Piața Imobiliară în 2022

Anul 2022 a fost un an care a prezentat anumite îndoieli în ceea ce privește cumpărarea de imobiliare, în mare parte datorită războiului care a avut loc aproape de țara noastră și de asemenea, datorită inflației. Pe de altă parte, piața imobiliară a fost în continuă dezvoltare , mai ales în orașele mari din țară.

Deși nu părea să fie un an favorabil la început, datorită conflictului apărut în țara vecina și a creșterii costului de construcție, anul 2022 a avut un număr de tranzacții semnificativ” 

Roxana Pozdîrcă, agent imobiliar la RE/MAX Sibiu

Cât au crescut prețurile față de anul 2021?

În imobiliare, am fost martori la creșterea rapidă a interesului pentru proprietăți și, în același timp, a prețurilor la acestea. Așadar, anul 2022 pare să se mențină pe aceeași linie .Prețul locuințelor la nivel național a crescut cu 6% în 2022., iar suma medie solicitată pentru o locuință a crescut de la 1.593 la 1.682 de euro pe metru pătrat util.

Motive pentru care prețurile imobiliarelor sunt în creștere

Prețurile la imobiliare nu arată să fie prea curând în scădere, iar acest lucru este datorat anumitor factori

  • Inflația – Aceasta se află într-o continuă creștere , ceea ce reprezintă o foarte mare influență asupra prețurilor materialelor de construcții
  • Criză a forței de muncă în domeniul construcțiilor – Costurile finale ale unui proiect va crește
  • Obținerea foarte grea a autorizațiilor de construcții – Îngreunează apariția unor noi proprietăți pe piață
  • Conditiile economice – Exista o relatie corelata pozitiva intre economie si piata imobiliara atunci cand unul creste si celalalt creste, iar cand unul scade la fel va face si celalalt.

Orașele cu cele mai mari creșteri de prețuri din românia

Marile orașe din România: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov; au consemnat o majorare a prețului mediu în 2022.

Prețurile pentru o locuință situată în București au crescut cu 5%, de la 1.620 la 1.704 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, în anul 2021, prețurile locuințelor de vânzare din București au înregistrat o creștere de 14%.

Pe de altă parte, în Brașov, prețurile au crescut într-un ritm alert în anul 2022, de la 1.459 de euro la 1.623 euro pe metru pătrat util. Astfel, s-a înregistrat o creștere de 11%, în comparație cu 18% în anul 2021.

În Timișoara, ritmul de creștere al prețurilor a înregistrat un avans de 6% în anul 2022, comparativ cu 7% în anul 2021. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat util a crescut de la 1.378 de euro la 1.454 euro.

Nu în ultimul rând, Cluj-Napoca a consemnat o majorare de 14%  a prețului mediu solicitat pe segmentul locuințelor în 2022, de la 2.105 la 2.410 euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca

Interviu cu agent imobiliar

Destul de multi oameni au o părere negativă despre agenții imobiliari, dar aceștia ne pot da cele mai bune detalii legate de piața imobiliară. Într-adevăr, există și persoane de neîncredere, însă nu putem generaliza. Acesta este și motivul pentru care i-am pus anumite întrebări Roxanei Pozdîrcă, agent imobiliar la RE/MAX Sibiu.

“Cum crezi că a fost anul 2022, din punct de vedere al vânzării de imobiliare?”

– Anul 2022 nu a părut să fie unul favorabil la început , având în vedere conflictul din țara vecină și panica generată de oameni. Însă, oamenii totuși au continuat să se intereseze de imobiliare, acest an având un număr de tranzacții semnificativ.

“De ce crezi că oamenii tind să nu aibă încredere în agenții imobiliari?

– Unii clienți tind să nu aibă încredere în agenții imobiliari, datorită lipsei de informare asupra meseriei noastre, dar după ce le explicăm are sunt avantajele colaborării cu noi, majoritatea decid să colaborăm.

Cum vezi piata imobiliară peste 5 ani?

– Peste 5 ani văd o creștere continuă a prețurilor în imobiliare, dar și o cerere foarte mare din partea cumpărătorilor.

Investiții în proprietăți rezidențiale

Până la unu din trei Europeni caută să investească într-o proprietate rezidențială, fie acasă sau în străinătate și sunt gata de acțiune. Sunt mai înclinați spre a investi cei cu vârste cuprinse între 26 și 45 de ani. 19% dintre cei cu vârste între 26-45 de ani care s-au gândit la a se muta caută o investiție.
În jur de 15% din cei cu șanse mai mari de a se muta decât în urmă cu 12 luni, au spus că decizia lor este motivată, cel puțin parțial, de dorința de a investi în proprietăți rezidențiale.

În general, diferențele sunt foarte mici între țări în ce privește dorința de a închiria o locuință de investiție din străinătate. Cu toate acestea, această intenție este cea mai pronunțată în Bulgaria, unde peste trei sferturi dintre cei care caută să achiziționeze în străinătate (77%), planifică să dea în chirie acea proprietate.

Studiu de Piață în românia

O mare parte din români sunt proprietarii locuințelor lor (72%) și mulți caută să evadeze
la țară. Aproape o treime din cei ce iau în calcul o posibilă mutare (29%) au afirmat că doresc să se mute la țară sau pe coastă. Cu toate acestea, majoritatea (54%) plănuiesc să rămână în zona urbană.

Spațiul este important pentru români; 38% din cei care și-au schimbat părerea în ultimul an și
iau acum în calcul o posibilă mutare au spus că doresc mai mult spațiu. Această dorință este un factor și mai semnificativ pentru cei ce doresc să se mute la țară sau pe coastă. La 60%, acest procent e peste medie și este depășit doar de dorința de a fi mai aproape de natură (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la țară. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se mută în mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate.

Românii preferă apartamentele în detrimentul caselor; 42% din cei ce au în vedere o mutare au spus că vor căuta să cumpere un apartament. În același timp, 26% din toți potențialii cumpărători căutau o casă
unifamilială, acest procent ajungând la 31% printre cei ce urmăreau o mutare în mediul rural.

Românii sunt preocupați de impactul achiziției de proprietăți asupra mediului. Un procent de 39%, situat peste medie, indică faptul că ar fi pregătiți să aleagă o proprietate mai mică dacă aceasta e mai benefică pentru mediu.

Ce promovează relocarea?

  • Dorința de mai mult spațiu
  • Schimbări în viața personală
  • Schimbare a stilului de viață

Ce împiedică relocarea?

  • Creșterea costului vieții
  • Creșterea ratelor dobânzilor
  • Schimbări în situația economică personală