Conform DEX definiția satului este așezare rurală a cărei populație se ocupă
în cea mai mare parte cu agricultura, dar pentru cei mai mulți hundeoreni
înseamnă acasă sau cel puțin așa era până acum câțiva ani când a început exodul către oraș.
În județ există mai multe comune, dar una dintre cele mai cunoscute esteIlia, ea fiind străbătută de Mureș si fiind cunoscută drept Valea Mureșului.Ilia este compusă din mai multe sate:Săcămaș, Brâznic, Bretea Mureșană, Sîrbi,Bacea, Cuieș. Valea Lungă și Dumbrăvița.Din toate aceste sate majoritatea suntaproape părăsite, locuind doar cei vârstinici in unele cazuri. Acest lucru seaplică satului Dumbrăvița care cândva era locuit si avea sute de locuitori. Astăzi mai râmăn câțiva oameni care nu se îndură să părăsească lucurile debaștină. În acest sat se mai pot auzi doar câinii care păzesc stânele din zonă, rar mai vezi un om pe uliță care îți dă impresia că satul nu e complet părăsit.
Săcamaș satul care se îndreaptă ușor către părăsire
Cum vii de către Deva, la o distanță de 20 de km, gasești Săcămșul, pe oparte padure si pe cealalta câmpul și Mureșul Când te gândești la un sat. te gândeștila oameni, dar aici sunt din ce in ce mai puțini. De la o localitate in care studiau zeci de copii la școala de acolo, a ajuns sa nu aibă nici magazin alimentar, Acum totul este in paragină si lăsat de izbeliște, scoala, magazinul, pe drum mai vezi doar mașinile care sunt în trecere către alte locuri. Cei ce locuiesc aici merg zilnic in Ilia pentru a-si face cumpărăturile, drumul nu se anevoios, dar iarna din cauza gheții este aproape imposibil să treci podul peste Mureș.
Aici este cea mai rămas din magazin, totodata fiind si crâșmă unde sătenii seadunau dupa o zi de muncă la camp să-și mai inece amarul. Pe vremuri acest loca avut mai multe denumiri cooperativa in timpul regimului communist, boltă datoritămarcajului care se afla acolo de zeci de ani. În fiecare sâmbătă se organiza Searabănățeană unde se adunau cei din sat si petreceau.
Școala stă și ea sa cadă, cândva îmvățau copii aici, astăzi mai sunt lacăte pe poartă si doar o grămadă de geamuri de sparte. Neavând cine să meargă la școală, aceasta s-a închis si pentru câțiva ani a servit pe post de locuință socială.
Totodată in acest sat agricultura era necesară traiului de atunci, țarina,cum o numesc localnicii, era lucrată inproporție de peste 90%,ea susținând o parte din necesarul județului, astăzi aumai rămas doar locurile de pământ lăsate de izbeliște. Doar câțiva locuitori continuasă facă agricultură, printer aceștia se numară Darius care incă muncește pămantuldin țarină, acesta a spus:” Copile! Cine să o mai facă, nu mai are nimeni, abiadacă mai găsesc personae sa vină la lucru, vin de prin alte sate că aici nu-I nimeni”
Am intalnit un localnic, Nea’ Boboc, acesta a povestit cum decurgeau tradițiilede sărbători inainte ca tinerii se plece din zonă: “ În seara de ajunf fecioriiveneau cu dubele si colindau fiacre casă, nu era om sa nu ii primească, jucau fetele, veneau cu muzică. Acum abia dacă mai vin că nu le mai dă lumea drumul și nu abia se adună”
Am contactat tineri care acum au plecat la oraș sau din afara țării, unul dintre ei este Alin care este la muncă in Penrith,Marea Britanie. El a plecat chiar după ce a dat examenul de bacalaureat, desi a trecut, a spus ca mai bine pleacă afară, aici neavând viitor. Spre oraș a plecat si Alex care vrea să isi inceapa cariera de rapper, acesta a declarant:” Dupăce să mai stau aici?Toată lumea mă judecă, nu aicu cine, toți gândesc la fel, suntproști, Sorca acum e polițist, dar tot aici s-a intors, plus că acum e și îngâmfat”.
Și așa treptat se duce orice formă de tinerețe din satele de pe Valea Mureșului, neavând oportunitățti, aleg orașsul,