Primii pași în tehnica picturii în ulei

pictura in ulei

Una dintre cele mai vechi, dar și cele mai importante tehnici, încă din secolul al XV-lea este tehnica picturii în ulei. Practicată des în Evul Mediul European, aceasta s-a perfecționat și popularizat de-a lungul timpului până în zilele noastre, deosebindu-se mai ales prin durabilitate, catifelare și finețe.

Recomandări generale

Pentru folosirea culorilor de ulei este importantă suprafața pentru pictură. Materialele care favorizează aderarea acestui tip de culori sunt:

Photo by Mel Poole on Unsplash
  • pânza
  • lemnul
  • hârtia

Pânza din bumbac reprezintă cel mai folosit suport atât de către profesioniști, cât și de către amatori.

Culorile de ulei sunt compuse din pigmenți din uleiuri vegetale, necesitând un timp lent de uscare prin oxidare. Astfel, se recomandă păstrarea materialelor într-un spațiu aerisit.

Este esențială curățarea constantă a pensulelor cu prosoape de hârtie și cârpe pentru a șterge excesul de vopsea, deoarece pictura poate deveni dezordonată.

Culorile de ulei de pe www.profiart.ro sunt considerate cele mai de calitate atât pentru artiști cât și pentru începători.

Tehnici

Strat gras peste strat subțire

Această tehnică va favoriza:

  • Aderența optimă între straturile de culoare
  • Evitarea aparițtiei crăpăturilor

Uscare lentă peste uscare rapidă

Este util de știut faptul că timpul de uscare a vopselei diferă în funție de tipul pigmentului. Așadar, optează să pictezi substraturile în culori cu uscare rapidă.

Îți recomandăm vizionarea următoarelor reguli de pictură în ulei: