Să faci parte dintr-un fandom îți poate schimba viața în bine

Lana Parrilla and Bex Mader at the Q&A panel with a cardboard Sean Maguire at the Enchanted 4 convention

„Pentru mine a face parte dint-un fandom este o nouă viață, o nouă experiență. Mi-a schimbat viața in atâtea feluri. M-a făcut o persoană mai bună și mai fericită. Nu am crezut că a întâlnii oameni din toată lumea, chiar dacă doar online, ar putea fii o experiență atât de uimitoare.”

Yoni

Ce este un fandom

Un fandom este o comunitate sau o subcultură creată și compusă din fani care au interese comune cum ar fi seiale, cărți, celebrități, benzi desenate, sport etc. Adesea, fanii se stâng pe diferite forumuri de discuții pentru a-și impărtăși dragostea, dar și critica față de un subiect anume. Între oamenii unui fandom se crează o conexiune datorită entuziasmului lor pentru aceleași lucruri.

Care sunt oamenii care se pot numi fani

Nu oricine se poate numi un fan. În general fanii sunt interesați de tot ce are legătură cu serialul, persoana, sportul din fandomul din care fac parte. Chiar și de detalii minore și își dedică majoritatea timpului și energiei în acest domeniu. Chiar dacă, de obicei, un fandom este caracterizat de fani care cumpără materiale diferite cum ar fi action figures, postere, cărți etc. pentru a le pune la colecție, acesta poate include și fani care se implică activ în fandom prin publicarea de fanfiction, desene, picturi sau prin crearea unor melodii sau video edituri pe care le postează pe diferite fan page-uri sau chiar să se costumeze în supereroii lor preferați, lucru cunoscut și sub numele de „cosplay”. Acest lucru diferențiază fanii de amatori.

Cum îți poate schimba un fandom viața

A face parte dintr-un fandom nu înseamnă doar că poți să îți impărtășești opiniile despre anumite lucruri, ci prin intermediul fandomului cunoști persoane noi cu aceleași interese ca tine, îți faci prieteni noi din diferite colțuri ale lumii, oameni care mai mult sau mai puțin devin familie.

Elena face parte din fandomul „Once Upon A Time” și declară că: „A fii parte din acest fandom înseamnă totul pentru mine. Nu m-am așteptat să fie așa, dar în acest fandom am întâlnit cei mai uimitori oameni. Nu contează cât de departe suntem unul de celălalt, suntem legați de ceva atât de puternic care depășește distanța. Oamenii pe care i-am întâlnit prin intermediul acestui fandom au devenit famile și nu știu ce m-aș face fără ei. Când am nevoie de ajutor ei sunt cei la care apelez prima dată, dar și când vreau să ma distrez, tot pe ei îi contactez. Atât de uimitori sunt. A început prin faptul că ne plăcea aceași actriță sau același serial, dar acum e mult mai mult de atât. Îmi place să vorbesc online cu ei, dar când am posibilitatea să îi întâlnesc în viața reală este cel mai bun sentiment.”

fan activities

Convenții

Oameni ce fac parte din același fandom merg, de obicei, la convenții unde își pot întâlnii artiștii preferați, pot face poze cu aceștia, primesc autografe și pot participa la panel-uri de q&a.

Lana Parrilla and Bex Mader at the Q&A panel with a cardboard Sean Maguire at the Enchanted 4 convention

Fanfiction

Unii fani scriu fanfiction, care sunt povești bazate pe universul și personajele din fandomul ales. Acest lucru poate fii sub forma de text, dar și sub formă de videoclipuri.

Cosplay

Fanii se costumează, la diferite convenții, în personajele lor preferate ceea ce poate fi combinat cu jocul de rol.

Fan art

Diferite picturi sau desene ale personajelor, artiștilor preferați.

Edit-uri

Unii fani crează video sau foto edits, care constau în diferite videoclipuri sau poze(screencaps) cu personajele din fandomul/fandomurile alese. Adesea, aceste edit-uri sunt distribuite de către creatori pe Instagram, Twitter, Tumblr, prin intermediul fan page-urilor.

https://www.instagram.com/reel/CdTUe8_t_uv/?utm_source=ig_web_copy_link

Convenția din punctul de vedere al persoanelor care au fost

Liv face parte din fandom-ul cântărețului Harry Syles, dar și al actriței Lana Parrilla și spune că: „Pentru mine convenția înseamnă un loc sigur. Multă lumea nu crede că acest lucru este posibil, să te simți în siguranță undeva. Dar sunt înconjurată de oameni care iubesc aceleași lucruri ca și mine și oameni care mă înțeleg. Îmi place să petrec timpul cu persoanele pe care le-am întâlnit în mediul online sau pe care le cunoșteam dinainte. Îmi place să întâlnesc oameni noi, dar bineînțeles îmi place și atunci când întâlnesc vedetele pentru care sunt acolo de fapt. Iubesc comunitatea și sentimentul de a face parte din ea- în general e o experiență grozavă și cred că este important ca toată lumea să aibă un loc în care se simnte ca acasă.”

Geertje a fost la foarte multe convenții și ne spune părerea ei sinceră despre ele. „Mă simt în siguranță la convenții deoarece este un loc unde ești înconjurat de persoane care iubesc aceleași lucruri ca și tine. Totuși ceea ce nu îmi place este atunci când evenimentul devine prea aglomerat sau grăbit. Cred că uneori nu ai destul timp pentru „ceea ce ai plătit” când vine vorba de o celebritate. Îmi place că am șansa să îmi întâlnesc idolii și că am posibilitatea să fac poze cu ei, dar cred că în ultima vreme convențiile au devenit prea scumpe, și că mai mult sunt organizate pentru bani decât pentru experiență. Uneori mă întreb dacă mai merită.”

Convenția din punctul de vedere al persoanelor care nu au fost

Din păcate Giada nu a mai fost până acum la o convenție, dar ne spune cum își imaginează că ar fi să participe la una: „Cred că va fi foarte frumos. Cred că de îndată ce o voi vedea pe Lana inima mea va bate foarte tare și va fi greu să îmi păstrez calmul pentru că am așteptat de foarte mulți ani să o îmbrățișez și de abia aștept.”

La fel este și Anna, care pâna acum a fost doar la o convenție online. Ea declară că „Am participat doar la o convenție online, deci niciodată nu am avut experiența de a sta lângă actorii mei preferați, dar ce pot spune sigur este, că deși i-am întălnit doar online, experiența a fost una magică. A avea posibilitatea să vorbești cu idolii tăi este ceva ce toți ne-am dori și mulțumită convențiilor, acest lucru este posibil. La convenții ne putem distra, putem plânge de fericire fără frica de a fi judecați, ne întâlnim persoanele preferate și ne facem noi prieteni. Nu pot să descriu în cuvinte experiența unei convenții, dar cu siguranță este ceva ce nu vei uita niciodată.”

Top 5 seriale preferate în funcție de popularitateTODAY.YOUGOV.COM

Surse: videoclipul de pe instagram, dar și pozele sunte făcute de mine.