Inteligența artificială (IA) sau cum majoritatea o cunoașteți sub acronimul AI, care provine din engleză și înseamnă artificial intelligence, este, potrivit definiției dată de Parlamentul European, “capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea”.
Acest termen devine din ce în ce mai folosit pe parcurs ce trec anii în diferite contexte, cum ar fi cel social, economic sau chiar politic. Industria AI este una a viitorului fiind estimat că în viitor dimensiunea pieței ar crește semnificativ, având în vedere progresul accelerat până în momentul de față.
Istorie
Istoria inteligenței artificiale se întinde pe mai mulți ani, cu contribuții importante din partea unor personalități cheie din domenii precum matematica, filozofia, știința calculatoarelor și neuroștiințele.
Este important de menționat că, deși istoria AI-ului este bogată și diversă, acesta rămâne încă o disciplină tânără și în continuă evoluție.
AI-uri populare
Câteva AI-uri generatoare de imagini populare sunt: GPT-3, DALL-E, BigGAN și StyleGAN. GPT-3 este un model de limbaj dezvoltat de OpenAI care poate genera text și imagini. Acesta este capabil să înțeleagă contextul în care se află și să genereze răspunsuri sau imagini relevante. DALL-E este un model similar, dar se concentrează mai mult pe generarea de imagini. Acesta poate genera imagini din text sau chiar din descrieri verbale. BigGAN și StyleGAN sunt modele de generare de imagini dezvoltate de NVIDIA. Acestea sunt capabile să genereze imagini de înaltă calitate și sunt utilizate în domenii precum fotografia, design-ul grafic și animația. BigGAN poate genera imagini de animale, flori sau obiecte, iar StyleGAN poate crea imagini de oameni, animale sau alte obiecte cu diferite stiluri și aspecte. Toate aceste AI-uri generatoare de imagini au capacități impresionante și sunt utilizate în diverse domenii de la design grafic până la publicitate, gaming sau chiar în domeniul artelor.
Problema drepturilor de autor
Problema drepturilor de autor asupra conținutului generat de un AI este un subiect complex și încă controversat. Potrivit legilor actuale, drepturile de autor sunt acordate creatorilor originali ai conținutului, adică persoanele care au creat sau au contribuit la crearea conținutului. În cazul în care un AI generează conținut, este posibil ca drepturile de autor să fie acordate persoanei sau companiei care a creat sau a antrenat modelul AI. Cu toate acestea, există argumente că AI-urile nu ar trebui să fie considerate ca “creatorii” conținutului, deoarece acestea doar folosesc informația pe care au fost antrenate și nu au capacitatea de a lua decizii creative . Aceasta poate deveni o problemă importantă pentru artiști, deoarece aceștia depind de protejarea drepturilor lor de autor pentru a-și monetiza munca. Este nevoie de o reglementare clară și de o dezbatere publică amplă pentru a aborda aceste probleme și pentru a găsi soluții adecvate pentru protejarea drepturilor de autor și pentru a asigura accesul echitabil la tehnologia AI.
Prima recunoaștere a drepturilor de autor
Astfel Kris Kashtanova, o tânără din America este un artist în toată regula în materie de tot ce înseamnă imagini generate AI. Ea utilizează Midjourney pentru cea mai mare parte a imaginilor, dar uneori experimentează și cu alte AI-uri.
Astfel, ea a reușit să obțină primul drept de autor cunoscut până acum, pentru o bandă desenată realizată de ea, ce conține imagini generate de un AI. Ea susține că:
Primele 10 pagini ale benzii desenate.
Totuși oamenii în comentarii dezbat dacă aceasta ar fi trebuit să primească drepturi de autor sau nu pentru că personajul principal seamănă foarte mult cu actrița celebră Zendaya.
Alți artiști și părerile lor
La o simplă întrebare pusă unor artiști despre ce părere au asupra AI-urilor generatoare ce imagini și drepturile de autor, am primit următoarele răspunsuri.
Cred că este un instrument nou fantastic, dar este și ca un copil nou-născut. Sunt conștient de toate controversele pe care le generează în lumea artei, care cred că sunt justificate. Se poate face mult pentru a îmbunătăți modul în care acele AI lucrează într-un mod respectuos și etic. Cred că ar trebui ca drepturile de autor să fie reglementat. În prezent este o dezordine și înțeleg furia artiștilor cu privire la utilizarea lucrărilor lor fără permisiunea lor. Asta nu mă oprește să folosesc AI-ul, pentru că îl găsesc foarte distractiv ca hobby și nu simt că imit pe cineva, încerc să creez ceva nou și cred că AI-ul permite astfel de lucruri. De asemenea cred că artiștii ar trebui să dețină cu siguranță drepturile asupra creațiilor lor, deoarece utilizarea unui instrument nu dă dreptul de a acorda drepturile de autor mărcilor de pensule sau creioane pe care le-ați utilizat, de exemplu.
IG @wh3re.is.the.sun
Unele sunt destul de slabe, dar și unele incredibile, cum ar fi Midjourney, care este ceea ce folosesc și cred că este foarte cool că ele există și pot scana și învăța diferite stiluri atât de rapid. Consider că cei care au generat arta ar trebui să aibă drept de autor complet, dat fiind că au adăugat indicațiile, au modificat setările. În plus, companiile de camere precum Canon nu obțin drepturi de autor pentru fotografiile realizate cu aparatele lor de către alții, așa că de ce ar trebui să fie la fel și pentru platformele AI.
IG @eco_de_guerra
Cred că AI-urile sunt ca unelte puternice care au puterea de a ajuta, de a augmenta sau de a distruge, în funcție de modul în care oamenii le folosesc. Pentru AI-urile care generează artă și strigătele artiștilor din jurul acestora împotriva lor, opinia mea este că nu poți lupta împotriva unui astfel de trend crescător și ar trebui să îl accepți, să îl îmbrățișați și să îl utilizați pentru scopurile dumneavoastră.
IG @aiartmag
Cele trei opinii exprimă ideea că AI-urile sunt unelte puternice care pot fi utilizate atât pentru a ajuta, cât și pentru a distruge, în funcție de modul în care sunt utilizate. Ei sugerează că trebuie să acceptăm această tendință și să o utilizăm pentru scopurile noastre. De asemenea este menționată nevoia de reglementare și protecție legală pentru lucrările de artă generate de AI, astfel încât artiștii să dețină drepturile asupra creațiilor lor.
Concluzii
În concluzie, subiectul AI-urilor generatoare de conținut și drepturile de autor trebuie avut în vedere datorită modului în care tehnologia poate afecta drepturile proprietarilor de conținut. AI-urile pot genera imagini realiste care ar putea fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul sau plata proprietarului original al conținutului. De asemenea, ele pot crea noi provocări în ceea ce privește identificarea și protejarea conținutului original. Astfel, este important să se ia în considerare aceste probleme legate de drepturile de autor și să se găsească soluții pentru a proteja drepturile proprietarilor de conținut și pentru a reglementa utilizarea AI-urilor generatoare de imagini. AI-urile trebuie urmărite constant datorită impactului semnificativ pe care îl are asupra industriilor de tehnologie, design, divertisment și multe altele. În plus, ele pot deschide noi posibilități creative, permițând designerilor și artiștilor să creeze lucrări unice și impresionante. Prin urmare, subiectul AI-urilor este unul important care merită studiat și explorat în continuare.