România – o destinație neașteptată, dar apreciată de studenții internaționali

România, o țară privită cu sceptism, nu este, de obicei, prima alegere a tinerilor atunci când vine vorba de educație. De cele mai multe ori, aceștia se îndreaptă spre destinații precum Marea Britanie, Olanda, Franța, Germania sau chiar Belgia, țări cu reputație educațională și prestigiu academic valoroase. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai mulți studenți din diverse colțuri ale lumii încep să descopere valorile României și chiar să o aprecieze pentru ceea ce are de oferit.

Este un loc foarte subestimat. Când le-am spus familiei și prietenilor că voi veni aici, reacțiile lor nu au fost la fel de entuziaste cum ar fi fost dacă aș fi ales Germania, spre exemplu.

Aceasta este afirmația Manuelei Canales, o tânără de 19 ani ce și-a părăsit țara natală, Spania, pentru a studia jurnalismul în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca. Chiar dacă apropiații i-au disconsiderat alegerea, iată că tânăra a avut încredere în sistemul educațional român.

Ar putea suna surprinzător, dar conform unui top al celor mai bune universități din lume realizat de Study Abroad Aide, platformă destinată tinerilor ce își doresc să studieze în străinătate, România ocupă locuri promițătoare. Din totalul ce depășește 8000 de centre universitare, pe locul 857 se află Universitatea din București, urmată la doar câteva locuri distanță de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Creșterea numărului de studenți internaționali

Ministerul Educației a publicat în anul 2022 un Raport pirivind starea învățământului superior din România. Acesta evidențiază că începând cu 2016, România a reușit să atragă tot mai mulți studenți străini. Dacă numărul inițial a fost de 27955, până în 2022 cifra s-a ridicat la 35392. Cei mai mulți studenți provin din țări precum Franța, Israel, Italia și Maroc, însă liderul este Republica Moldova. Acest lucru se datorează proximității și similariății culturale dintre cele două.

România este apreciată pentru învățământul de calitate de care dă dovadă în Științele biologice și biomedicale, ceea ce poate părea ironic având în vedere starea actuală a sistemului sanitar. Acest lucru poate fi demonstrat de faptul că este alegerea celor mai mulți studenți străini. În anul universitar 2021-2022, acest domeniu a fost alegerea a 1732 studenți, în timp ce la polul opus al clasamentului se află domeniul Matematicii și al Științelor Naturii, pe care l-au urmat doar 974 studenți.

Deși tinerii români din zilele noastre sunt adesea încurajați de generațiile mai mature să fugă cât mai departe de această țară, se pare că tinerii de pretudindeni decid să-i dea o șansă și să ignore prejudecățile la care este supusă.

Universitatea Babeș-Bolyai – o alegere pentru studenții internaționali?

UBB este o universitate care promite diversitate și un mediu educațional incluziv, dar reușește să îndeplinească acest lucru?

Este printre puținele universități care chiar pune accent pe cultura multilingvistică, oferind multiple programe de studiu în trei limbi oficiale: română, maghiară și germană, iar studenții au și opțiunea de a studia în diferite limbi de circulație europeană, cum ar fi engleza sau franceza. În același timp, universitatea asigură suport constant pentru studenții internaționali, atât prin biroul său, Office for International Relations, cât și prin implicarea activă în programul Erasmus+.

Studenții intervievați ce au ales UBB, afirmă că sunt mulțumiți de calitatea învățământului, susținând că îl preferă în comparație cu sistemul din țara de proveniență. Yeva Yukhnova, studentă la FSPAC, Jurnalism, afirmă că există mult mai puțină corupție comparativ cu universitate la care studia în Ucraina, iar Otman Litim, student la FSAS, Asistență Socială, consideră că sistemul educațional este foarte corect comparativ cu cel din Spania.

„Comparând experiența studiilor preuniversitare din Republica Moldova cu cele din România, pot spune că nu mai simt teama de a cere ajutor din partea profesorilor sau de a-mi exprima opinia într-un cadru public.”, declară și Xenia Luca, studentă la FSPAC, Media Digitală.

Un alt avantaj al UBB ar putea fi localizarea și anume Cluj-Napoca. Yeva descrie orașul ca fiind unul plăcut, ce îi oferă multe oportunități care din fericire îi sunt accesibile, ținând cont că nu este vorbitoare de limba română. În plus, este foarte încântată de distracțiile pe care orașul i le oferă.

Ai putea spune că reprezintă locul ideal pentru studenți. Cu toate acestea, Clujul ar putea fi o provocare din punct de vedere financiar pentru studenții care nu au destul timp pentru un loc de muncă sau nu au avut norocul să se încadreze în criteriile de obținere a unei burse. Otman apreciază orașul, îl laudă pentru faptul că este unul foarte dezvoltat, în care ai toate serviciile la îndemână, dar și-ar fi dorit să nu fie „atât de costisitor să trăiești aici”.

Xenia Luca, pe de altă parte, este una dintre studentele care se bucură de bursa oferită de universitate, iar acest lucru reprezintă pentru ea „un ajutor semnificativ, mai ales că prețurile la anumite produse sau servicii diferă față de cele de acasă.”.

Cluj-Napoca, Foto: Vlad Bagacian

Cultura și adaptarea studenților internaționali

În timp ce unii studenți se bucură că provin din țări cu o cultură asemănătoare României, cum ar fi Republica Moldova sau Ucraina, ceea ce le face procesul de adaptare mai ușor, Manuela din Zaragoza, Spania, afirmă că motivul principal pentru care a ales să studieze la FSPAC, din cadrul UBB, este dorința de a locui într-un loc diferit, eliminând multe dintre opțiunile ce domină topurile academice deoarece ,,erau foarte asemănătoare cu țara mea”.

Un alt aspect pe care tinerii veniți de peste hotare îl admiră la țara noastră sunt oamenii. Aceștia îi descriu ca fiind calzi, primitori și empatici, mereu dispuși să ofere o mână de ajutor: ,,Încă de când am ajuns aici, oamenii mi-au lăsat o impresie surprinzătoare. Toată lumea din jurul meu mă ajuta, ori de câte ori am avut nevoie și asta m-a bucurat mult.”, declară Otman.

„Nu am fost niciodată tratată diferit sau discriminată de colegi și de profesori din cauza originii mele. Ba din contră, primesc complimente din partea colegilor pentru accentul specific, iar acest fapt îmi încălzește sufletul.”, afirmă Xenia.

Un drum plin de încercări

Pentru majoritatea studenților alegerea facultății pe care vor să o urmeze este influențată de propriile valori și dorințe sau de sfaturile părinților. Pentru Yeva Yukhnova, o tânără ucraineancă, lucrurile au stat mult mai diferit.

Știm cu toții ce semnifică data de 24 februarie 2022 pentru Ucraina, o țară vastă din Europa de Est, cunoscută pentru peisajele variate, agricultura sa și diversitatea etnică. Aceasta este data în care, pentru mulți oameni nevinovați, un coșmar a început.

Yeva ne povestește cu un zâmbet timid cum a fost nevoită să-și părăsească țara împreună cu familia ei, încă din primele zile de la izbucnirea războiului. Prima destinație a acestora a fost Polonia, loc în care Yeva și-a continuat studiile universitare în regim online. Nu după mult timp, din cauza unor neînțelegeri cu rudele, aceștia au fost nevoiți să își aleagă următoarea destinație. Așa au ajuns în România, mai exact într-un sat din Alba Iulia. Un român, impresionat de povestea lor, a fost destul de îngăduitor întrucât să le ofere cazare în casa lui. Totuși, din dorința de a trăi într-un loc mai dezvoltat și urbanizat, s-au mutat la scurt timp în Cluj-Napoca.

Mama Yevei avea o bună prietenă ce locuia de peste 15 ani în Statele Unite ale Americii. Astfel, întreaga familie a primit șansa de a trăi visul american, oportunitate pe care, bineînțeles că nu au refuzat-o. Documentele erau toate pregătite, bagajele la fel, iar Yeva era din nou gata să-și reia viața de la 0. Dar această aventură nu a durat prea mult. Pentru întreaga ei familie, viața din SUA a fost copleșitoare. Distanța foarte mare de casă, cultura foarte diferită și costurile ridicate, reprezintă câțiva dintre factorii pentru care Yeva s-a reîntors în Cluj-Napoca.

A reprezentat o perioadă dificilă din viața tinerei, dar nu s-a dat bătută. După mai mult stat pe gânduri, s-a hotărât în sfârșit să își reia studiile universitare la UBB și nu îi pare rău.

Manuela, din Spania, este la fel de mulțumită de alegerea făcută. Aceasta îi sfătuiește pe cei care ar lua în considerare România ca destinație de studiu să nu stea prea mult pe gânduri și să-și asculte intuiția.

Cred că este cel mai bun loc: nu este un oraș prea mare, comunicarea este facilă, este un oraș universitar și în plus, foarte sigur. Cu siguranță l-aș recomanda. Nu aș schimba nimic din experiența mea aici.

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Cluj-Napoca