Piața imobiliară din Cluj a crescut considerabil. Singura piață în care plătim, fără să cântărim

piața imobiliară

  Piața imobiliara din Cluj-Napoca are o creștere de la an la an. Analiza unui site de specialitate (imobiliare.ro), arată că apartamentele scoase la vânzare în zona centrală și cea ultracentrală din oraș au ajuns să coste, în medie, 2.350 de euro pe metru pătrat util. Astfel, situând orașul nostru in top 3 cele mai scumpe orașe din România, la nivel imobiliar. În tot acest haos de creșteri ridicole ale prețurilor, se constata că ele sunt aplicate atât la apartamentele vechi, cât și la cele noi.  

Acest fapt, îngreunează și mai tare viața celor care doresc să facă o astfel de achiziție. Dar prețurile nu coboară, nici când vine vorba de închirieri, asigură site-ul celor de la imobiliare.ro, prin câteva statistici(se compară luna ianuarie a anului 2021 cu ce din anul 2020). Studenții veniți la facultate în Cluj, se plâng și ei de majorarea prețurilor la chirii.

 Evoluția ascendentă a prețurilor este susținută de creșterile înregistrate în cazul apartamentelor vechi, cele noi rămânând în urmă.

Agentul imobiliar Dana Cosmina, povestește demersul ei în lumea imobiliară. Constată că raportul dintre plățile prin credite ipotecare și plăți din surse proprii, a rămas neschimbat. La vârsta de 28 de ani, Dana intră în lumea imobiliară, pe cont propriu, având o agenție de familie. Azi, la 47 de ani, Dana este un fin observator, la ceea ce se întâmplă în lumea imobiliară. ,,Am observat că aportul propriu adus în achiziții este mai crescut. Pe de alta parte, dinamica de dezvoltare a orașelor și a zonelor periferice rămâne activă pe termen lung, dată fiind problema supra-aglomerării urbane.” 

Centrul Clujului, surprins de sus.

 

„CEI MAI DIFICILI CLIENȚI PENTRU MINE, AU FOST CEA MAI MARE SURSĂ DE INSPIRAȚIE”

,,Când te gândești la un imobil nou, sau proaspăt achiziționat, te cuprinde fiorul unui nou început. Asta observam pe fața fiecărei persoane cu care interacționam. Mulți doreau achiziționarea unui imobil cu mult peste bugetul lor, îi influențau designul interior cât și zona. Prin rolul meu de a oferi cunoștințe, am legat relații cu clienții, astfel încât am ajuns să cunosc cât mai multe tipologii de oameni și să înțeleg nevoia clientului.” 

Printre alte cuvinte, entuziasmată, Dana își readuce aminte de sfatul pe care-l dădea tuturor clienților ei, cu privire la negocieri: ,,Ai încredere, dar nu te lăsa manipulat.

CELE MAI DORITE ZONE DIN CLUJ

În Cluj sunt disponibile peste 15.000 de proprietăți, case și apartamente, de vânzare sau de închiriat, susțin cei de la imoradar24.ro .

Acestea sunt cele mai dorite zone, la momentul actual.

  • Andrei Mureșanu
  • Grigorescu
  • Gheorgheni
  • Bună Ziua
  • Mărăști
  • Mănăștur

NE-AM CĂSĂTORIT, ACUM UNDE LOCUIM? 

Un cuplu tânăr, proaspăt căsătorit din Cluj-Napoca și-au ridicat această problemă. Familia Manase, pe doua salarii medii și la început de drum, s-au găsit într-un impediment când a venit vorba de achiziționarea unei locuințe noi.

,,Am început să căutam cât mai multe variante accesibile de apartamente, dar Clujul nu a fost tare prietenos cu noi. Aveam un buget destul de bun, dar cu toate astea, ne-am simțit nevoiți să apelăm și la un credit bancar. Tot ce găseam în bugetul nostru, erau apartamente vechi, în blocuri și mai vechi. Ne-am ferit pe cât posibil de acest pas, însă piața imobiliară ne-a forțat mâna. Recunoaștem, ne-am dorit și să avem apartamentul nostru, să nu stăm în chirie. Cu toate acestea, am reușit să ne încadrăm cu suportul bănicii, pentru un apartament în valoare de 98.000 de euro în cartierul Grigorescu, o zonă bună din Cluj. Deocamdată suntem mulțumiți, însă, pe viitor, căutăm ceva mai bun, dar știm că prețurile din Cluj au ajuns la cifre ridicole.”

Familia Manase

Acestea sunt câteva din dezamăgirile familiei, legate de piața imobiliară din Cluj, dar cu siguranță mulți se lovesc de aceste probleme. 

POATE O FAMILIE CU VENITURI MEDII SĂ SE GÂNDEASCĂ LA ÎNCHIRIEREA SAU ACHIZIȚIONAREA UNUI IMOBIL ÎN CLUJ? 

Veniturile totale medii lunare înregistrate într-o familie din România au însumat 5.216 lei, și 2031 lei pe persoană, conform celor de la Institutul Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populației au fost în anul 2021, în medie, de 4372 lei lunar pe familie (1702 lei pe persoană). Însă aceste sume sunt îndeajuns să-ți ofere un trai decent în Cluj-Napoca?  

La capitolul cheltuieli, principalele destinații sunt consumul de bunuri alimentare și nealimentare (60%) și plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale (33,6%). Restul cheltuielilor se duc pentru acoperirea unor nevoi legate de servicii personale, călătorii, evenimente, cadouri, etc. 

Ei bine, o familie cu un venit de aproximativ 6000 de lei, după scăderea nevoilor enunțate mai sus, ar rămâne în mână cu o suma modică de 750 de lei de pus deoparte, lunar, nu mai mult de 150 de euro (dacă nu-și taie din buget). În prezent, această sumă ți-ar permite închirierea unui apartament cu o cameră, modest, undeva la periferia orașului. Iar pentru achiziționare, cu ajutorul unui credit bancar, pentru un apartament cu valoare de 90.000 de euro, acestea sunt următoarele cifre orientative: 

Astfel, pentru o familie cu venituri medii este greu să se gândească la o astfel de achiziție, datorită prețurilor ridicate a pieței imobiliare din Cluj . Azi, apartamentele se învârt undeva la 110.000 de euro. 

https://www.instagram.com/p/CXieqf7pWis/
Aplică aceste sfaturi și obține un preț mai bun pentru locuința ta!