Ce este roast-ul?

Conform Wikipedia, roast-ul este o formă de umor specifică americanilor,în care un individ, este subiectul unor glume răutăcioase adresate acestuia de către “roasteri”, cu scopul de a amuza audiența. De obicei roast-ul are loc pe o scenă, iar persoana care primește acest roast iese în evidență față de celelalte personae fiind așezată în centrul atenției.
Gazda unui roast se numește “roastmaster”. Acesta face glumele de deschidere și prezintă fiecare invitat. Pe rând, fiecare roaster vine în față și face glume atât la adresa invitatului de onoare cât și la adresa celorlalți invitați. Un roast în mod normal se sfârșește cu oaspetele de onoare. Acesta are oportunitatea de a “își lua revanșa” în fața celorlalți pentru injuriile adresate pe tot parcursul spectacolului.
Roast-urile sunt categorisite ca și comedie cu insulte, și sunt cunoscute în întreagă lume pentru vulgaritate, dar totuși, este considerată o onoare acțiunea de a fi roast-uit, mai ales când invitații sunt comedianți de rang superior.
Primul roast
Roasturile au început că o tradiție în New York Friar’s Club. Acestea erau susținute într-un cadru privat încă din anii 1920, iar primul roast public l-a avut ca invitat de onoare pe Maurice Chevalier în 1949. Cu timpul, popularitatea acestui gen de comedie s-a disipat în New York, dar a rămas în viață în multe instanțe private, în general roasturile fiind găzduite de politicieni sau celebrități. Abia în anii 1970 a luat amploare din nou acest fenomen când Dean Martin găzduia show-uri televizate pe această tematică.
Roast-urile de pe Comedy Central
În anii 2000, Comedy Central a reînviat formatul de roasting, susținând anual ediții televizate cu invitați precum Bob Saget, William Shatner, Pamela Anderson, și Larry the Cable Guy. Larry a fost considerat unul din cei mai fair-play participanți la roast-uri, acesta înghițind un atac de injurii asupra sa și a carierei lui.
Comedy Central lansează anual roast-uri și se axează pe cei mai mari glumeți de la HollyWood sau cel puțin pe cei care pot să înghită o glumă sau două fără să se supere. În unele cazuri invitatul de onoare nu este foarte încântat de glume. Acesta a fost și cazul lui Donald Trump, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, care părea foarte iritat și jignit de glumele celorlalți pe tot parcursul show-ului care a avut loc in anul 2011.
Pe cealaltă parte, Justin Bieber a fost atât de calm și “deschis la minte” în timpul propriului roast în care a fost distrus de către glumele adresate asupra sa, încât a fost invitat din nou la mai multe ocazii pentru a “arde” la rândul lui de alte celebrități.
Tranziția rost-ului de la televiziune, la internet
Roast-ul a crescut în popularitate în ultimii ani datorită showurilor de televiziune, acest lucru permițând genului să se extindă și pe alte platforme cum ar fi și internetul.
Acest gen a acaparat cu success platforma Reddit prin intermediul subredditului “r/RoastMe”. Acesta a fost lansat prin anul 2015 și permite utilizatorilor să posteze o poză cu ei în care țin in mana o foaie pe care scrie numele subredditului (lucru care le confirmă celorlalti acordul persoanei cu pricina de a participa la sesiunea de roast), și o scurta descriere ca titlu. Fără îndoială, discuțiile atrag o grămadă de comentarii care par răutăcioase cu intenție, majoritatea totuși sunt glume cu bun simt care provoaca râsete. Comunitatea are o vârstă minimă de 13 ani și ne anunță încă de la intrare: “Thisis a comedy subreddit, not a hate subreddit. Act aș though you are trying tomake an audience laugh”.

Nici platoforma YouTube nu a stat departe de această formă de divertisment, aceasta fiind luată cu asalt de către utilizatorii care postează videoclipuri în care“iau la mișto” sau își bat joc de cineva sau de ceva anume. Printre cei mai populari YouTuberi care practică acest gen este RiceGum. Acesta a ajuns relativ rapid la această sumă de abonați, dar impulsul masiv de abonați venind din momentul în care acesta a început să posteze roast-uri.
Un exemplu foarte bun de la noi din țară ar fi TheRealRed. Acest tânăr este echivalentul lui RiceGum în România. Red a început la fel ca și RiceGum, postand gameplay-uri de la diferite jocuri, dar ulterior făcând o întoarcere radicală de 180 de grade de la content-ul lui obișnuit, acesta începând să posteze roast-uri. În momentul de față numărul abonaților săi depășește 280.000 și se îndreaptă rapid spre 300.000. Acesta este cel mai de succes, dar și pionierul roast-ului în România. Acesta a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări:
Cum ai reușit să faci schimbarea radicală în contentul pe care îl postezi?
Am ajuns în punctul în care stagnam. Postam zilnic videoclipuri, dar orice aș fi făcut canalul meu nu creștea deloc așa că, singură soluție era să îmi schimb content-ul. Am fost primul din România care a făcut asta (roast).
Ce te-a determinat să faci acest lucru?
Cum am zis și înainte. Când îți vezi canalul că nu mai poate crește, nu ai altă alegere decât să faci o schimbare.
Ce crezi că vede publicul în momentul în care îți urmărește clipurile?
Cred că ei văd un om care are aceași opinie cu ei și gândește la fel.
Cum crezi că sunt percepute mesajele tale de către cei care primesc roast-ul?
Mesajele sunt percepute de fiecare în mod diferit, dar în mare parte ei înțeleg că nu este nimic personal. Sincer, am avut și cazuri nasoale cu oameni închiși la minte, dar am trecut peste.
Dacă roast-ul nu va mai prinde la publicul din România, cum vei reuși să rămâi relevant?
Aș încerca să îmi schimb din nou conținutul cu ceva nou dar totuși să aibă câteva elemente comune cu roast-ul. Trebuie să fie ceva original și pe stilul me.
În concluzie, toți am luat parte la acest fenomen cândva în viață noastră, fie că am insultat un prieten sau am fost insultați, roast-ul este aici, dar pentru cât timp?