În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații legate de postul intermitent ca metodă sigură de pierdere a greutății și nu numai. Mai mult decât atât, au apărut și informații legate de persoane care au postit doar cu apă pe perioade mai îndelungat, de 7, 10, 14, 21 sau chiar mai multe zile consecutiv. Mulți oameni influenți au postat pe platforma TikTok și pe rețelele de socializare parcursul și experiența lor cu postul negru. Printre aceștia se numără Damian Drăghici (@damiandraghiciofficial- 179,3K) , Sorin Gadola (@soringadola- 139,2K), Bogdan Erhu (@bogdanerhu- 48K), Dina Gheorghian (@dinagheorghian- 37K) și Sorin Constantinescu (@sorinconst- 351,5K). A se preciza faptul că medicii consideră că postul negru ar trebui făcut doar sub supraveghere medicală, iar oricine dorește să înceapă postul terapeutic cu apă, o face pe propria răspundere. Postul negru nu este pentru toată lumea.
Unul dintre cei mai mari promotori ai postului terapeutic cu apă din Romania este Cezar Elisei. Pentru promovarea postului negru, acesta a parcurs pe jos în anul 2022 o distanță de 950 km în 28 de zile pe traseul Iași-Vatra Dornei-Cluj-Alba Iulia-Curtea de Argeș-Câmpulung Muscel-Brașov-București, fără a consuma alimente, consumând doar apă. Acesta a înfiintat pe Facebook grupul “Postul terapeutic cu apă”, care însumează aproape 9000 de membri. De asemenea, pe Youtube deține canalul cu același nume, cu peste 27.000 de abonați.
În cele ce urmează ne vom referi strict la postul terapeutic, pentru îmbunătățirea stării de sănătate și controlul greutății. Postul reprezintă abținerea voluntară de la mâncare, pentru motive de natură spirituală, motive strict religioase, pentru îmbunătățirea stării de sănătate, pentru control asupra greutății corporale, sau de altă natură. Postul negru este un subiect destul de controversat și nu prea discutat, deoarece de foarte multe ori când discuți cu o persoană neavizată despre postul negru, aceasta va rămâne blocată și va pune cu siguranță întrebarea: „E normal să te înfometezi și să riști să mori de foame?”. Postul și înfometarea se află la poli total opuși.
Ce este postul?
Postul se deosebește foarte mult de foamete, datorită unui detaliu esențial, acela că omul are control deplin asupra a ceea ce vrea să facă. Mâncarea este accesibilă în orice clipă, iar decizia de a nu consuma este la libera alegere. În schimb, înfometarea este abținerea de la mâncare, fiind impusă de forțe exterioare asupra cărora nu există control. Postul poate fi efectuat pe orice perioadă, de la câteva ore la câteva luni, acesta putând fi încetat din orice motiv sau fără motiv. Postul nu are o durată standard, astfel că atunci când nu consumi mâncare, de fapt postești. A fost practicat de mii de ani, dar a fost uitat ușor ca terapie alimentară. Cum? Simplu. Prin forța publicității, marile companii alimentare și farmaceutice au modificat în timp percepția oamenilor asupra postului. În loc ca acesta să reprezinte o tradiție extrem de sănătoasă, în prezent, postul este prezentat ca un lucru îngrozitor, care trebuie evitat. Motivul este financiar, deoarece este cam greu să vinzi mâncare și medicamente unei persoane care preferă să se trateze prin post.
Postul este remediul cel mai important, este doctorul din noi.
Paracelsus (1493-1541), doctor elvețiano-german și inventatorul toxologiei
Autoritățile din domeniul nutriției consideră că dacă sari și peste o singură masă, acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății. Se repetă la nesfârșit faptul că trebuie să se mănânce obligatoriu trei mese principale pe zi, să existe gustări din două în două ore și să nu se sară niciodată peste o masă. Fiind repetate aceste lucruri în permanență în mass-media, cărți și reviste, se creează iluzia cum că acestea ar fi adevărate și dovedite științific. Cu toate acestea, adevărul este exact invers. Nu există nicio corelare între mâncatul continuu și o sănătate perfectă. Postul constituie metoda de vindecare tradițională, cu cea mai mare răspândire în lume din cele mai vechi timpuri. Acesta a fost practicat de aproape toate culturile și religiile lumii, fiind o tradiție străveche, validată în timp. Unul dintre cei mai cunoscuți postitori a fost Iisus Hristos, care a postit 40 de zile.
Postul este un remediu natural pentru boală. El poate fi socotit un instinct, deoarece toate animalele, dar și oamenii, evită hrana când le este rău. Ultimul lucru pe care un om și-l dorește atunci când are o simplă răceală sau o gripă și îi este rău, este să mănânce. Vechii greci erau convinși că postul le îmbunătățește capacitatea mentală, fiind capabili să rezolve mai bine problemele atunci când posteau. Cu cât un om mănâncă mai mult, cu atât starea de moleșeală crește, mintea devine mai leneșă, și se va dori ulterior doar un somn. Dacă acesta nu va mânca câteva ore în șir, mintea va fi mai ageră și va avea o putere mai mare de concentrare.
Un corp nepurificat, cu cât îl hrănești mai mult, cu atât mai rău îi faci. În interiorul fiecăruia dintre noi există un doctor, noi trebuie doar să-l ajutăm să își desfășoare activitatea. Acest lucru se face prin post.
Hipocrate (460-370 i.e.n.), unul dintre primii promotori ai postului
O experiență a postului negru
“După un control medical de rutină, în 2018, m-am trezit deodată, pentru prima oară în viața mea, cu o sacoșă plină de medicamente în brațe, pentru hipertensiune arterială, glicemie crescută, colesterol, trigliceride, gută și multe altele. Pentru cineva care nu fusese niciodată la medic, nu călcase niciodată ca pacient într-un spital, nu luase nicio pastilă, șocul a fost teribil. Disciplinat, am început să respect recomandările medicilor și să iau pastilele. După o lună eram ca un zombie. Efectele secundare ale medicamentelor mi-au indus o oboseală accentuată, semn că rinichii și ficatul meu sufereau din greu, analizele ieșind din ce în ce mai proaste. După încă o vizită la doctor, am mai primit un rând de pastile. La câteva săptămâni distanță, m-am întâlnit cu un prieten pe care nu-l mai văzusem de mulți ani și era din întâmplare medic, spunându-i pățania mea. Acesta mi-a spus că este nevoie de o resetare a organismului, care se putea realiza doar prin post negru. Mi-a recomandat un documentar genial, numit „Postul, o nouă terapie?”, realizat în 2012, pe care l-am revăzut de 4-5 ori. Acesta aborda ideea că postul negru ar fi cea mai eficientă și simplă metodă pentru tratarea multor boli. La prima tentativă de post de 21 de zile am rezistat doar 72 de ore. În următoarele săptămâni am citit toate cărțile importante despre postul terapeutic pe care le-am găsit. Mi-am făcut toate analizele posibile ca să am un termen de comparație la sfârșitul celor 21 de zile de post. Pe data de 4 martie 2019 am început aventura celor 21 de zile de post negru. Primele trei zile, cele mai dificile, le-am trecut fără probleme. Din a patra zi, când se spune că se declanșează generatorul de hrană, format din rezervele proprii, a dispărut senzația de foame în totalitate.
Zilnic făceam trasee de 15-20 de kilometri prin pădure și mă hidratam cu 3-4 litri de apă de izvor pe zi. La câteva zile după ce am început să postesc, am observat o creștere a puterii de concentrare, a dorinței de a citi, o creștere a capacității de memorare și atenție la detalii. Când am început postul, mă confruntam cu o tuse seacă și cu lichid la genunchi, care după spusele unui medic, ar fi necesitat o intervenție chirurgicală. În a cincea zi de post, lichidul de la genunchi a dispărut ca prin farmec, iar începând cu a șaptea zi, a dispărut și tusea. Au trecut și cele 21 de zile de post, nu am avut stări de slăbiciune, ci dimpotrivă, am fost plin de energie. Slăbisem 14.1 kg. Pentru mine, postul a fost un real succes. Marele câștig îl reprezintă echilibrul fizic, psihic și emoțional pe care l-am dezvoltat în timp.”, declară Florin Albu, practicant al postului terapeutic cu apă, din ultimii cinci ani.

Exponenți ai postului terapeutic
Unul din cei mai mari promotori ai postului negru a fost doctorul Herbert M.Sheldon. Acesta are o experiență de peste 45 de ani în utilizarea postului negru terapeutic. Studiile și observațiile sale pun în evidență rolul pe care postul îl poate avea în promovarea și menținerea unei stări bune de sănătate, în eliminarea durerii, reducerii inflamațiilor, în reducerea și controlul greutății. În 1978, acesta a contribuit la înființarea în Statele Unite a “International Association of Professional Natural Hygienists”, care stabilește standardele de practică pentru efectuarea posturilor terapeutice. O altă figură importantă este doctorul Doctorul Iuri Nikolaev, care a studiat în Uniunea Sovietică, efectele și beneficiile postului negru terapeutic începând cu anii 50 și până la moartea sa în 1998. Studii importante privind postul terapeutic au fost efectuate în Clinicile Buchinger încă din 1953 la Uberlinger (Germania) și după 1973 la Marbella (Spania), de către colectivele de medici conduse de doctorul Françoise Wilhelmi de Toledo. O parte din rezultatele acestor studii au fost prezentate în diverse congrese științifice, iar altele au fost accesibile publicului larg datorită publicării lor în diverse articole și cărți, destinate publicului larg. Dintre acestea putem aminti “Postul iți poate salva viața“, de dr. Herbert M. Shelton, “Postul negru, o nouă terapie“, de Thierry de Lestrade, “Ghid practic de post terapeutic“, de dr. Francoise Wilhelmi de Toledo și Hubert Hohler, și “Puterea vindecătoare a postului“, de dr. Jason Fung.
Avantajele postului
Conform spuselor medicilor și persoanelor care au practicat și au oferit câteva cuvinte despre această experiență, postul negru are foarte multe avantaje, însă nu este indicat pentru oricine, astfel că de departe cel mai vizibil beneficiu este chiar pierderea în greutate. În trecut, oamenii posteau anumite perioade de timp pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății. Aceste perioade de post erau numite perioade de purificare. Se credea că astfel corpul se curăță de toxine și reîntinerește. Printre alte beneficii ale postului mai enumerăm îmbunătățirea limpezimii minții, concentrarea, pierderea grăsimii corporale, scăderea nivelului glicemiei din sânge, sporirea energiei corpului și îmbunătățirea arderii grăsimilor. S-a constatat eficacitatea postului negru în bolile autoimune foarte greu de vindecat, precum dermatoza, psoriasis și dermatite. Pentru cei cu hipertensiune, rezultatele sunt cu mult mai spectaculoase. Valoarea tensiunii arteriale s-a stabilizat fără recurgerea la vreun medicament. În timpul postului negru, corpul intră într-un mod de repaus fiziologic. Postul curăță corpul de resturile celulare nesănătoase sau inutile. Acesta este motivul pentru care posturile mai lungi sunt numite posturi de curățire. Întrucât declanșează atât descompunerea vechilor componente celulare, cât și crearea altora noi, postul este considerat una dintre cele mai eficiente metode anti-îmbătrânire.
Postul trebuie făcut cu grijă și cu multă disciplină. Acesta nu este recomandat tuturor oamenilor, putând exista efecte adverse. De aceea, acesta trebuie supravegheat. Spre exemplu, este complet interzis postul prelungit persoanelor subponderale. Când grăsimea scade sub 4%, organismul va fi forțat să folosească proteine vitale pentru a se hrăni. Astfel, energia acumulată sub formă de grăsime se epuizează, iar organismul trebuie să ardă țesut funcțional ca să poată supraviețui. Postul este rezultatul capacității de adaptare, care a permis animalelor și oamenilor să supraviețuiască pe timp de foamete. Abordarea medicală tradițională de tratare a simptomelor unei boli cu medicamente nu înlătură cauzele bolii. Dimpotrivă, implică un risc major de efecte secundare. În schimb, postul terapeutic, urmat de un stil de viață sănătos, elimină cauzele bolii și poate accelera spectaculos procesul de vindecare. Acesta implică abstinența de la mâncare sau băutură, cu excepția apei, pentru o perioadă de timp, cât rezervele nutritive ale persoanei sunt suficiente pentru menținerea funcției și structurii organelor vitale. Doar un astfel de post poate maximiza potențialul de vindecare al corpului.
Ce spun doctorii?
“Postul terapeutic are, din experiența mea clinică, două mari beneficii. Primul, și cel mai important, este în zona psihică, antrenând motivația, voința, reziliența, cu beneficii majore în creșterea încrederii în sine. Pornind în varianta pașilor mărunți, prin intermitent fasting, se antrenează mușchiul voinței, reușind intervale din ce în ce mai mari de post, până la perioada dorită. Al doilea mare beneficiu este componenta detox, prin care se îmbunătățesc digestia, valorile glicemice sau ale tensiunii arteriale, procesele cognitive. Recomand ca postul să fie supravegheat medical, mai ales la cei cu patologie preexistentă, de către un specialist cu experiență în domeniu, și să fie practicat în cadrul unei comunități, care face ca experiența să fie una complexă, beneficiind de suport psihologic, antrenament fizic adecvat, monitorizare paraclinică. Este o metodă terapeutică străveche, ieftină, cu un imens potențial, dar trebuie subliniat faptul că nu este o metodă de slăbit, folosirea postului negru în acest scop aruncând organismul în efectul yo-yo, prin modificarea compoziției corporale, și dezechilibre metabolice periculoase.”, declară Bianca Sâmbeteanu, medic.
Mecanismul principal al postului
În absența hranei, corpul începe să funcționeze el însuși ca o rezervă de hrană. Persoana care postește poate în continuare să gândească, să decidă și să se miște. Corpul uman se adaptează lipsei hranei și își apără organele vitale. În timpul postului, organismul se schimbă, se reînnoiește, iar când corpul revine la metabolismul obișnuit, după întreruperea postului, nu mai este același, este un corp diferit, împrospătat. Schimbările vor influența personalitatea și corpul în întregime. În medicina modernă, de obicei se vindecă o singură boală. Un tratament specific este destinat afecțiunilor pulmonare, altul bolilor digestive sau cardiovasculare, în timp ce postul negru oferă oportunitatea de a vindeca întreg organismul. Boala este, întâi de toate, rezultatul unui dezechilibru apărut în organism. Pentru a o vindeca, organismul trebuie ajutat să-și regăsească echilibrul. Postul terapeutic permite punerea în funcțiune a mecanismelor de autoreglare a corpului.

Punctul central al postului terapeutic îl reprezintă așa numita „criză de acidoză”, care marchează trecerea de la hrănirea din alimentele ingerate, la hrănirea din rezervele corpului. Ea apare între a treia și a cincea zi de post, când senzația de foame scade până la dispariția totală. În timpul crizei se poate ca aceste patologii să se accentueze. Aceste crize pot dura în general între 24 și 36 de ore. Criza de acidoză este un element foarte important al postului, ea declanșând forțele protectoare ale corpului, care mai apoi antrenează vindecarea. Poate apărea o stare de greață ușoară, datorită unei creșteri a acidității în sânge. Corpul se adaptează la lipsa hranei și începe să ardă grăsimile din rezervă. Se recomandă consumul unei cantități mai mari de apă, peste 2 litri, și a face exerciții fizice, cam trei ore pe zi. Durata postului negru poate varia de la perioade scurte de 24, 36 sau 72 de ore, până la 7, 10, 21, sau chiar 40 de zile. Ca regulă generală, trebuie ținut cont de un lucru foarte important în timpul postului, acela că dacă practicantul nu se simte bine în timpul postului, în orice moment, acesta trebuie întrerupt. Este voie să i se facă foame, dar nu este voie niciodată să i se facă rău.
Tabere specializate
În prezent, în România, sunt organizate în mod regulat de către organizația non-profit „Asociația Postului Terapeutic”, tabere de post la Mănăstirea Neamț din Județul Neamț. Acestea au o durată medie de câte 7 zile, fiind urmate de o perioadă de realimentare de 3 zile. Zilnic, postitorii trebuie să facă plimbări lungi în aer liber, minim 6 km, excursii, drumeții, muncă lejeră în gospodărie, iar seara sunt organizate conferințe despre post. Asociația este condusă de către Cezar Elisei, care în perioada martie-aprilie 2020 a ținut un post de 40 de zile cu apă, în România, și la Clinica de postire de la Goriacinsk, Rusia. În urma acestei experiențe, acesta a scris cartea „Jurnalul unui post terapeutic de 40 de zile cu apă”. Programul zilnic al acestor tabere folosește orientativ modelul rusesc de la Clinica de postire de la Goriacinsk, Republica Buryatia, Rusia. Pentru ruși, un post „adevărat” trebuie ținut doar cu apă. Aceasta a fost înființată în anul 1994 de către doctorul Iuri Nikolaev (1905-1998). Doctorul Nikolaev a început studiul efectelor postului negru asupra sănătății încă din anii 50”. În Germania exista Clinica de postit Buchinger din Uberlingen, înființată de doctorul Otto Buchinger (1878-1966).