Geniile României invadează Olanda

delft university

Pe tot parcursul clasei a 12-a, Carina, 19 ani, a încercat să își găsească facultatea ideală pe care să o urmeze. Având rezultate extraordinare la olimpiade și totodată dorind să își împlinească visul din copilărie, aceasta a ales o universitate de prestigiu din străinătate – Olanda, Delft.

“Mereu am visat să plec la facultate în străinătate. Am vrut să văd cum mă descurc pe cont propriu într-un mediu nou, cu oameni noi, să-mi fac prieteni noi. Știam că va fi o provocare, însă mi-am dorit foarte mult să ajung la această facultate.”

carina in delft


Carina este studentă acum la Facultatea Tehnică din Delft, anul I. Instituția se află în top 50 universități din întreaga lume. Stresul din perioada admiterii a avut un impact atât de mare asupra ei încât, ori de câte ori se confruntă cu dorul de casă, tânăra rememorează clipele și examenele grele prin care a trecut pentru a ajunge acolo.

Cu toții cunoaștem emoțiile unui nou început. Ne încearcă frica de nu fi lăsați pe dinafară, frica de singurătate, frica de a nu fi judecați, frica necunoscutului. Carina le simțea pe toate, însă odată ajunsă la facultate, a avut parte de o mare surpriza.

lalaMereu am visat să plec la facultate în străinătate. Am vrut să văd cum mă descurc singură într-un mediu nou, cu oameni noi, să-mi fac prieteni noi. Știam că va fi o provocare, însă mi-am dorit foarte mult să ajung la această facultate
Mai mulți elevi români decât elevi olandezi

Mai mulți elevi români decât elevi olandezi


Anul universitar tocmai era pe cale să înceapă, iar Carina își făcuse deja foarte mulți prieteni. În cămin, aproape tot etajul la care stătea este plin de studenți veniți din România, iar asta nu este tot! În urma unui studiu, facultatea a declarat că în anul I, la specializarea Computer Science and Engineering, din 500 de studenți, 100+ sunt români. Sunt mai mulți elevi români decât elevi olandezi și chiar mai mulți elevi români decât numărul total de fete din acest an.

La facultate profesorii încearcă să aibă o relație de prietenie cu studenții și să îi cunoască pe fiecare în parte. Aceștia sunt conștienți că românii fac parte din cea mai numeroasă comunitate din acest an, așa că încearcă să le aducă elemente specific românești cu fiecare ocazie.

românii și sarmalele

“Profesorii ne cunosc și stiu că suntem foarte mulți români. Am avut inclusiv cerințe la examene cu sarmale sau Eugenia. Voiau să ne facă să ne simțim acceptați, având exerciții mai draguțe cu o poveste în spate.”

În ciuda reputației mai puțin bune pe care o au românii în străinătate, cadrele didactice încearcă să îi facă să se simtă acceptați. Elevii români sunt chiar printre cei mai doriți în universitățiile din Olanda, deoarece obțin rezultate foarte bune. Astfel, dacă în cazul profesorilor naționalitatea nu reprezintă un impediment, Carina și prietenii ei au fost la fel de bine acceptați și de ceilalți studenți.

lala

Povești din cămin

Delft este un oraș destul de mic, dar care conține multe centre universitare. Studenții își petrec majoritatea timpului în cămin, învățând, odihnindu-se, dar să nu uităm de partea mai interesantă, socializare și petreceri.

llll

Comunitatea de români din căminul Carinei este foarte unită, trăind această experiență a Olandei împreună și chiar ajungând să se considere familie. Aceștia în continuare își păstrează tradițiile naționale, împărtășiindu-le chiar și cu alți elevi din străinătate.

șș

Pe 1 decembrie toți prietenii lor, de naționalități diferite, au avut ocazia să guste pentru prima oară renumitele “sarmale” care circulau în problemele de matematică. Toți elevii au serbat această zi importantă cu pălincă și muzică românească.

ll

Este un sentiment atât de plăcut când cultura îți este acceptată și sărbătorită de oameni care au altă naționalitate. Mă bucur foarte mult că există acest nivel de respect și mă bucur că am avut ocazia să petrec această zi specială cu toți!

Distracția din cămin contiuă în fiecare final de săptămână. Se organizează petreceri la care participă elevi din diferite culturi. Muzica este dată la maxim, se dansează, se consumă alcool, toată lumea se simte bine. Comunitatea de români este atât de numeroasă încât nu există petrecere fără vreo 2-3 piese românești.

Carina mi-a spus că n-o să uite niciodată petrecerea de la începutul facultății.

Studenții de abia s-au instalat în cămin, în Delft. Cursurile urmau să înceapă abia în câteva zile, așa că s-au gândit să organizeze o petrecere ca să se cunoască mai bine.

Toată lumea se distra de minune. Au început să răsune piese specifice diferitor culturi, creându-se o atmosferă incredibilă în care toți se acceptau și se apreciau unul pe celălalt.

A sosit și rândul românilor să aleagă o piesă. Nu le-a venit să creadă când toate naționalitățile lumii cântau și știau versurile acelei melodii.

ll

Românii, bulgarii, polonezii, olandezii, germanii, turcii, indienii francezii, toți dansau și cântau “Dragostea din tei” de la Ozon. Nu o să uit niciodată!

ll