Deși în raport cu restul sporturilor din mediul sportiv românesc, rugbyul are o echipă națională excelentă care a primit fonduri respectabile de-a lungul anilor, pe lângă multiple campanii publicitare care erau menite să prezinte publicului larg dedicarea și unitatea “stejarilor”, în continuare există diverse probleme în infrastructura rugbyului și în ce privește finanțarea rugbyului pentru tinerii jucători. Nu există român care să nu fi auzit (back in 2015) de fabulosul câștig al româniei împotriva Canadei la cupa mondială de rugby.
Începuturile acestui joc in țara noastră se situează in jurul anului 1909. Atunci, au fost înființate câteva echipe şi asociații sportive de tenis, atletism, scrimă, ciclism, fotbal. Frații Iconomu, frații Husar şi Dumitru Tănăsescu, au fost printre promotorii rugby-ului. Cu toate acestea, una dintre asociații, numită “Tenis Club Roman” (da, așa se numea), n-a avut, la început, o echipă de rugby. La 1 decembrie 1912 se întemeiază “Federațiunea Societăților de Sport din România”, ce cuprindea activitatea tuturor acestor echipe.
Echipa națională de rugby a României, supranumită Stejarii , este una dintre cele mai puternice echipe europene de rugby dintre cele aflate în afara Turneului celor 6 Națiuni. Echipa națională participă cu regularitate la competiții precum Cupa Mondială de Rugby și Cupa Europeană a Națiunilor. Echipamentul tradițional al echipei naționale este format din tricouri galbene, șorturi albastre, jambiere roșii.
rugbyul pentru tineri
Când vine vorba de rugbyul de la U14 pana la U18, lucrurile stau puțin diferit. De exemplu, Sorin Bejliu, un renumit antrenor din România declară că “Principala problemă a rugbyului la noi în țară este lipsa infrastructurii”, întrucât copii în numere mari nu mai practică sportul din diverse motive, printre care unele ar putea fi chiar lipsa motivației, lipsa unei echipe, a unor adulți optimiști în privința viitorului echipei/ posibilitatea avansării în lotul național.
Conform siteul ministerului tineretului și sporturilor și un site informativ legat de sportul românesc numit sportescu.ro, federația română de rugby a dispus în anul 2022 de 5,8 milioane de lei, față de 2021, 8,3 milioane de lei.
Este relevantă atât dorința tinerilor de a juca rugby, cât și bineînțeles, aceea de a juca orice alt sport. Este important să nu încurajăm copii la sedentarism, mai ales într-o perioadă în care aplicațiile ne captează tot mai tare atenția prin diverse technici. Este relevantă implicarea și dedicarea tuturor pentru a păstra sporturile în locul bine meritat.
cum este să joci rugby la sibiu
Vorbind pe un caz particular, putem să analizăm condițiile de antrenament și de joc ale echipei Sibiului, care se antrenează la momentul actual pe terenul Bebe boboc. Declarațiile le avem de la un jucător în cadrul CSS Șoimii Sibiu.
Condițiile de antrenament, deși au fost îmbunătățite în ultimii ani, nu au fost așa tot timpul. Foarte mulți ani de zile, echipa noastră se schimba într-un vagon de tren, plin de graffiti, adus de fostul antrenor care a ieșit la pensie. Echipamentele erau în mare parte cutii pline de diverse lucruri păstrate de zeci de ani, haine vechi, papuci tociți, deci în principiu ne aduceam de acasă accesoriile.
Traian Bucșa, jucător la Șoimii CSS Sibiu
Prin îmbbunătățirile din ultimul timp ne referim la un vestiar real, dușuri, echipamente de antrenament și de turnament, amplasarea de lumini nocturne pe teren, restaurarea porților de eseu și refacerea regulată a liniilor.
Cu toate că echipa are baze foarte bune, multiplii membrii ai clubului au declarat că antrenamentele, deși susținute antrenori cu experiență, de multe ori se desfășoară cu foarte puțini oameni. Iar motivul pentru asta nu poate fi altul decât lipsa de motivație. Iar motivația este redată de încredere, încredere că toată lumea va veni la antrenament, încrederea că echipa va avea un vestiar real, echipamente de înaltă calitate și un teren tuns și vopsit regulat. Încredere că echipa are o șansă reală să participe la evenimente, competiții, jucătorii să poată să se legitimeze, și să aibă o șansă reală de a câștiga și de a avea un viitor în rugby.
Interview: probleme mai tehnice
Am avut ocazia să discut cu un fost jucător de rugby de la Sibiu, iar aceasta ne-a ajutat cu o perspectivă mult mai detaliată a lucrurilor. Pe lângă discuțiile legate de subfinanțare despre care a vorbit și colegul lui mai devreme, acesta ne-a dat câteva informații despre niște probleme mai techince, legate de joc, mai degrabă decât cele financiare. Problema jocului fizic, în loc de cel tactic. “Nu știu de ce, poate din cauza imaginii generale a rugbyului ca fiind un sport de contact. Da, este un sport de contact, și asta îl face atât de frumos. Dar ce îl face și mai frumos este strategia și tactica. Problema principală la nivel de joc în echipele U18 este faptul că ne axăm mult prea mult pe jocul fizic, decât jocul tactic. Pasele individuale nu se leagă mai mult de 2-3 și astfel mingea nu ajunge niciodată la aripă. Da, antrenorii ne spun că nu e bine să facem asta, dar poate că dacă și ei ar fi avut un salar mai bănos, ar fi avut mai multă tragere de inimă să ne pună la punct încât să nu mai greșim.”
Cum se poate rezolva problema
Conform siteului Rugby.ro, un site dedicat fanilor rugbyului din românia (dar nu siteul oficial al federației de rugby), ” ar trebui imperios și neîntârziat tratate și abordate pentru revitalizarea rugbyului nostru: Restructurarea organizatorică și functională a cluburilor, fundamentarea, organizarea și desfășurarea activității de copii si juniori, lărgirea și perfecționarea corpului de tehnicieni”
Realitatea este că aceasta nu este o problemă particulară. Deși da, rugbyul este mai dezavantajat față de alte sporturi (din cauza popularității și a audienței interesate puțin mai scăzute), această problemă se propaga de asemenea asupra tuturor sporturilor din România. Iar România începe să facă ceva legat de asta. Pentru că legea sponsorizării nu mai îndeamnă aproape pe nimeni să susțină sportul românesc, peste 90% din finanțarea acestui domeniu este asigurată de statul român. În ultimii 2 ani, legislația în sport a suferit câteva modificări, menite să rezolve mai multe probleme, în special finanțarea multianuală din fonduri publice a proiectelor și programelor sportive.
Așadar, problema este rezolvabilă. Este important și bine că realizăm asta. Este nevoie de unitate, seriozitate, și putem împreună să punem atât rugbyul, cât și toate sporturile care se practică în România.
De asemenea, pentru o viziune mai detaliată și pentru mai multe detalii în ce privește atât condițiile cât și greutățile rugbyului românesc, aici este un interview cu antrenorul echipei CSS Șoimii de la Sibiu.