România; țara mașinilor ieftine, false și periculoase

Imaginați-vă următorul scenariu, locuiți la țară sau într-o localitate la periferia unui oraș și ați fost angajați la o multinațională ce se află la 1 oră jumătate de mers pe jos sau 15 minute de mers cu mașina de la locația voastră. Care este decizia pe care o luați? Alegeți să porniți pe jos în fiecare zi și anotmip de la ora 6 știind că la 7 jumate începe programul de lucru? Vă cumpărați o bicicletă pentru a scurta din timpul de mers pe jos sau vă luați un apartament în proximitatea locului de lucru? Ei bine pe 30 iunie agenția Mediafax, folosind datele direct de la DRPCIVcă numărul total al mașinilor înregistrate în România este de aproximativ 8 milioane, așadar 8 milioane de români nu au ales nici una dintre variantele de mai sus, au ales să își cumpere o mașină second-hand. Din nefericire mulți dintre aceștia ori probabil și-au luat țeapă. Pe data de 08.01.2019 utilizatorul amirite91 postează pe forumul r/Romania un video de Youtube de la canalul “Mașinapotrivita” în care prezentatorul filmulețului prezintă o mașină cu foarte multe probleme.

Video publicat de cei de la masinapotrivita

                În secțunea de comentarii între timp au tot apărut personae cu povești despre problemele pe care le-au întâmpinat și ei, unul dintre utilizatori menționează povestea unui prieten care a cumpărat la un moment dat un Volkswagen Passat pe care a dat aproximativ 7500 de euro și că după doar 3 săptămâni a avut probleme cu injectoarele mașinii pe care a dat doar 2000 de euro. Alt utilizator povesește cum a intrat în contact cu o familie întreagă care s-a mutat la el în cartier și din curiozitate a aflat că ei doar din astfel de afaceri pot să trăiască foarte bine; „Lucreaza in echipe de obicei samsarii. E unul in Germania/Olanda/Belgia/Franta care acopera toata zona asta si unul in Romania. Ala din Germania, Olanda etc. le gaseste, asta le cumpara, le carpeste…” sau  “in general samsarii sunt mana in mana cu cei care vand masina dar daca nu e blat ar trebui sa ii dea actele de vanzare cumparare initiale ale masinii. samsarii falsifica contractele de vanzare cumparare, ca sa nu bata la ochi valoarea transferului de proprietate inainte de vanzare”. Sunt o sumedenie de astfel de întâmplări și pe forumurile de mașini din România, persoane disperate care cer ajutor deoarece au luat mașini cu sute de mii de kilometrii dați înapoi și ajung să întâmpine probleme extraordinar de costisitoare.

O poză luată dintr-un anunț de pe OLX, cu roșu este încercuită rugina

Ce spun sămsarii

  Afacerea cu mașini este una extraordinar de profitabilă pentru cei care o practică, singură greutate este găsirea persoanelor specializate pentru a îi ajută pe dealeri să mascheze problemele mașinii: un vopsitor aici, un tichinigiu dincolo, o șpagă la cineva de la înmatriculări și de la Inspecția Tehnică Periodică, câteva reparații făcute în garaj acasă și în câteva săptămâni o investiție de 500 de euro se transformă în profit de sute sau chiar mii de euro în unele cazuri.


Fig.1 Una dintre pozele unui anunț cu un Mercedes Benz suspicios postat pe OLX

Tot în aceeași postare de pe forumul menționat mai sus unul dintre utilizatori relatează cum a cunoscut un sămsar prin intermediul tatălui său și că l-a invitat “La o bere” deoarece a vrut să învețe cum să cumpere o mașină: “Omul a fost cat s-a putut de sincer cu mine. Iar cel mai bun sfat care mi l-a dat a fost sa nu cumpar masini second hand germane. Mi-a spus ca unii samsari pot sa repare o masina asa de bine incat nici el nu isi da seama ca a fost lovita. “Astea se vand, romanu vrea Q7 si X5 dar plateste pentru combustibil cu datorii si rate sau GPL”.Sunt multe modele de Toyota, Lexus, Hyundai, KIA, Fiat, Alfa avariate dar riscul este prea mare pentru samsari sa stea cu ele 5-6 luni pana se vand deoarece pot pierde bani. “

Pe subiectul mașini germane second-hand, am reușit să intru în contact cu cineva care se ocupă de acest lucru, din motive personale acesta a cerut să îi mențin identiatea privată așa că pe durata acestui interviu îl voi denumi Ion. Ion este o rudă de-al unui prieten de-al unei rude cu care împreună cu mulți alții suntem interesați de mașini și discutând cu el despre asta l-am întrebat câteva sfaturi despre cumpărarea unei mașini și cum reușește el să iși permită un Mercedes-Benz diferit în fiecare an. Ion a fost sincer cu mine el își permite Mercedes deoarece aduce în țară exclusiv mașini de acest fel  deoarece sunt de obicei uzate și foarte ieftine„În Germania, în general taxiurile sunt mercedesuri  le folosesc că sunt bune, comfortabile și merg bine. “Așadar multe dintre aceste mașini au fost conduse sute de mii de kilometrii în fiecare zi, el merge o data sau de două ori pe ani și cumpară unul dintre aceste taxiuri de culoare bej și le aduce în Romania cu acte în regulă și le lasă câteva săptămâni la persoane specializate în diferite domenii, tichingeri, vopsitori, mecanici și specialișiti care dau kilometrajul înapoi și le ascund problemele atât de bine încât nici o profesionist nu poate să le depisteze, Ion le postează pe OLX și le conduce câteva  săptămâni sau luni după care le vinde cu profit de mii de euro.


Fig. 2 Poză din anunț cu exact aceeași mașină din Fig 1

Aceste mașini sunt o problemă foarte mare la noi în țara, multe dintre ele sunt pericole de siguranță cu frâne gata să cedeze sau airbaguri care nu funcționează corect și pot cauza accidente. Comisia Europeană semnalează faptul că „Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o usoară creștere în 2017, fată de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa.” Pe deasupra multe dintre mașinile care circulă pe drumurile noastre și nu respectă normele UE de poluare dăunează extraordinar mediului înconjurător. Unul dintre cele mai vinovate orașe este Bucureștiul unde s-a inițiat un proiect care începând cu 15 martie 2019 va interzice mașinile cu norme de poluare sub EURO 3.

https://ec.europa.eu/romania/news/20180410_raport_accidente_fatale_sosele_romania_ue_2017_ro

Modalități de evitat o țeapă

                Este foarte greu de evitat o așa numită țeapă mai ales în situația în care doriți neapărat să achiziționați o mașină din străinătate, sunt însă servicii oferite de companii sau persoane private cum ar fi cei de la masinapotrivita.wordpress.com, care se ocupă cu găsirea și verificarea unei mașini contra cost pentru dumneavoastră, prețul acestui tip de servicii în comparație cu paguba ce o poate aduce o mașină problemă este total neglijabil.

                Dacă alegeți sau nu să folosiți astfel de servicii este la latitudinea dumneavoastră, pentru cei ce vor să se implice direct în procesul alegerii unei mașini trebuie să fie atenți la o sumedenie de lucruri, mai jos este un playlist cu video-uri care trec prin tot procesul necesar inspecției unei mașini și testarea acesteia înainte de a o cumpăra, toate filmulețele sunt subtitrate în Romană.

Playlist cu filmulețe utile de la ChrisFix

Decizia finală

 Luând la cunoștință toate problemele și informațiile redate mai sus, să revenim la alegerea inițială de a cumpăra sau nu mașină, în anumite cazuri nu se poate evită achiziționarea unui autovehicul așadar cei ce sunt în căutare pe piață online să fie foarte atenți la tot ce se poate începând de la țara de proveniența la tipul mașinii, descriere, valabilitatea actelor, cât mai mult din istoricul acesteia și chiar și backgroundul persoanei care a postat anunțul dacă se poate. Pentru cei convinși însă, bicicletă și mijloacele de transport în comun sunt o modalitate foarte bună, ecologică, ieftină și sigură de deplasare care ar trebui luată în considerare.