Ce înseamnă „acasă”? O poveste a unei familii ucrainene de refugiați

steagul Ucrainei in lumina unui apus

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Rusia a declanșat invazia asupra Ucrainei, însă vestea despre apropierea războiului circula deja de aproximativ două săptămâni. Primii refugiați au trecut granița chiar în acea zi, găsind așteptare din partea voluntarilor și a oricui binevoitor, care le-au oferit hrană și pături. Mulți dintre aceștia au fost chiar luați acasă de către localnici. O mișcare impresionantă de solidaritate s-a manifestat la nivel național, cu donații care au început să curgă către punctele de trecere a frontierei. În câteva zile, și autoritățile centrale au intervenit, furnizând corturi pentru cazare temporară și bilete gratuite de tren pentru refugiați. Viktoria, o tânără mamă a două fetițe, devine o sursă de inspirație pentru cei care întâmpină greutăți. Cu optimismul ei de neclintit, ea și-a împărtășit povestea provocării de a-și lăsa trecutul în urmă.

În primele săptămâni ale conflictului, Viktoria a fost printre primii refugiați care au traversat granița dintre Ucraina și România. În ciuda situației dificile, Viktoria și-a păstrat încrederea în oameni și a rămas recunoscătoare pentru sprijinul comunității.

Consider a fi cel mai critic moment cu care m-am confruntat în timpul acestei călătorii a fost trecerea frontierei. Primele trei luni de război, cele două fiice ale mele, pisica noastră și cu mine, le-am petrecut în România. A fost o perioadă foarte dificilă. Când am trecut granița, nu îmi puteam imagina ce va urma pentru noi. Dar am avut o mare speranță că totul va fi bine. O familie foarte bună ne-a oferit un adăpost. Așa că am locuit trei luni în Suceava, nu departe de această familie uimitoare. Am devenit într-adevăr o mare familie: am petrecut weekendurile împreună, am sărbătorit zilele de naștere și sărbătorile împreună. Am găsit o mulțime de subiecte care ne unesc. Nu mi-aș fi putut imagina că străinii ar putea fi atât de buni și să îmi devină apropiați de mine. Au făcut tot ce au putut, pentru a ne face să ne simțim confortabil în România. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce au făcut pentru noi.

Viktoria

Cu o singură valiză, cele două fețite și o pisică, Viktoria a părăsit ceea ce i-a fost mai drag, tot ceea ce pentru ea reprezenta “acasă”, fără să aibă un plan clar privind ceea ce avea să urmeze. Își căuta speranța în direcția bunului. Cu toate acestea, călătoria plină de emoție prin care a trecut Viktoria a dovedit că este puternică și că poate înfrunta orice provocare.

Cum ați făcut față noilor provocări și adaptării la stilurile noi și diferite de viață?

Sarcina principală este să fii de acord cu tine însuți. A fost dificil și ușor în același timp. Toate dificultățile și limitările sunt în mintea noastră. Dacă sunteți calm în interior, va fi în regulă și mă bucur că pot să o fac. În această perioadă, am devenit mai puternică, mai încrezătoare și am început să conduc.

Viktoria

Interacțiunea cu oamenii din jur și ajutorul primit au devenit surse de susținere esențiale pentru Viktoria și cele două fetițe ale sale. În ciuda circumstanțelor, ea rămâne un exemplu al modului în care un spirit optimist poate fi menținut în mijlocul unei crize umanitare.

Sprijinul comunității a fost o piatră de temelie în experiența Viktoriei în acest timp. Într-o perioadă de incertitudine și schimbare rapidă, oamenii din jur au fost acolo pentru a oferi nu doar ajutor practic, ci și o rază de lumină în întuneric. Este notabil faptul că românii au reacționat prompt, oferind ajutor ucrainenilor în momentul în care acest lucru a devenit imperativ, relansându-se astfel solidaritatea națională și spiritul de ajutor reciproc, gesturi care au fost profund apreciate.

Ce impresii v-au lăsat oamenii pe care i-ați întâlnit de-a lungul timpului?

Ohh…oamenii pe care i-am întâlnit în această perioadă de timp au fost minunați: interesanți, amabili, îngrijitori, încercând întotdeauna să ne ofere o mână de ajutor. Cred că, mă pot considera chiar norocoasă.

Viktoria

Acasă este un concept complex, îmbinând subtil locuri fizice, conexiuni emoționale, și stări de bine. Pentru unii, este locul fizic în care își petrec majoritatea timpului, oferind siguranță și confort. Pentru alții, acasă poate fi găsit în legăturile familiale și în iubirea necondiționată pe care o primesc. Uneori, este definit de comunitatea sau țara de proveniență, amprentată cu istorie și tradiție. În esență, acasă poate fi și o stare de bine, o liniște interioară găsită în locuri sau activități care aduc bucurie și pace. Este un concept subiectiv, evoluând odată cu trăirile personale, și reprezintă o căutare constantă a refugiului, siguranței și autenticității în cadrul existenței umane.”

Photo by Tom Rumble on Unsplash

Într-un singur an de zile, Viktoria a putut să considere „acasă” numai locurile în care ar fi simțit siguranța împreună cu fetițele sale, regăsită în 3 case, 3 țări diferite. În final, în ciuda provocărilor și obstacolelor, Viktoria păstrează o atitudine pozitivă și determinare, menținându-și capul sus. În loc să se lase descurajată de circumstanțe, ea ne arată că se angajează activ în propria sa dezvoltare și explorare.

În loc să se lase copleșită de tensiunea și schimbările rapide, Viktoria a găsit resursele interioare de a face față situației cu demnitate și curaj. În aceste circumstanțe, puterea ei nu a constat doar în abilitatea de a depăși obstacolele practice, ci și în modul în care a gestionat aspectele emoționale ale situației. Este un exemplu de rezistență și optimism, dovedind că, chiar și în cele mai dificile momente, putem găsi puterea de a merge mai departe. Viktoria se poate remarca prin faptul că, în ciuda greutăților întâlnite, a reușit să-și păstreze simțul umorului și zâmbetul pe buze, dând dovadă de o forță interioară remarcabilă.

După şederea de 3 luni în România, ne-am mutat în Belgia. Și am fost aici în cea mai mare parte a acestei perioade. Am un interes mare pentru istorie și arhitectură și respect pentru cultura acestei țări. Legat de limbă, mă bucur că toată lumea poate vorbi în limba engleză. Pot rezolva orice problemă în limba engleză. Acum învățăm limba olandeză.

„Cele mai valoroase lecţii pe care le-am învățat de-a lungul acestei experiențe ar fi:

  • fii curajos;
  • fii atent;
  • fii deschis către lume;
  • fii recunoscător;
  • încearcă să fii fericit;
  • apreciază fiecare zi a vieții;
  • crede în tine însuți;
  • poți face mai mult decât crezi;
  • fii pozitiv.”
Viktoria
Viktoria împreună cu familia

4,2 milioane

de refugiați din Ucraina înregistrați în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE (sursa: Eurostat)

Ce face UE pentru a-i ajuta pe refugiați?

Sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/infographics/eu-solidarity-ukraine/

UE a luat măsuri concrete pentru a-i ajuta pe refugiați, inclusiv:

  • un mecanism de protecție temporară pentru persoanele care fug din calea războiului
  • 2,62 miliarde EUR sub formă de ajutor umanitar
  • sprijin pentru protecția civilă acordat Ucrainei, Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Republicii Moldova și Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR)
  • sprijin financiar și tehnic pentru statele membre care găzduiesc refugiați
  • sprijin pentru gestionarea frontierelor pentru țările UE și pentru Republica Moldova