Povestea hackerului român, SirVic, care a spart serverele NASA

Victor Faur, un tânăr din Arad cunoscut sub numele de SirVic in mediul online, a spart serverele NASA, pătrunzând în peste 150 de computere şi producând o pagubă de 1,5 milioane de dolari. Deşi risca să stea 54 de ani in inchisoare, Faur s-a ales cu 16 luni de închisoare cu suspendare şi a trebuit să plătească statului american despăgubiri de 240.000 de dolari.

În anul 2006, arădeanul a acaparat prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce a fost pus sub acuzare în Statele Unite ale Americii pentru accesarea neautorizată a unor sisteme care aparţin mai multor instituţii guvernamentale.După un proces de aproape un an, SirVic a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare şi i s-a cerut să plătească daune de 240.000 de dolari.

Românul a încercat să se apere spunând că a intrat în aceste sisteme doar cu scopul de a dovedi că erau vulnerabile, fără a le provoca vreo pagubă. Victor Faur a mai explicat că a reuşit să acceseze serverele NASA cu ajutorul unor date furnizate de un alt hacker român din Constanţa.

SirVic nu a putut fi predat spre judecata in S.U.A, deoarece acordul semnat între România şi SUA data din anul 1921 şi nu includea noile infracţiuni legate de IT. Prin urmare, acesta a fost judecat in România primind o pedeapsa de 12 ani de inchisoare.Insa daca acesta era judecat in S.U.A se putea alege cu 54 de ani de detenție.

Mircea Borza, unul dintre avocaţii apărării, a declarat că pedeapsa primită de clientul său este una foarte mare, deoarece acesta nu a şters, sau modificat date din serverele accesate ilegal.

„Noi încă mai credem că apărarea noastră a fost puternică şi că am arătat că Victor Faur nu a comis aceste infracţiuni. Totodată, consider că suma de bani ce urmează să fie plătită ca şi despăgubiri este una foarte mare”, a declarat avocatul Mircea Borza.

Un serial filmat in Romania care ilustreaza faptele hackerilor români este Hackerville,acum pe HBO.