„Ce poate să fie așa greu să faci un intro de 10 secunde?” Asta s-a întrebat Rareș în momentul în care un designer i-a cerut bani pentru un simplu intro. Este anul 2014 și el își descoperă pasiunea pentru arta digitală printr-o simplă joacă. Așa își descrie el primul canal de YouTube, care, la momentul acela, nu avea nicio legătura cu arta. La vremea respectivă avea nevoie de intro-uri pentru videoclipurile de gaming, fiindcă așa era „la modă”. Deși făcuse el ceva, nu considera că e suficient de bun pentru ceea ce voia și a început să caute un designer. Până la urmă s-a încăpățânat și a căutat singur programe, unde putea să facă el ceva original și cu totul al lui. Drept urmare, și-a descărcat Cinema 4D și Adobe After Effects, programe de animație și de post producție.
Mi-am prins urechile când am văzut câte opțiuni, câre butoane, câte panouri există acolo.
Chiar dacă totul a pornit dintr-o simplă joacă, Rareș mărturisește că nu i-a fost deloc ușor până s-a obișnuit cu interfețele aplicațiilor. A început prin a modifica diverse șabloane și abia după câteva luni a reușit să facă acest lucru în propriul stil: „Așa proaste cum erau, începusem să le fac eu”.
Câteva luni mai târziu și un canal nou de YouTube intitulat RDesigns., Rareș începe încet încet să se dezvolte atât pe plan artistic cât și pe plan profesional. Primea feedback atât de la persoane care îi descopereau canalul pentru prima dată, cât și de la comunitatea de designeri în care începuse să se integreze. Astfel, la începutul anului 2015, începe să aibă colaborări cu câțiva youtuberi cu un număr destul de mare de abonați. Pe lângă prieteniile formate – care există și în prezent – în vara acestui an a reușit să devină cel mai urmărit motion designer din România, având peste 3000 de abonați. Rareș consideră astfel că aceste colaborări cu youtuberi precum Vlad Munteanu, Cristi Munteanu, maxsialtele au avut un impact semnificativ, pe plan artistic. Ceea ce a făcut pentru ei a contribuit la dezvoltarea lui de la momentul respectiv, dar nu se compară cu ceea ce face acum: „Nu voiam să fac asta toată viața, dar cumva mi-a dat un avânt pentru ceva mai serios”.
De asemenea, logoul cu care și-a definit identitatea a trecut prin mai multe variante înainte de a fi prescurtat în 2014. De la RareșDesigns, numele său a devenit RDCREATES, brandigul fiind prescurtat la RD. În viitor speră să transforme acest lucru chiar și într-un „small business de succes” dacă va avea oportunitatea.

A învățat să lucreze și în 2D, cu diferite stiluri și tehnici de animație. Încerca să se regăseasă pe sine, iar la începutul clasei a 8-a s-a apucat din nou de desenul în creion și cărbune. Acest fapt i-a conferit, în cele din urmă, direcția spre care voia să se îndrepte. Astfel, prin 2016, s-a orientat spre lucruri mai complexe decât introurile, precum modelare și animație 3D mai avansată. Această schimbare a inclus și găsirea unei noi nișe de clienți, pe lângă youtuberii obișnuiți care se axau mai mult pe gaming. În acest fel, Rareș a descoperit organizațiile de eSports, ce reprezintă practicarea jocurilor pe calculator la un nivel competițional și profesionist.
Eram niște copii care făceam introurile alea cu text și multe efecte dansante ca să ne dăm mari cu ce am învățat să facem, dar comunitatea asta de design din universul de eSports era cumva altfel.
Au reprezentat primul contact cu ce înseamnă ceva mai serios din industria creativă și a descoperit totodată și o nouă comunitate de design: „Era cu totul și cu totul diferită față de cum era cea din România”. Deși majoritatea membrilor erau din USA sau UK, exista multă diversitate, fiindă toată lumea avea un stil propriu. Era încurajat să fie creativ, să nu se încadreze într-un anumit tipar, dar și să înceapă să se autodepășească pe sine. Cu toate acestea, i-a fost destul de greu să se integreze. Se gândea că restul membrilor aveau deja câțiva ani de experiență în spate și aveau stabilite relații și conexiuni din industrie. Nu se simțea încrezător în portofoliul său, având în vedere că restul făceau motion design la un nivel profesional. Știa că trebuie să facă ceva în legătură cu acest fapt și să învețe lucruri noi pentru a se integra. Astfel, în încercarea lui de a-și găsi un stil nou, a început să copieze arta altor persoane pentru a știi dacă e destul de bun încât să se compare cu aceștia.
Totuși, imitarea unui stil era văzută drept „o crimă” la adresa comunității și avea consecințe care se manifestau chiar și prin bullying. Deși Rareș mai avea clinți din partea de YouTube care voiau un intro asemănător cu al altcuiva, creațiile din momentul respectiv se băteau cap în cap cu ceea ce făceau cei din echipele de eSports: „A durat câteva luni până să câștig încrederea și suportul comunității.” Din dorința de fi la același nivel cu restul, în decursul anului 2017 a început să-și creeze propiul stil. La vremea respectivă, stilul dezvoltat reflecta o perioadă nu tocmai fericită din viața lui. În ciuda acestui lucru, Rareș este de părere că indiferent de perioada aceea mai „dark”, a reușit să creeze ceva cât mai original. Designurile sale au ajuns atât de cunoscute încât a ajuns el însuși să fie copiat de alți artiști care voiau să facă parte dintr-o comunitate de genul. Spre deosebire de cei pe care îi imitase, Rareș s-a simțit oarecum mândru că a făcut ceva atât de bun încât să fie el copiat.
Pe când începuse să lucreze cu niște echipe destul de respectabile și să-și formeze anumite legături, destul de mulți nou-veniți copiau și tindeau spre stilul său. În același timp, el avea sentimentul că se limitează atât pe sine, cât și parcursul sau colaborarea sa cu anumite organizații. Cumva a devenit foarte repetitiv ceea ce făcea și voia să iasă din zona asta de confort. Cerințele creșteau și el rămânea la fel: „Cu timpul, oamenii au așteptări tot mai mari și lumea se modernizează. Nu poți rămâne același om și să ai același stil mai mulți ani la rând.”
Datorită acestor fapte, în 2018 a fost inspirat să-și schimbe din nou stilul. Căuta ceva care să-l definească mai bine și să-i aducă noi oportunități. S-a jucat cu diferite teme și combinații de culori: „Într-un fel tot anul 2018 a fost un experiment pentru mine.” S-a dovedit a fi o experiență destul de bună, deoarece a început să fie mai versatil și neașteptat. Dacă în 2017 era de la sine înțeles că următoarea lui lucrare o să fie sumbră sau întunecată, acum căuta cele mai vibrante culori cu care să creeze ceva nou, cât mai avangardist. Eforturile sale au dat rezultate în cele din urmă. Tot pe parcursul anului 2018 a început să lucreze cu Team Synergy, o organizație de eSports destul de cunoscută și influentă în comunitate. Având în vedere faptul că dorea să colaboreze cu ei încă din 2016, Rareș a considerat că e o oportunitate de neratat. A avut chiar și impresia că nu ar putea evolua mai mult de atât și că și-a atins potențialul. Și-a dat seama până la urmă că avea o gândire destul de inocentă și imatură la vremea respectivă, mai ales în momentul în care asocierea cu Team Synergy nu a durat atât de mult pe cât se aștepta. A ocupat poziția de motion designer în cadrul unui departament de creație, alături de alți artiști în funcții diverse. Deși doi ani de zile a vrut să lucreze cu ei și primele săptămâni i-au plăcut foarte mult, simțea că nu-și are locul în echipa din care făcea parte: „Ca să ai succes într-o organizație, în primul rând trebuie să te înțelegi bine cu oamenii de acolo și să ai un echilibru, să nu te simți în plus”. Și-a dat seama că nu rezona cu ei și că nu erau genul lui de persoane. După aproximativ două luni s-a decis să se retragă din organizație.
Totuși, oportunitățile nu au încetat să apară. Imediat după ce a ieșit din Team Synergy, o altă organizație de eSports din UK, Horizon Union, a devenit cel mai bun lucru care i se putea întâmpla pe plan artistic, la momentul dat. Horizon Union era foarte aproape de ceea ce se cerea pe piața profesională și avea niște oameni care se străduiau să facă cel mai bun brand din nișa asta de conținut. Pentru prima dată s-a lovit de un profesionalism pe care nu l-a mai văzut până atunci. Până și echipa de design din care făcea el parte avea un site și un cont propriu de Twitter, dar și o identitate vizuală doar a lor. Ei ca designeri erau expuși mai mult decât era Rareș obișnuit, mai ales că se punea accent pe prezentarea tuturor membrilor din echipă. Poate părea ceva banal la momentul actual, dar pentru vremea respectivă era ceva destul de ieșit din comun, având în vedere că pe atunci majoritatea organizațiilor de eSports erau destul de neprofesionale. Cererile au fost, bineînțeles, pe măsură. De la introurile de 10 secunde a trecut la clipuri animate de 3 minute, ceva la care nu s-ar fi gândit să facă pe cont propriu.
Țin minte că mi-au cerut să produc toată direcția creativă și toate animațiile unui clip care urma să fie urcat pe canalul de YouTube.
Din păcate, parteneriatul cu Horizon Union s-a încheiat și el, dar măcar în termeni mai buni decât înainte. A fost o oportunitate care i-a oferit o altă viziune în ceea ce privește modul de lucru din industria asta.
Această colaborare i-a dat totuși avântul de a lucra mai mult ca freelancer și de a lua mult mai în serios și această parte a designului. Prin anul 2019 a început să lucreze exclusiv pe Twitter și era pentru prima dată când nu avea numele unei echipe în spate: „Am vrut să lucrez foarte mult la persoana mea și la brandul meu.” Astfel, în 2020 s-a concentrat mai mult pe tot ceea ce însemna propria lui idenditate vizuală și s-a pus pe el, ca artist, pe primul loc. Rareș mărturisește că până atunci nu-l prea interesau lucrurile de genul, nici măcar avatarul reprezentativ contului de Twitter.
Tot în acest an și-a făcut propriul site, RDCREATES dar a păstrat logoul pe care îl primise cadou din parte unui prieten, specializat pe această arie: „Deși sunt doar un R și un D, felul în care e făcut îmi aduce aminte de perioada în care desenam pe hârtiuțe logourile de la canalele de televiziune.” S-a gândit așadar și la descriere, diverse moduri prin care și-ar putea spune povestea, astfel încât oamenii să știe ce și de la cine cumpără. Rareș descrie anul 2020 ca un punct de pornire al maturității sale ca designer. Acest lucru s-a manifestat, de asemenea, și prin diferite lucrări care nu aveau legătură cu ce făcea pentru clienții săi. A început să creeze piese de grafică prin care doar voia să comunice ceva, nu să le vândă.

„Am vrut doar să le arăt. Să le postez ca lumea să le vadă. Scopul lor nu a fost banii”. Drept rezultat, a conștientizat oarecum că industria creativă e mai complicată decât credea el și că oportunitățile nu apar așa ușor chiar dacă muncești excesiv. Mai ales dacă ești freelancer. Poziția respectivă este una foarte nesigură pentru un artist, pentru că există luni în care el avea atât de mulți clienți încât nu apuca să le răspundă la toți și, în același timp, luni în care aștepta să-i scrie măcar unul singur. Nu poate să-ți asigure un venit stabil, doar dacă ai un anumit renume în comunitate. Pe de altă parte, dezvoltarea lui Rareș ca și designer continuă și în ziua de azi
Maturitatea în acest domeniu nu cred că poți s-o obții nici când ai zeci de ani de experiență, fiindcă e un proces foarte dinamic și niciodată nu o să fii „the master of design”.
Designul nu e un domeniu finit, e într-o continuă expansiune și procesul lui de schimbare merge mână-n mână cu oamenii. Rareș e de părere că oamenii tind tot mai mult și mai mult spre simplicitate, atunci când vine vorba de artă, majoritatea preferând „doar o culoare și un text”. Ca urmare, în 2021 a început să ia în serios și piesele de design static. Fie că era vorba de ilustrații pentru albume muzicale sau festivaluri, el e pregătit să exploreze și această arie de creație.

Un an mai târziu, Rareș continuă să se îmbunătățească pe această parte, pe lângă munca de motion designer. Se inspiră atât din paginile de social media ale artiștilor pe care îi urmărește, cât și din postere și spoturi publicitare. De cele mai multe ori găsește inspirație în orice, fiind influențat de lumea care îl înconjoară. Are tendința să se uite la orice conține un tip de grafică, până și la etichetele sau ambalajele de la cele mai simple produse: „Orice soi de compoziție mă inspiră, îmi rămâne în subconștient cumva”. Îi place să se joace cu mai multe culori, texturi sau încadraturi și poziții. Cele mai recente lucrări ale sale redau tocmai acest sentiment de joacă și experimentare, care îl ajută, în definitiv, să se descopere pe sine ca artist.
the light within us, 2022 Blissful dream, 2022 lost within, 2022