de viață diferit.
Cea mai mare diferență pe care am observat-o de-ndata la familiile franceze din zonă a fost că ele nu prea vorbeau altă limbă, ceea ce a făcut experiența ceva mai dificilă.
Totuși, majoritatea persoanelor de vârsta noastră aveau cel puțin un nivel conversațional de limba engleză și am putut lega relații chiar apropiate.
Amândouă am fost foarte mulțumite de aceste trăiri comune, care ne-au arătat cum este viața de zi cu zi, într-o altă parte a continentului, în zone mai puțin urbane, unde viața e autentică.
Schimbarea perspectivei:
Aşadar, ajungând la finalul acestui material putem spune că schimburile Rotary Youth Exchange nu sunt doar programe de călătorie. Sunt aventuri care transformă, deschid minți și unesc inimi. Prin poveștile Renattei şi ale Anemonei, se întrevede o lume mai unită, în care tinerii devin arhitecții viitorului. Aceștia învață că diversitatea este o forță, iar prieteniile construite pe respect și curiozitate pot schimba vieți.